ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδιά της αποκαλύπτει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Σκληρό και εντός των κανόνων Brexit ανακοινώνει την Τρίτη η Μέι

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει στόχο ένα διαζύγιο εντός των κανόνων, αλλά σκληρό με την ΕΕ, θα εξηγήσει σε μεγάλη ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη και κατά την οποία θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για το Brexit, γράφουν σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες.

Η Μέι σκοπεύει να αρχίσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία διαπραγματεύσεων δύο ετών. Όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που πρόκειται να αποφανθεί για την ανάγκη ή όχι να συμβουλευτεί προηγουμένως το κοινοβούλιο. Η απόφασή του αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Εδώ και μήνες, η Μέι δέχεται πιέσεις για να αποκαλύψει τη στρατηγική της στις διαπραγματέυσεις που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία της την Τρίτη θα καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί και να υποστηρίξει το Brexit, ζητώντας να μπει ένα τέλος στις «ύβρεις» και την μνησικακία ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Brexit, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ.
Όμως σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, θα σηματοδοτήσει ένα «σκληρό Brexit και εντός των κανόνων».

Η Sun έχει τον τίτλο «Το τριπλό κύμα σοκ της Μέι σχετικά με το Brexit» και αναφέρει πως η πρωθυπουργός «θα δείξει τη σοβαρότητά της ανακοινώνοντας μια έξοδο σε τρία στάδια από την ΕΕ».

Η Sunday Telegraph επικαλείται μια κυβερνητική πηγή η οποία υποστηρίζει πως «ο κόσμος θα μάθει πως, όταν είπε 'Brexit σημαίνει Brexit', το πίστευε αληθινά».
Η Ντάουνινγκ Στριτ αρκέσθηκε να πει πως στην ομιλία της η Μέι θα καλέσει τη χώρα «να βάλει στην άκρη τις παλιές διαιρέσεις και να ενωθεί για να κάνει το Brexit επιτυχία».

Έλεγχος της ευρωπαϊκής μετανάστευσης

Ενώ το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit είχε αφήσει τη χώρα διαιρεμένη (οι υποστηρικτές του Brexit κέρδισαν με μόλις 52%), οι περισσότεροι Βρετανοί συμμερίζονται το όραμα ενός Ηνωμένου Βασιλείου «ασφαλούς, ευήμερου, στραμμένου προς τα έξω και ανεκτικού», υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, η πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει να οικοδομεί κανείς πάνω σε κοινούς στόχους --όπως η προστασία και η βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων-- και θα επικεντρωθεί σε ένα θετικό όραμα για τη Βρετανία έξω από την ΕΕ».

Η Μέι δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα πολλά πράγματα για τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις, όμως έχει ήδη αφήσει καθαρά να εννοηθεί πως θα δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της ευρωπαϊκής μετανάστευσης --ένα από τα μείζονα θέματα κατά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα-- σε σχέση με την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι της, της έχουν επισημάνει με σαφήνεια πως δεν μπορεί να έχει και το ένα και το άλλο.Η πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει όλα τα μέρη να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όποια κι αν ήταν η επιλογή τους τη στιγμή της ψηφοφορίας, οι Βρετανοί και το κοινοβούλιο θέλουν από την κυβέρνηση «να προχωρήσει» στο θέμα ενώ ο κόσμος της οικονομίας προβλέπει ότι θα τα πάει καλύτερα με το Brexit, πρόκειται να δηλώσει η Μέι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Παράλληλα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επανέλαβε την πρόταση για μια μεταβατική συμφωνία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ.

«Αν είναι απαραίτητο, έχουμε πει πως θα εξετάσουμε μια προθεσμία για την εφαρμογή νέων διατάξεων», έγραψε στη Sunday Times. «Δεν θέλουμε την αποτυχία της ΕΕ, θέλουμε να ευημερήσει πολιτικά και οικονομικά και οφείλουμε να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι μια νέα ισχυρή σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο θα βοηθήσει την ΕΕ σ' αυτό».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε χθες ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν συνείδηση του κινδύνου που θα αντιμετωπίσει η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες προαναγγέλλονται δύσκολες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.