Neo

«Φρένο» Μοσκοβισί σε Σόιμπλε μέσω… Παπαδημούλη

moskovisisoible

Πέραν των εν εξελίξει συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης διεξάγεται άλλη μία σοβαρή κουβέντα που αφορά το μέλλον, αλλά και όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ: ο λόγος για την διαρκή πίεση του Βερολίνου και προσωπικά του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αναλάβει ο ESM, αντί της Κομισιόν, την παρακολούθηση της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Σόιμπλε, άλλωστε, ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρεί την Κομισιόν «αναξιόπιστη», με την έννοια ότι αποφασίζει όχι μόνο με οικονομικά, αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια, σε αντίθεση με τον ESM που βλέπει… μόνο στατιστικά και αριθμούς.
Αυτή η συζήτηση αφορά τους πάντες, καθώς αν η Κομισιόν πάψει να παρακολουθεί την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αναλάβει τον ρόλο της ο Μηχανισμός Σταθερότητας, τότε στην Ευρωζώνη θα εγκαθιδρυθεί ένα… διαρκές Μνημόνιο για όλους, την ώρα που ο ESM ελέγχεται κυρίαρχα από την Γερμανία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λοιπόν, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ρωτώντας τον την θέση της Επιτροπής επί αυτής της συζήτησης. Και με την ερώτηση αυτή, ο Μοσκοβισί βρήκε την ευκαιρία –σε συνεννόηση, προφανώς, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- να στείλει… μήνυμα στο Βερολίνο, αφού απέρριψε διαρρήδην και κατηγορηματικά τις σχετικές «ιδέες», διαμηνύοντας ότι τοποτηρητής του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν, είναι και θα παραμείνει η Κομισιόν.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η γλυκιά διαπλοκή των εξοπλιστικών…

  Η ξαφνική συμπάθεια των Γάλλων για το ελληνικό χρέος και το θολό τοπίο των «χρυσών» μιζών γύρω από τα εξοπλιστικά – Ποιοι και πώς έβγαλαν από τη μέση Ρώσους και Αμερικανούς εμπόρους όπλων και μεσάζοντες και άφησαν το παιχνίδια στα χέρια των Γάλλων;
  Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που υποτίθεται ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα έστελνε στη φυλακή όλους όσοι ενεπλάκησαν στο φαγοπότι δεκαετιών, φαίνεται ότι ξεχνάει πολλά πράγματα…
  Το Newsbomb.gr θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ξεδιαλύνει την ομολογουμένως ξαφνική αγάπη του Ολάντ με την Ελλάδα και την πρόθεσή του να λύσει το θέμα της απομείωσης του χρέους.
  Επειδή στην πολιτική όλα είναι business δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος γιατί οι φίλοι μας οι Γάλλοι εμφανίζονται ως… από μηχανής θεοί τώρα που βγήκαν από τη μέση οι υπόλοιποι έμποροι όπλων (Ρώσοι και Αμερικανοί).
  Για να μπούμε όμως στην ουσία της υπόθεσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ξεψαχνίσει όλους τους φακέλους των ρωσικών εταιρειών που πουλούσαν οπλικά συστήματα και έχει στείλει στη δικαιοσύνη τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Μόσχας.
  Παράλληλα, έστειλε στη φυλακή και τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει την πιο καυτή υπόθεση.
  Η υπόθεση αυτή ακούει στο όνομα «Λουκάς Ρωμανός».
  Άραγε στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τίποτα για τον φάκελο «Ρωμανός»;
  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που ευαγγελίζεται ότι θα τους στείλει όλους φυλακή δεν γνωρίζει κάτι για τον κ. Λουκά Ρωμανό και πώς σχετίζεται με την υπόθεση της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας Thales, την οποία και φέρεται να εκπροσωπεί;
  Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμανός εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας, η οποία κατέχει όλα τα γαλλικά αμυντικά συστήματα, τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα Scalp και Exocet των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signia, ενώ έχει συνεργαστεί πολλάκις με το ελληνικό Δημόσιο κ αι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φροντίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών.
  Ένα από τα πολλά γνωστά deal της εν λόγω εταιρείας είναι η σύμβαση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου Standard αξίας 381 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2002 και είχε υπογραφεί επί Γιάννου Παπαντωνίου το 2003.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.