ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΜΕΤΑ ΧΑΡΑΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΑΡΤΟ...

Κακό πράγμα το κρύωμα, η γρίπη, αυτή τέλος πάντων η επιδημία που τις τελευταίες μέρες ταλαιπωρεί τους περισσοτέρους με πυρετό, πόνους, καταρροή, βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως εφίδρωση, ζαλάδα, φτέρνισμα.

Ε, αφού ταλαιπωρεί τους περισσοτέρους δεν θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση με μένα. Και να 'μαι τώρα τρίτη μέρα κλεισμένος σπίτι με χάπια, ζεστά ρούχα, τονωτικά ροφήματα, βιταμίνες και ό,τι άλλο συνιστούν οι γιατροί, αλλά και οι ομοιοπαθείς φίλοι.

Εντάξει, δεν είμαι και του θανατά και σε κάνα δυό μέρες ελπίζω να παίζω χιονοπόλεμο στο Σύνταγμα, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η αδυναμία ή έστω η απροθυμία να γράψω το άρθρο μου. Ενδεχομένως, αυτό να μην συνιστά πρόβλημα, αλλά να είναι καλό για όσους από εσάς δεν αντέχετε τη φλυαρία μου.

Τέλος πάντων. Όπως και το χθεσινό μου άρθρο έτσι και το σημερινό είναι τέκνο της ανάγκης ή καλύτερα της ανημπόριας. Γυρνάω τέσσερα χρόνια πίσω. Το 2013 είχε ανακηρυχθεί σε έτος Καβάφη. Όμως και σήμερα, το 2017, όπως και κάθε χρόνο, ο Αλεξανδρινός είναι (και θα είναι) επίκαιρος.

Προσφεύγω σε δύο,ποιήματά του, τα οποία όταν τα έγραφε μάλλον είχε στο μυαλό του εμάς τους Ελλαδίτες απογόνους του.

Μάλιστα σκέφτηκα να τα μεταφέρω σε πεζό λόγο. Ελπίζω να μην με κατηγορήσουν οι ριμοκλάστες, αφού ο λόγος του ποιητή ρέει και στην πεζή του μορφή. Ενδεχομένως να ακούγεται και πιο αιχμηρός και πάντως αποκαλύπτονται, νομίζω, πιο εύκολα οι αντιστοιχήσεις με το σήμερα, κάτι που είναι και στόχος μου.

Ξεκινάω με τη "Μονοτονία" που είναι και ένα από τα αγαπημένα μου και το έχω αποστηθίσει από έφηβος. Ταιριάζει τόσο στις μέρες μας! Και ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί ως η "κατάσταση" που πρέπει να υπερβούμε αν θέλουμε να ελπίζουμε πως θα βγούμε από τους δύστροπους καιρούς που ζούμε:

«Την μιά μονότονην ημέρα άλλη μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί. Θα γίνουν τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι -οι όμοιες στιγμές μας βρίσκουν και μας αφίνουν. Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα. Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει° είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα. Και καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μην μοιάζει.»

Κι ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο. Ο τίτλος του είναι "Ας φρόντιζαν", και το μεταφέρω, με προφανή, πλην συγγνωστή, ελπίζω, ιδιοτέλεια, για όσους το γνωρίζουν, κουτσουρεμένο, από τη μέση περίπου και κάτω. Ας αναλογιστούμε λοιπόν πάνω σ' αυτό:

«... Σ' ό,τι δουλειά με βάλουν θα πασχίσω να είμαι στη χώρα ωφέλιμος. Αυτή ειν' η πρόθεσή μου. Αν πάλι μ' εμποδίσουν με τα συστήματά τους -τους ξέρουμε τους προκομένους: να τα λέμε τώρα; Αν μ' εμποδίσουνε, τι φταίω εγώ. Θα απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα, κι αν ο μωρός αυτός δεν μ' εκτιμήσει, θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό. Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει, πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό. Θα με θελήσει πάντως ένας απ' τους τρεις. Κ' είν' η συνείδησίς μου ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής. Βλάπτουν κ' οι τρεις τους την Συρία το ίδιο. Αλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ. Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ. Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό. Μετά χαράς θα πήγαινα μ' αυτόν.»

Υποθέτω το να προσπαθήσω εγώ να διατυπώσω σκέψεις πάνω στα δύο αυτά ποιήματα θα ήταν και ανόητο από τη μεριά μου και περιττό για σας. Είναι τόσο ζωντανά, προφανή και εύγλωττα, που το μόνο που τους ταιριάζει είναι ο προσωπικός στοχασμός. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συμπληρώσω, και να κλείσω, με ένα τρίτο ποίημα, το «Όσο μπορείς», του Καβάφη. Από τα αγαπημένα κι αυτό της εφηβείας μου και «μότο ζωής» ίσαμε τα σήμερα. Σε πεζή μεταφορά και αυτό:

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ως που να γίνει σα μία ξένη φορτική».

