ΚΟΣΜΟΣ

Προσβλέπει σε μια σχέση «αμοιβαίου συμφέροντος» με τις ΗΠΑ

Μογκερίνι προς Τραμπ: Η ΕΕ θα παραμείνει σίγουρα ενωμένη

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη πως δεν τον ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έπειτα από το Brexit, αναμένει και άλλες αναχωρήσεις.

Την εκτίμηση της πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα παραμείνει ενωμένη και δεν θα διαλυθεί, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μοργκερίνι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του μελλοντικού Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Ευρώπης.

Ο νέος Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε σε συνέντευξη πως δεν τον ενδιαφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έπειτα από το Brexit, αναμένει και άλλες αναχωρήσεις και μελλοντικά θα διασπαστεί, σχόλιο που οδήγησε σε μια σειρά αντιδράσεων από τις ηγεσίες των Ευρωπαϊκών θεσμών και Κρατών Μελών της ΕΕ όπως η Γερμανία.

Στη συνέχεια η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας ξεκαθάρισε πως προσβλέπει σε μια σχέση «αμοιβαίου συμφέροντος» με τις ΗΠΑ, κάτι που συζήτησε και με τον μελλοντικό Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η Φεντερίκα Μοργκερίνι στη συνέχεια είπε πως ναι μεν είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσει για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την νέα ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά ξεκαθάρισε πως για την ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας πολιτικά αυτόνομος και στέρεος οργανισμός ο οποίος χαράζει τις πολιτικές του στα κέντρα ηγεσίας του και όχι αλλού.

Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος ολοκλήρωσε λέγοντας πως θα υπάρχουν μεν «πιθανώς σημεία διαφωνίας» αλλά ως ΕΕ, «Υπάρχει η θέληση για οικοδόμηση μιας σχέσης καλής συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει σε ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.