ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΙΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΝΙΚΕΣ...

Το πρόβλημα ειδικά αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δίνει "ηρωϊκές μάχες". Κάθε μέρα. Με τα προβλήματα, τη διαπλοκή, σε κάθε διαπραγμάτευση. Επιδεικνύει ανδρεία και γενναιότητα στη σύγκρουση με τους αντιπάλους της. Με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό. Γι' αυτό και συνεχώς χάνει από τους δανειστές. Γι' αυτό και δεν κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο όμως αν διαβάσει κάποιος το Ευκολίας Εγκώμιο, του Φρανσουά Ζυλλιέν θα το καταλάβει. Και αντί να αισθάνεται υπερήφανος για την μέχρι τελικής πτώσεως προσπάθεια του Τσίπρα και των υπουργών του να κρατήσουν τις κόκκινες γραμμές της κυβερνήσεως, θα πρέπει να επικρίνει τις ηρωϊκές μάχες και τον ανειρήνευτο αγώνα που δίνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Σουν Τζου λέει: "Ο στρατός που νικάει είναι εκείνος που νίκησε πριν ακόμη μπει στη μάχη. Ο στρατός που νικιέται είναι εκείνος που ψάχνει τη νίκη την ώρα του αγώνα". Τα πάντα κρίνονται εκ των προτέρων, στο στάδιο των συνθηκών. Πρέπει να έχω ήδη επικρατήσει έναντι του αντιπάλου μου, υπονομεύοντας και διαβρώνοντας το δυναμικό του, προτού τον αντιμετωπίσω κατά πρόσωπο.

Πόσο απέχει η κινέζικη στάση από τη δική μας, πόσο μας ξαφνιάζει! "Ο μεγάλος στρατηγός δεν έχει τίποτε το αξιέπαινο: ούτε μεγάλη σοφία ούτε μεγάλη ανδρεία". Πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλοι στρατηγοί ή μάλλον εκείνοι που αφελώς αποκαλούμε "μεγάλους" στρατηγούς, εκείνοι που δοξάζουμε, εκείνοι για τους οποίους χτίζουμε αγάλματα είναι στην πραγματικότητα κακοί στρατηγοί.

Γιατί; Επειδή χρειάστηκε να επιστρατεύσουν την ιδιοφυΐα τους ή την ανδρεία τους. Επειδή πέτυχαν τη νίκη με δυσκολία, με ηρωϊσμό, δραματικά και συνεπώς θεαματικά. Όπως με τα ταξί του Μάρνη -το ιστορικό επεισόδιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στη διάρκεια της πρώτης μάχης του Μάρνη (1914) επιτάχθηκαν ταξί του Παρισιού για τη μεταφορά στρατιωτών στο μέτωπο.

Αντίθετα, ο Σουν Τζου λέει πως ο μεγάλος στρατηγός είναι εκείνος που μπόρεσε να εντοπίσει από πολύ νωρίς τα ευνοϊκά στοιχεία, τους πρόσφορους παράγοντες, και κατάφερε να τα αξιοποιήσει προς όφελός του, την ίδια στιγμή που ωθούσε τον αντίπαλό του να χάσει τη δική του δυναμική. Σιγά-σιγά, αβίαστα, λάθρα. Ώστε, όταν τελικά μπαίνει στη μάχη, κι εφόσον έχει ήδη νικήσει, ο κόσμος να μπορεί να πει: ήταν εύκολο, είχε κριθεί εξ αρχής. Και οι άνθρωποι να νομίζουν πως θα το μπορούσε ο καθένας.

Δυστυχώς για μας, τους απλούς πολίτες, τους πολιτικούς δεν τους ενδιαφέρει να νικήσουν. Θέλουν η νίκη τους να αναγνωριστεί σαν αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας και του ηρωϊσμού τους. Δεν θέλουν εύκολες επικρατήσεις επί του αντιπάλου, αλλά δύσκολες και κοπιώδεις για να τους επευφημούν και να τους χτίζουν αγάλματα. Δεν θέλουν να λυθούν τα προβλήματα, αλλά να λύσουν αυτοί τα προβλήματα. Επειδή δεν μπορούν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν επιδίδονται σε γιουρούσια και εμπνεύσεις της στιγμής.

Αυτό γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό γίνεται και τώρα με τη διαπραγμάτευση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Την αφήσαμε για κάτι μήνες και πάμε την τελευταία στιγμή να πέσουμε ηρωϊκώς μαχόμενοι. Θα μου πείτε ο Τσίπρας είναι Έλληνας, βρίσκεται στη Δύση και όχι στην Ανατολή για να ακολουθεί τα όσα λέει ο Σουν Τζου, όστις διδάσκει πως ο μεγάλος στρατηγός πετυχαίνει μονάχα εύκολες νίκες. Ο Έλλην στρατηγός-πρωθυπουργός δεν θέλει εύκολες, και επομένως μικρού ενδιαφέροντος, νίκες, θέλει ηρωϊκές ήττες που συγκινούν και συναρπάζουν το πόπολο. Ίσως επειδή αυτό θέλουν, ως ψυχοσύνθεση, και οι Έλληνες. Γι' αυτό και συνεχώς έχουμε πανωλεθρίαμβο...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Vas_Pap 1:08 12/02/2017

    Μην εισαι και τοσο σιγουρος Φελ….!!!
    Μπορει και ολα αυτα τα μελανα που γραφεις να εντασονται σε μια μεγαλειωδη στρατηγικη..
    Την στρατηγικη του να μας σουταρουν οι εξω, εμεις; να ειμαστε ανευθυνοι και να φταινε οι αλλοι
    Οποτε μετα?
    Το μετα ειναι παναπλο
    Το χαος που θα επακολουθησει θελει τανκς
    Και μετα αντε να τα ξαναβαλεις μεσα εσυ τα τανκς

