ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο. Κεφαλογιάννη: Η εθνική συνεννόηση σε μείζονα θέματα είναι θέση της ΝΔ

«Η εθνική συνεννόηση και συναίνεση σε μείζονα θέματα είναι διαχρονική θέση της ΝΔ», δηλώνει σε συνέντευξή της, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής, τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ για το Κυπριακό.

Προσθέτει ωστόσο ότι «προϋπόθεση της συνεννόησης είναι να την θέλουν όλα τα μέρη», υποστηρίζοντάς ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός «θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του τακτικισμού».

Στο ερώτημα «αν συμφέρει τη ΝΔ να γίνουν τώρα εκλογές» η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «είναι προς όφελος της πατρίδας και κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Κατά τα λοιπά, η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ΝΔ διευρύνεται μέρα με τη μέρα» και σημειώνει ότι «βασική αρχή της ΝΔ είναι οι κοινωνικές συμμαχίες ως διαδικασία που θα καθορίσει και τις μετεκλογικές συνεργασίες, αν χρειαστούν». Απορρίπτει, όμως, συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης».

Ερωτηθείσα αν «πρέπει να μειωθούν οι 300 της Βουλής», η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «δεν θα ήταν αρνητική στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αν αυτό εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου των βουλευτών και της προαγωγής του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Τέλος, στην ερώτηση «πώς η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί, στις παρούσες συγκυρίες, τη βαριά βιομηχανία τον τουρισμό», η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει αποτύχει στον τομέα του Τουρισμού» και υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά».

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, βουλευτού Όλγας Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, μήπως η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή χάραξη ενιαίας γραμμής για το Κυπριακό γίνει η αφορμή για συνεννόηση και συναίνεση στα μείζονα θέματα;

Απ. Η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση σε μείζονα θέματα είναι διαχρονική θέση της Παράταξής μας. Η προσήλωσή μας σε αυτή τη θέση αποδεικνύεται σε κάθε δύσκολη ιστορική συγκυρία. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια εύκολη και ωραία κουβέντα, ούτε για συγκυριακό πολιτικό εφεύρημα. Προϋπόθεση όμως της συνεννόησης είναι η αμοιβαιότητα. Να την θέλουν όλα τα μέρη. Μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός την θυσιάζουν πάντα στο βωμό του τακτικισμού. Θα σας θυμίσω τα επικοινωνιακά σόου που έδωσε τόσο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όσο και για το Ασφαλιστικό. Μόνο και μόνο για να κερδίσει - υποτίθεται - συγκυριακά οφέλη. Η συνεννόηση θέλει κόπο, προσπάθεια και κυρίως, θέλει αρχές.

Ερ. Επί της ουσίας, ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι η εθνική γραμμή για το Κυπριακό;

Απ. Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω με το μείζον. Είναι άκρως απαραίτητο να έχουμε κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό. Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια βιώσιμη λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και χωρίς σεβασμό στις Ευρωπαϊκές αρχές και στις δημοκρατικές αξίες. Χωρίς τήρηση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά θέσμια.

Ερ. Να γυρίσουμε στο θέμα της συναίνεσης. Τελικά «συμφέρει» τη ΝΔ να μην κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα και να οδηγηθούμε με όλα τα μέτωπα ανοικτά σε εκλογές και μάλιστα με λίστα; Σα ρωτώ γιατί η ΝΔ ζητά επιτακτικά εκλογές. Το ερώτημα είναι τις θέλει κιόλας;

Απ. Το ερώτημα δεν είναι τι συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία αλλά τι συμφέρει τη χώρα. Δεν θέλουμε να παραλάβουμε καμένη γη. Αν και δυστυχώς η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια. Είναι προς όφελος της πατρίδας λοιπόν να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση. Και φυσικά να οδηγηθούμε σε εκλογές. Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία μόνο κακά πράγματα παράγει. Το αποδεικνύει εξάλλου ολόκληρος ο χειρισμός του Δεκεμβρίου και φυσικά η συνθηκολόγηση Τσακαλώτου, μέσω μιας απαράδεκτης επιστολής που έκανε τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν.

Ερ. Αλήθεια ποιο βλέπετε ως το πιο πιθανό σενάριο. Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ή το να οδηγηθούμε σε εκλογές;

Απ. Η κρίση μας διδάσκει ότι στα χρόνια που διανύουμε τα σενάρια είναι μια παρακινδυνευμένη υπόθεση. Ιδιαίτερα με αυτή την κυβέρνηση και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της. Πιστέψτε με, το μόνο ξεκάθαρο πράγμα είναι το κίνητρό τους. Θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Και σε αυτό το κίνητρο εγκλωβίζονται τα πάντα. Βλέπετε να μιλάει κανείς από την κυβέρνηση για την πραγματική οικονομία; Για τη μεσαία τάξη που διαλύεται από την υπερφορολόγηση; Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνθλίβονται με το νέο ασφαλιστικό; Για το σύνολο των ευπαθών ομάδων που στενάζουν από την κρατική αδιαφορία και είναι θύματα μιας άκρατης λαϊκιστικής ρητορικής; Κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολείται. Ζουν σε έναν παράλληλο, δικό τους κόσμο.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, στα μέσα του μήνα η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Φλωρίδης, ο κ. Ραγκούσης και άλλοι ανακοινώνουν τον νέο πολιτικό φορέα. Δεν φοβάστε μήπως «ψαρεύουν» από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΝΔ;