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 0:02 08/01/2017

  Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ..ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ.

  Το παραμύθι περί φουσκωμένου ελλείμματος το 2009 τελειώνει με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

  Τι να γράψεις, τι να θυμηθείς και τι να πρωτοδιαλέξεις από το πλήθος των υποσχέσεων, των συκοφαντιών και των εγκλημάτων της αντιπολίτευσης Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα,

  Πρόδωσαν, αποστάτησαν ‘’έχυσαν’’ αίμα και πότισαν το λαό με δάκρυ, οργή και παραμύθια οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα όπως και οι Σαμαράδες του χθές.

  Αδίστακτοι, σκλάβοι της εξουσίας και της ιδιοτέλειας, ’’έδωσαν’’ τα πάντα στους κατακτητές και πρόδωσαν πατρίδα, ιερά και όσια, σαν άλλοι συνεργάτες ξένων βαρβάρων εχθρών τούτου του λαού και του τόπου.

  Στο τέλος, και αφού ΄΄εβαψαν’’ τα χέρια τους στο αίμα των 5.000 που αυτοκτόνησαν, αφού συκοφάντησαν και κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει και ότι προσπαθούσε να διορθώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, σήμερα δειλοί και ‘’διάσημοι’’ πολιτικοί απατεώνες, ‘’περνούν’’ από τη βουλή ΝΥΧΤΑ τα νομοσχέδια που αποδεικνύουν πόσο προδότες , εγκληματίες και αδίστακτοι πράκτορες, έχουν γίνει μέχρι να ‘’εξοφλήσουν’’ τα γραμμάτια της προδοσίας και του αίματος.
  Ο Λαός, σήμερα, μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει για τη λύση και τον πολιτικό που μπορεί να δικαιώσει τις ελπίδες του.

  Από το επίσημο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016
  ===============================================
  (…) Η οικονομική προσαρμογή της περιόδου 2010-2014 είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δηλαδή της μείωσης του ελλείμματος και της ισοσκέλισης του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης, και της διόρθωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα της Κυβέρνησης μειώθηκε από 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014,
  ————————————————————————————
  ενώ επιτεύχθηκε και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2014…

  *Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται πια
  ===============================
  αλλά υπήρξε κάποτε μια εποχή που Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες προσπαθούσαν από κοινού να μας πείσουν ότι η χώρα έφτασε στο πρώτο Μνημόνιο απλώς επειδή το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009.

  *Η Νέα Δημοκρατία ήπιε πρώτη το πικρό ποτήρι και έτσι όλοι οι προϋπολογισμοί της εποχής Σαμαρά αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπήρξε η παραμικρή αλλοίωση κι ότι η ζημιά της πενταετίας Καραμανλή ήταν ανυπολόγιστη.

  *Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι έκαναν σημαία τους τις απίθανες καταγγελίες διαφόρων περιθωριακών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ.

  Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016
  ————————————————————————————
  δεν σημειώνεται μονάχα ότι το έλλειμμα του 2009 άγγιξε το 15,2% αλλά και το ότι το Μνημόνιο κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

  *Mας κόστισε μερικά δισεκατομμύρια παραπάνω αλλά τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πείστηκαν ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζαμε.

 2. XYZ 17:32 07/01/2017

  Φελνικο Χαίρομαι που ακουω τουλάχιστο οτι είσαι καλά και αναρρώνεις. Ξέρεις άρχισα να ανησυχώ, νόμισα ότι τά παράτησες τελείως και επήες πίσω στό Αγρίνιο•
  Α και δεν θυμάμαι αν σου ευχήθηκα αν όχι Καλη Χρόνια μιαφορα παραπάνω δεν θα πειράξει κανένα αφού στο κάτω κάτω ούτε Κόμματα ήμαστε ούτε Κυβέρνηση για να αλληλοβολευτούμε.
  Τώρα ο Αλεξανδρινός, τι θέλει να πει ο Αλεξανδρινός ο ποιητής και ποιόν σκεφτόταν όταν έγραφε, μήπως τους νεοελλαδητες η τόν άνθρωπο με όλες του τις δυναμεις και αδυναμίες ή ανέδειξε με τον τρόπο του τά στίγματα του καιρού του και καυστηρίασε τις κοινωνιες ολων τών εποχών δεν ξέρω κι” ούτε εδώ είναι για νά τον ρωτήσω. Ειναι καλό ομως νά τόν διαβάζει κανείς τους ξεθολώνει τό μυαλό, ημερεύει ke ήρεμά, αγαλλιάζει τήν ψυχή.

