ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός Μαξίμου για το χρονοδιάγραμμα της οικονομίας

Λεπτές ισορροπίες για ΔΝΤ-νέο Μνημόνιο

Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ανοιχτή συζήτηση για τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, καθώς από τη μία κάτι τέτοιο θα απάλλασσε την Αθήνα από τις εμμονικές ιδεοληψίες του Ταμείου, από την άλλη θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις με σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τους «χρησμούς» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πλέον αναφέρεται σχεδόν καθημερινά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, πίσω από τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κυβερνητικά στελέχη αντιμετωπίζουν μία… «απειλητική» διάθεση, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποφύγει μεν η κυβέρνηση το ΔΝΤ και τις αξιώσεις του και να βρεθεί αντιμέτωπη με… ένα νέο Μνημόνιο –σενάριο που θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο σε πολιτικό επίπεδο.

«Χρησμοί»

Παρότι η δήλωση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ομιλεί για το «παρόν πρόγραμμα», ο ίδιος ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας επανήλθε χθες, μέσω της Wall Street Journal και περιέγραψε ένα τέταρτο Μνημόνιο: «Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο (σ.σ. με την αποχώρηση του ΔΝΤ), τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυτό το… «νέο» είναι που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό διότι αυτή τη στιγμή, ουδείς στην Ευρώπη είναι σε θέση να προδιαγράψει αν το «νέο» αφορά στην «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ESM στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος ή αν θα ξαναγραφτεί από την αρχή μία νέα συμφωνία, η οποία θα αποτελεί το τέταρτο Μνημόνιο.

Εφιάλτης οι καθυστερήσεις

Σαν να μην έφταναν αυτά, για το Μέγαρο Μαξίμου όλη αυτή η συζήτηση ανοίγει εξαιρετικά αργά: «Θα ήταν σπουδαία νέα όλα αυτά, αν είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο», τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι τότε, θα υπήρχε χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις και αποφάσεις. Ωστόσο, τώρα, που επείγει να κλείσει η αξιολόγηση για να «προλάβει» η χώρα το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και ανάκαμψης το 2017, η σχετική συζήτηση ανοίγει πολύ… αργά. Εξάλλου, αν το ΔΝΤ όντως αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να γίνουν συζητήσεις για την νέα κατάσταση, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Και αυτό προφανώς θα δυσχεράνει τις όποιες διαπραγματεύσεις και «παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν εκδηλώνεται υπέρ της αποχώρησης του Ταμείου, αν και θα το ήθελε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης: «Εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του αν δηλαδή θα παραμείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα», επισήμανε και χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να διαφανεί ότι η Αθήνα αφήνει… τους άλλους να πάρουν τις αποφάσεις.

Πάντως, το σκηνικό εμπλοκής προς το παρόν δεν μοιάζει να αίρεται εύκολα, αφού για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του. όμως, κάτι τέτοιο αποκλείεται σε όλους τους τόνους από το Μαξίμου: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν δεκτά τα 4,5 δισεκατομμύρια μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ», τόνισε χθες στην ίδια συνέντευξη ο κ. ΤΖανακόπουλος.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NMan. 0:27 18/01/2017

    Σόιμπλε Ανεκτίμητη η βοήθεια του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης
    7.4.14

    Συνέντευξη στην Ξένια Κουναλάκη για την Καθημερινή της Κυριακής παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε o οποίος υπήρξε για πρώτη φορά ιδιαίτερα αναλυτικός για την ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση.

    Προσωπικά, ξεχωρίζω το παρακάτω απόσπασμα των τοποθετήσεων του:

    Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να παραμείνει ενεργό το ΔΝΤ. Γιατί από το 2010 μας παρείχε ανεκτίμητη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επειδή όμως το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κανόνες, τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι απλά. Αλλά η υψηλή τεχνογνωσία του ΔΝΤ λειτουργεί ως αντίβαρο. Και για την περίπτωση της Ουκρανίας, όλοι είπαν αμέσως ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει τον ηγετικό ρόλο.

    Θυμίζω ότι για χρόνια πλήθος ελληνικών κομμάτων και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή το ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, το σύνολο των ξένων ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Γερμανία ήταν αυτή που επέμεινε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ταμείου.

    Τώρα, ο Σόιμπλε αποθεώνει το ΔΝΤ και δημόσια. Άραγε να έχουν πια όλοι πειστεί για το τι ακριβώς συνέβη το 2010;

  2. Δήλωση στην WSJ
    Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να διώξει το ΔΝΤ

    «Αν δεν υπάρξει επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης και εάν το ΔΝΤ αντλήσει συμπεράσματα απ’ αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνον με την προσδοκία της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν γίνει παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον ή όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

  3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΜΕΝΟ:

    ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΑΚΑΜΑΝ

    Καλό παιδί ο Πάνος αλλά του αρέσει πολύ να το παίζει Στάκαμαν!
    [[Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους!»]]

    *Πιστεύει ότι φωνάζοντας μόνο κατά του μνημονίου ή επαναλαμβάνοντας ραδιοφωνικά συνθήματα λειτουργείς και προεδρεύεις κόμματος.

    *Εγώ, δεν θα μείνω στο αν είναι γνήσιο ή όχι το non paper στο Προεδρικό. Εγώ έζησα ορισμένα πράγματα τα οποία θα τα συμπεριλάβω σε βιβλίο.

    * Έβγαλα ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, άκουσα πριν από τις εκλογές ορισμένους «Ανεξάρτητους» να λένε πως αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσει η ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς.

    *Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι πως μπορεί να είσαι φίλος του στρατηγού Γρυλλάκη και να έχεις παλαιότερα στενές σχέσεις με τον Γιώργο Γεωργαλά (τον προπαγανδιστή της επταετίας) και να λες ότι μπορείς να τα βρεις… με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

    *Πως μπορείς να γράφεις βιβλία για την τρομοκρατία με την συνδρομή όπως υποστηρίζει εκείνος (του Γεωργαλά) και ταυτόχρονα να θέλεις να έχεις πολιτική επαφή με ένα χώρο που προηγουμένως έχεις κατηγορήσει ότι πιθανότατα ενέχεται στη δράση της τρομοκρατίας!

    *Όταν δεν έχεις πρόγραμμα, δεν έχεις πολιτική έμπνευση και δηλώσεις ότι έχεις μια επιταγή της DELEC έναντι του ορυκτού πλούτου της χώρας, κάποια στιγμή θα φανείς μετέωρος και ελλιποβαρής αν και αρκετά βαρύς.

    ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Γλιτώσαμε!
    ΔΙΔΑΓΜΑ: Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους!»

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.