Απ. Κατά την τελευταία επταετία η κρίση του κομματικού συστήματος γέννησε πολλούς νέους σχηματισμούς, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι περισσότεροι από αυτούς, θνησιγενείς, χωρίς κοινωνικές αναφορές, ρίζες ή ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Κάτι σαν εκλογικοί διάττοντες αστέρες. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία, πλήρωσε βαρύ τίμημα για τα χρόνια διακυβέρνησης της αλλά άντεξε. Παραμένει ο κεντρικός πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος. Με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Με δικαιωμένες ιστορικές επιλογές. Και κυρίως, με ρεαλιστικό πρόγραμμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν «φοβάμαι» λοιπόν όσο εμείς δουλεύουμε προς όφελος του λαού και παράγουμε πολιτικές προτάσεις. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται μέρα με την ημέρα.

Ερ. Αλήθεια, το εν λόγω πολιτικό κόμμα αν καταφέρει να μπει στη Βουλή θα μπορούσε να είναι ένας πολιτικός σύμμαχος-συνεργάτης την επομένη των εκλογών εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία;

Απ. Η βασική μας στρατηγική είναι οι κοινωνικές συμμαχίες. Να δημιουργήσουμε μεγάλα πλειοψηφικά ρεύματα στην ελληνική κοινωνία. Να εκφράσουμε με τρόπο δημιουργικό τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών. Αυτή η σημαντική διαδικασία θα καθορίσει και τις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες. Σε δεύτερο χρόνο και αν χρειαστούν.

Ερ. Υπό προϋποθέσεις η ΝΔ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Δεν μπορώ να βρω ούτε ένα πεδίο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές μας είναι τεράστιες. Από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Από την Παιδεία και την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων; Από τις ιδιωτικοποιήσεις; Από τη μείωση των φόρων και τον εξορθολογισμό του κράτους; Πως μπορείς να συγκυβερνήσεις με ένα κόμμα τόσο συντηρητικό, δομημένο πάνω στον λαϊκισμό, που πολιτεύεται με όρους και ιδεοληψίες του παρελθόντος; Πόσο καλό για τη χώρα θα ήταν αυτό;

Ερ. Ακούγεται ότι η ΝΔ στο πρόγραμμά της σκέφτεται να ανακοινώσει και τη μείωση των βουλευτών. Πιστεύετε ότι πρέπει να μειωθούν οι 300 της βουλής;

Απ. Αυτό που πιστεύω είναι ότι προτάσεις όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών, καλό είναι να συζητιούνται ως σύνολο, μέσα σε ένα συγκροτημένο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών και όχι να εξετάζονται αποσπασματικά. Δεν θα ήμουν αρνητική στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αν αυτό εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου των βουλευτών και της προαγωγής του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος. Ξέρετε, σήμερα, στην εποχή του άκρατου λαϊκισμού, όπου κάνουν την εμφάνιση τους διάφοροι αρνητές της Δημοκρατίας, εμείς θα πρέπει να κάνουμε το παν για την προστασία, τη θωράκιση και την εμβάθυνσή της.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, πως μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί -για να αυξήσει τη βαριά της βιομηχανία τον τουρισμό- το γεγονός ότι (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός όταν η Ευρώπη και όχι μόνο πλήττεται από τη μάστιγα της τρομοκρατίας;

Απ. Όπως ξέρετε, ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν, που επηρεάζεται άμεσα από διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Για να απορροφήσεις λοιπόν τους κραδασμούς, να αντέξεις καταρχήν τις πιέσεις και να δεις πως θα αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που γεννιούνται, χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός και φυσικά καλά αντανακλαστικά. Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση αποτυγχάνει. Το Υπουργείο Τουρισμού ζει και αυτό σε μια παράλληλη πραγματικότητα, είναι αποκομμένο από την πραγματική αγορά, δεν παρεμβαίνει και δεν έχει λόγο όπου χρειάζεται να μιλήσει, δεν κοιτάει τη μεγάλη εικόνα και αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν στον αυτόματο πιλότο. Αν συνεχίσουν έτσι, το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 10:53 09/01/2017

    Έχεις μάθει και εσύ γέννημα της οικογενειοκρατίας το ποηματακι σου και μας τσαμπουνας διάφορα
    περί δημοκρατίας, και νομίζεις οτι απευθύνεσαι σε μ@λ@κες που τα καταπίνουν όλα με τη μια,δημοκρατία
    δεν υπάρχει σε αυτον τον τόπο αλλά εκλεγμένη φεουδαρχία, μετα δε τα μνημονια δεν έχει λόγο ύπαρξης
    και η βουλή αφού όλα ψηφίζονται αμεταφραστα όπως έρχονται απο τις κατοχικές δυνάμεις με τις οποίες
    είστε συνεργάτες. Μιλάς για βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ΝΔ για την πτώχευση της χώρας ποιό είναι το
    βαρύ τίμημα το οτι δε είστε υπουργοί? Και αμέσως ποιό κάτω μας μιλάς για την δικαίωση των επιλογών της
    ΝΔ ,μα αν δικαιώθηκαν οι επιλογές της γιατί χρειάστηκε η ΝΔ όπως μας λες να πληρώσει βαρύ τίμημα?
    Άντε λοιπόν κάνε καμία άλλη δουλειά κοπροσκυλο της οικογένειας και άφησε μας ήσυχους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.