ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει και πάλι στάση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγες μέρες, τώρα διαμηνύει πως εάν το Ταμείο φύγει αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα - Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν θεωρεί κανένα δημόσιο χρέος ως «μη βιώσιμο».

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για σαφή αλλαγή στάσης από τον κ. Σόιμπλε ο οποίος προ ημερών δήλωνε πως η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε ένα νέο πρόγραμμα εγκεκριμένο από τη γερμανική Βουλή.

Σήμερα σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του και φαίνεται να αποκλείει κάτι τέτοιο κλείνοντας την πόρτα σε όποιο σενάριο ήθελε η Αθήνα για πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωνε ότι η Τράπεζα δεν θεωρεί κανένα δημόσιο χρέος ως «μη βιώσιμο».

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.

Πριν από λίγες ημέρες, με δηλώσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη εξετάζει πλέον ανοιχτά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ακόμα και χωρίς το Ταμείο.

Στη συνέχεια όμως, κι αφού έγινε σαφές πως η Αθήνα υποστηρίζει την έξοδο του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

Πηγή: protothema.gr

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 0:43 20/01/2017

    ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ με την επιστολή Τσακαλώτου…

    «Την ώρα που στα λόγια κατηγορούν τον Σόιμπλε ως δυνάστη, στην πράξη όχι μόνο του ζητούν «συγγνώμη» αλλά και δεσμεύονται για τρία επιπλέον πράγματα:
    Πρώτον ότι θα πάρουν πίσω ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που έδωσαν ως εφάπαξ «13η σύνταξη» εάν φανεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
    Δεύτερον ότι ο περίφημος «κόφτης» θα εφαρμόζεται στο διηνεκές, κάτι δηλαδή σαν την κλίνη του Προκρούστη.
    Και τρίτον ότι ισχύει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup που έλεγε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% πρέπει να επιτυγχάνονται τουλάχιστον για 3-4 χρόνια ύστερα και από το 2018, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2022, και όχι μόνο για μια χρονιά που δήλωνε ο Τσίπρας…»

    Αυτά σας έγραφε από χθες για την επιστολή του Τσακαλώτου και να που τώρα -που δόθηκε στη δημοσιότητα- επιβεβαιώθηκαν και τα τρία αποδεικνύοντας ότι η ακόμη μεγαλύτερη υποταγή της κυβέρνησης στους δανειστές δεν είναι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική!

    Με την επιστολή οι κυβερνώντες:

    -«Δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις» αν μετά τη »13 σύνταξη» πέσουν έξω στους στόχους. Δηλαδή ο,τι έδωσαν, να το πάρουν πίσω…
    -«Θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό» δηλαδή τον κόφτη όταν τα «στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί».

    -«Αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου» δηλαδή για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον έως το 2022…

    Με αυτές τις δεσμεύσεις, το αλυσοδέσιμο της χώρας γίνεται ακόμη πιο σφικτό αφού πέραν των άλλων αναλαμβάνεται ρητά και η υποχρέωση να μην γίνεται το παραμικρό στο μέλλον χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές «στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο». Ούτε καν αυτά τα ψίχουλα της εφάπαξ »13ης σύνταξης» δεν πρόκειται να ξαναδοθούν γιατί στην πραγματικότητα αν περισσεύει κάτι αυτό θα πηγαίνει για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας»…

    Όλα αυτά ως προς το περιεχόμενο της επιστολής που από μόνη της η κίνηση αποστολής της, ύστερα από την απαίτηση και το μπλόκο των δανειστών, ήταν ήδη ταπεινωτική πράξη. Αυτό που όμως κάνει ακόμη πιο εξοργιστική την κατάσταση είναι η προπαγάνδα του πρωθυπουργικού γραφείου ότι η επιστολή δεν δεσμεύει σε τίποτε παραπάνω την κυβέρνηση έναντι των δανειστών!

    Ναι, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο επιμένοντας ότι …δεν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις. Αυτό θυμίζει την παλιά κομμουνιστική συνταγή σύμφωνα με την οποία όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου εφαρμόζουν άλλωστε σταθερά αυτό το δόγμα έχοντας κάνει το ψέμα και τη διαστρέβλωση βασικό συστατικό της πολιτικής συμπεριφοράς τους…

    Η ειρωνεία όμως είναι ότι καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή θέλοντας να παίξουν -όπως λένε οι πληροφορίες που μαθαίνω- κι ένα επιπρόσθετο επικοινωνιακό παιχνίδι. Νόμιζαν δηλαδή ότι με τη δημοσιοποίησή της θα εκτεθούν όσοι τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι «κάτι κρύβει» η κυβέρνηση. Ακριβώς! Η βλακεία τους έχει χτυπήσει πλέον …κόκκινο αφού και οι ίδιοι είχαν παραμυθιάσει τους εαυτούς τους ότι ο θόρυβος είναι υπερβολικός και ότι η επιστολή είναι ανώδυνη. Μόνο που αποδείχθηκε ότι είναι νάρκη την οποία πάτησαν!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.