  2. Θ.Τ. 12:41 11/02/2017

    Καλά τα λέει ο Σου Τσού, αλλά γιατί δεν κάνετε περίληψη, πολυδιαβασμένε Κε Φελνίκο μας !). Μα είναι να συζητάμε πως ο Τσίπρας έβαλε κόκκινες γραμμές και όχι παρδαλές κορδέλες ? Ο Τσίπρας δεν «ηττάται». Τον πάιζουν μονότερμα και αυτός κάθεται στην εξέδρα, πανηγυρίζει γιά τα γκόλ του Σόιμπλε, αλλά το σκορ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ανεβαίνει. Και δεν ειναι ΜΟΝΟ αυτό. Καμμιά ώρα θα μας υποβιβάσουν, ή θα μας πετάξουν έξω από τα γήπεδα . ( δραχμή, grexit θα το λένε, έχει σημασία ? ).

  3. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΓΙΑ ΗΡΩΙΚΕΣ ΗΤΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ.
    ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ : ΠΟΠΟΛΟ.
    ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΔΙΩΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗ-
    ΤΩΝ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
    ΠΑΘΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΩΝ ΣΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΑΝ ΚΡΕΤΙΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟ-
    ΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΠΑΤΗΡΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
    ΜΑΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΗΔΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ-
    ΛΕΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ???
    ΜΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ?
    ΟΤΑΝ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΘΟΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΑΓΟΥΜΕ
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΙ.
    ΜΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΡΟΣΙΖΟΜΑΣΤΕ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΡΑ-ΤΑ-ΠΛΑΝ !!!

  4. Η απάντηση στον τίτλο του άρθρου » Γιατί ο Τσίπρας προτιμά τις ηρωικές ήττες από τις εύκολες. Νίκες … » ειναι μάλλον απλή .
    Ο ανθρωπος έχει γίνει επαγγελματίας καρπαζοεισπράκτωρ προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του .
    Κατόπιν τούτου στις επερχόμενες εκλογές θα παρουσιάζεται στους εκλογείς οχι σαν ψεύτης αλλά σαν θύμα ….

  5. NMan. 13:45 10/02/2017

    Bild: Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες δαπανούν χρήματα για τα πολεμικά τους αεροσκάφη

    Επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει η Bild με αφορμή την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με αναβάθμιση των F-16.
    «Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες δαπανούν χρήματα για τα πολεμικά αεροσκάφη την ώρα που το φάντασμα του Grexit πλανάται και πάλι πάνω από τη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η Bild.
    Επίσης, στο δημοσίευμα τονίζεται η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας με τον δείκτη ανεργίας να ξεπερνά το 23%, ενώ η Bild βασιζόμενη σε δικές της πηγές αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δαπανήσει το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα μαχητικά F-16.
    «Και πάλι η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα: Χωρίς τα χρήματα των δανειστών το καλοκαίρι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πτώχευση. Η χώρα δεν πάει ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Το φάντασμα τoυ Grexit πλανάται και πάλι πάνω από την Ελλάδα», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Bild.
    «Με τους πυροσβέστες να διαδηλώνουν στους δρόμους των Αθηνών ζητώντας την μονιμοποίησή τους και τον δείκτη ανεργίας να είναι πάνω από το 23%, η κυβέρνηση της Αθήνας αποφάσισε να επενδύσει πολλά χρήματα σε όπλα», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.
    Επίσης, στο ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζεται ότι «τα χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανηθούν συνολικά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αεροπορίας ανέρχονται έως και πέντε δισεκατομμύρια ευρώ».
    Τέλος, σημειώνεται ότι «η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει ήδη 155 F-16 μαχητικά αεροσκάφη με το ελληνικό υπουργείο να εξετάζει αν η Ρουμανία και η Βουλγαρία προσανατολίζονται στην αγορά των παλαιότερων εκ των F-16 της Ελλάδος».

  6. N Bράχος 13:39 10/02/2017

    Άγρια επίθεση κατοίκων της Μάνης σε δασικούς υπαλλήλους
    ============================================
    Σε ακραίες πράξεις και καταστάσεις έχει αρχίσει να οδηγεί εξοργισμένους κατοίκους το θέμα των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, στη Στούπα του Δήμου Δυτικής Μάνης, κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εξαγριώθηκαν στην παρουσία και μόνο δασικών υπαλλήλων.

    Δύο δασικοί υπάλληλοι σταμάτησαν τυχαία στην περιοχή και δέχθηκαν έντονη φραστική επίθεση από ομάδα 15-20 ατόμων. Μάλιστα, κάποια στιγμή άγνωστος πέταξε στο τζιπ του Δασαρχείου ένα αναμμένο βιβλίο, με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές το όχημα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.

    Οι εξαγριωμένοι κάτοικοι φώναζαν στους δασικούς υπαλλήλους για τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες στη Μάνη.:
    ———————————
    Πηγή: tharrosnews.gr
    ———————————

  7. που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο χωρίς να θέσει όρους στον άσχετο και επικίνδυνο τσίπρα – καλά κάνει λοιπόν κι μας γλεντάει όλους…

    στο προεδρικό μέγαρο δεσμεύτηκε να μην κάνει εκλογές, κατόπιν τις έκανε, τις κέρδισε, κυβερνάει ξανά με τον καμμένο, επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και η χώρα καταστρέφεται…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.