 3. NB 12:17 06/01/2017

  H συγγνώμη του Χίου

  Το τηλεοπτικό κανάλι «Κόντρα» και ο παρουσιαστής της εκπομπής «Μακελειό» Στέφανος Χίος ανακάλεσαν όλους τους χαρακτηρισμούς του παρουσιαστή κατά του αδελφού του πρωθυπουργού Νίκου Παπανδρέου και της οικογένειάς του, σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές (14, 21 και 22 Μαΐου 2011).
  Σε σχετική δήλωση αναγνωρίζεται ότι οι χαρακτηρισμοί ήταν «ιδιαίτερα οξείς» και τονίζεται πως «ο παρουσιαστής και ο σταθμός δηλώνουμε ότι ανακαλούμε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, καθώς δεν υπήρχε από μέρους μας καμία απολύτως πρόθεση να προσβάλουμε την τιμή και την υπόληψη του κ. Νίκου Παπανδρέου και της οικογένειάς του, τους οποίους τιμούμε πλήρως».
  Εμείς λέμε μπράβο σε αυτούς που έχουν τον ανδρισμό και ζητούν συγγνώμη….. Αλλά ας μας πει ο αγαπητός Χίος τότε ότι από εδώ και πέρα να τον βλέπουμε μόνο και μόνο για να γελάμε…..

 4. diogenis 10:38 06/01/2017

  αν ο τεταρτος ειναι το πασοκ…αφηστε το καλυτερα.

  • «Είναι ή δεν είναι» είναι αυτή ερώτηση και ταυτόχρονα κατάφαση; Εμ δεν είναι, δεν μπορεί να είναι! Γιατί το ΠΑΣΟΚ υπήρχε, αυτό γέννησε έθρεψε και μεγάλωσε τούς «κραταιούς Θεούς» αυτό επανάφερε την «πολυθεΐα» στην Ελλάδα….

   • Eίναι κάτι ξύπνιοι που λένε,

    πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι ξύπνιοι που λένε τα νούμερα δεν βγαίνουν, η συνταγή είναι λάθος. Αυτοί όλοι προσπαθούν να σβήσουν την πραγματικότητα, να μας κάνουν να ξεχάσουμε την ιστορία. Να ξεχάσουμε την τραγική τριετία 2007-2009, όταν το πρωτογενές έλλειμμα του δημοσίου έφτασε τα 24 δις το χρόνο.
    Τότε δεν ξέραμε τι σημαίνουν τα νούμερα, τώρα όμως που έχουμε καταλάβει τι κόπο, τι θυσίες και τι αίμα αντιπροσωπεύουν τα δις, πόσο δύσκολο είναι να περικοπούν 11,5 δις τα επόμενα 2 χρόνια, τώρα ξέρουμε τι παραλογισμός ήταν το ελληνικό δημόσιο να καταναλώνει 24 δις παραπάνω από όσα είχε κάθε χρόνο, να δανείζεται 24 δις κάθε χρόνο.

    Αυτό που αποσιωπούν οι ξύπνιοι είναι ότι ο υπόλοιπος πλανήτης έπαψε να μας δανείζει. Θέλουν να κρύψουν ότι αυτά τα 24 δις, μέσα σε λίγα χρόνια, με οποιονδήποτε τρόπο, έπρεπε να τα εξοικονομήσουμε. Γιατί κανείς πια δεν μας τα δάνειζε. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη απάτη της αντιμνημονικής ρητορικής.

    Ο ξαφνικός θάνατος της χρεοκοπίας συνεπάγεται την έξοδο από την Ευρώπη και τον τριτοκοσμισμό της χώρας, ο παρατεταμένος θάνατος των συνεχών μειώσεων χωρίς αλλαγές οδηγεί σε μια Ελλάδα ίδια όπως παλιά, πλην φτωχότερη.

    Γι’ αυτό στη ρητορική όλων των κομμάτων επικρατεί η άρνηση, η υπεράσπιση του παρελθόντος, η απόκρουση των αλλαγών. Προσπαθούν να διασώσουν, όχι να αλλάξουν. Έστω κι αν αυτό συνεπάγεται γενική φτώχεια. Όχι όμως γι’ αυτούς. Για τα κόμματα και τις προνομιούχες ομάδες του κατεστημένου, λεφτά πάντα υπάρχουν. Είναι καιρός να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που θα ’χουν στόχο μια καινούργια, καλύτερη Ελλάδα και όχι τη διατήρηση της παλιάς.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.