Neo

Στο πλευρό προσφύγων και αστέγων η Εύα…

kaili

Για τρίτη φορά φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των προσφύγων και των αστέγων στην Ελλάδα από το δριμύ ψύχος του χειμώνα η Εύα Καϊλή, καταθέτοντας κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σχετικά με την απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων, στους οποίους βλέπουμε καλοκαιρινές σκηνές θαμμένες στο χιόνι, δεν έχουμε ανθρώπινα το δικαίωμα να σιωπούμε», σχολίασε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναδεικνύοντας παράλληλα τις πολιτικές ευθύνες στο θέμα και αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς πλημμέλειες τόσο στην επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος όσο και στην αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των κονδυλίων.
«Δύο φορές με σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις μου είχα επισημάνει μεγάλα ελλείμματα στη διαχείριση του θέματος της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων αλλά και της διαφάνειας στη χρήση των κονδυλίων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα λίγα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή, με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα ορατά και, δυστυχώς, πολύ επικίνδυνα για τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε προσθέτοντας πως «κάτω από το ίδιο κρύο και τον ίδιο βαρύ χειμώνα ζουν και χιλιάδες άλλοι άστεγοι συμπολίτες μας, για τους οποίους το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει πράξει το παραμικρό ως προς τη στέγασή τους αλλά ούτε μία λέξη παρηγοριάς δεν βρήκε να τους πει...»…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 13:05 11/01/2017

  ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  4.11.2011: Μια ημέρα τομής, μια ημέρα συνείδησης, μια μέρα αφετηρίας

  Ήταν ίσως οι πιο συνταρακτικές στιγμές στην νεότερη πολιτική ιστορία. Τρία χρόνια πριν, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, την ημέρα που θα ολοκληρωνόταν η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

  Η Ελλάδα είχε ήδη εξασφαλίσει ένα πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, άλλα το εκρηκτικό κλίμα είχε διαμορφώσει η πρόταση για δημοψήφισμα του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με ένα ομαδικό κύμα αμφισβήτησης του.

  Εκείνη την ημέρα πολιτικοί αντίπαλοι άλλα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν ένα πράγμα. Την αποχώρηση Παπανδρέου από την Πρωθυπουργία και την αναζήτηση μεταβατικής κυβέρνησης.

  Η πρώτη κίνηση είναι διακομματική! Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπογράφουν non paper με το όποιο ζητούν από τις ηγεσίες τους να αναζητήσουν τις δυνατότητες δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

  Στο καφενείο της Βουλής επιχειρείται η πρωτοβουλία να πάρει ευρύτερες διαστάσεις. Πρωταγωνιστούσε η Βάσω Παπανδρέου και ο Ντίνος Βρεττός από το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον Άρη Σπηλιωτοπουλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη από την ΝΔ.
  Η κίνηση δημιουργεί ήδη τους πρώτους κραδασμούς. Ο τότε πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη σχολιάζει με δεικτικό τρόπο:
  «Εάν τα παιδιά της Βοστόνης δεν πάψουν να φαντάζουν, ο κ. Παπανδρέου ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δε θα δει προκοπή».

  Οι ώρες που ακολουθούν φέρνουν τον Γιώργο Παπανδρέου αντιμέτωπο με τους βουλευτές του και τους συνεργάτες του να μιλούν πια ανοιχτά για σχέδιο ανατροπής του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

  Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι τον έναν μετά τον άλλον τους βουλευτές να προσέρχονται στη Βουλή, να στέκονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

  *Εύα Καϊλη: «όλα είναι ρευστά, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει εάν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ»

  *Σοφία Γιαννακά: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο. Αν ο Πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε».

  *Δημήτρης Λιντζέρης: «Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι. Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση. Είναι επιτακτική και αναγκαία τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και το Καταστατικό του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν».

  *Βάσω Παπανδρέου: «Η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει το χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν στην αρχή της εβδομάδας, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολής για το σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

  Μετά το αρχικό μούδιασμα, οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου σηκώνουν το γάντι και απαντούν με σκληρές εκφράσεις. Ο εσωκομματικός εμφύλιος μόλις είχε αρχίσει.
  Σήφης Βαλυράκης: «Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό».
  Τάκης Δημητρουλόπουλος: «Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση. Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης, ή δεν δίνεις»
  Γρηγόρης Νιώτης: «Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γιωργου Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν».
  Οι ώρες έρθουν και όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση του ίδιου του Πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.
  Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον επισκεφτεί την επομένη και να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, με όλα τα κόμματα, για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.
  Στην τελευταία του ομιλία ως Πρωθυπουργός δηλώνει:
  ===========================================
  «Και θέλω να κατανοήσετε την ειλικρίνεια των προθέσεών μου. Παιχνίδια δεν παίζω. Το πολιτικό κόστος, το ανέλαβα. Και τις ευθύνες μου, τις αναλαμβάνω. Και η παράδοση της οικογένειάς μου, δεν θα μου επέτρεπε τίποτα διαφορετικό. Από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της Δημοκρατίας, κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι, τίποτε άλλο. Από τον πατέρα μου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, κληρονόμησα ρητά στη διαθήκη του, το όνομά του. Τίποτε άλλο».

  Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές. Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 ο Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται τον Κάρολο Παπούλια και έξι ημέρες μετά ορκίζεται η νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.