ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμπνευστής της ιδέας ο Μάκλ Σνάιντερ

Τα smartwatches θα μπορούν να ειδοποιούν τον χρήστη τους πότε πρόκειται να αρρωστήσει

Ένα νέο τρόπο για να προειδοποιούν τα smartwatches τους χρήστες τους πότε είναι κοντά στο να αρρωστήσουν, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες.

Η διαδικασία είναι απλή αφού το «έξυπνο ρολόι» θα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του χρήστη και θα τον ενημερώνει όταν υπάρχει κάποια μεταβολή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό New Scientist, ο Μάκλ Σνάιντερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια ήταν ο εμπνευστής της ιδέας αυτής.

Για πάνω από ένα χρόνο ο Σνάιντερ φορούσε 7 αισθητήρες προκειμένου να ελέγχει την αξιοπιστία τους, όταν ξαφνικά οι ενδείξεις άρχισαν να παρουσιάζουν ορισμένες ανωμαλίες.

Παρά το γεγονός ότι ένιωθε μια χαρά, οι αισθητήρες έδειχναν ότι η καρδιά του χτυπούσε ταχύτερα από το κανονικό, η θερμοκρασία του δέρματός του είχε αυξηθεί και τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει.

«Αυτό μου επέστησε αρχικά την προσοχή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», δήλωσε ο ίδιος στο περιοδικό.

Ο Σνάιντερ έκανε εικασίες ότι πιθανόν να είχε κολλήσει τη νόσο του Lyme (Βορρελίωση) από ένα τσιμπούρι, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του σε αγροτική περιοχή της Μασαχουσέτης.

Σύντομα ανέβασε πυρετό και ο Σνάιντερ ζήτησε από έναν γιατρό να του παράσχει το ανάλογο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου.

Εντός μίας ημέρας τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει, ενώ μετέπειτα εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αυτό-διάγνωσή του.

Ο Σνάιντερ και η ομάδα του έχουν πλέον αποδείξει, με τις δοκιμές τους, ότι τα smartwatches μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση των πρώιμων σημαδιών κάποιας ασθένειας.

Τουλάχιστον 40 εθελοντές φορούσαν τις συσκευές για διάστημα 2 ετών και οι οποίες παρακολουθούσαν τους παλμούς της καρδιάς τους και τη θερμοκρασία του δέρματος.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι συσκευές κατέγραφαν ασυνήθιστα υψηλούς παλμούς και μερικές φορές αυξημένη θερμοκρασία δέρματος έως και 3 ημέρες προτού οι εθελοντές είχαν συμπτώματα κρυολογήματος ή άλλης λοίμωξης.

«Μόλις τα έξυπνα ρολόγια συλλέξουν αρκετά δεδομένα ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι φυσιολογικές ρυθμίσεις για αυτόν που τα φοράει, μπορούν να αντιληφθούν όταν κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε ο Σνάιντερ.

«Πιστεύουμε ότι εάν οι παλμοί της καρδιάς σας και η θερμοκρασία του δέρματος είναι αυξημένα για διάστημα περίπου 2 ωρών, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσετε», πρόσθεσε.

Η ομάδα του Σνάιντερ ευελπιστεί τώρα πως θα καταφέρει να αναπτύξει έναν αλγόριθμο που θα επιτρέπει στα smartwatches να ειδοποιούν τον χρήστη τους όταν πρόκειται να αρρωστήσει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.