ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος»

Γιούνκερ: Οι Έλληνες έκαναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τους Βορειοευρωπαίους

«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

O Zαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε σε σχετικό ερώτημα για το αν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε πήλινα πόδια απάντησε: «Στέκεται σε ασταθή πόδια με την έννοια ότι δεν βλέπουμε ακριβώς πως θα μπορούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το πρόβλημα. Καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερες προόδους στο θέμα του ανταγωνισμού. Και δεν ήταν η Ελλάδα η οποία μείωσε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν μια άλλη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν θα είναι υποψήφιος και για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το 2014 «έκανα μια ωραία προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα υπάρξει δεύτερη γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος και δεύτερη φορά», δήλωσε.
Η θητεία του προέδρου της Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξη του χαρακτήρισε επίσης την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «τραγωδία για την ήπειρο» και εξέφρασε τον φόβο ότι θα φέρει τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ένωση τη μία απέναντι στην άλλη «χωρίς μεγάλη προσπάθεια».

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 18:55 12/02/2017

    «Τα πρωτογενή ελλείματα δεν μειώθηκαν μόνα τους με μαγικές συνταγές Ζαππείου» κ.Γιούνκερ
    ==========================================================================

    Την τελευταία περίοδο παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των δήθεν επιλησμόνων πολιτικών στελεχών, προερχομένων από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τα οποία με κάθε ευκαιρία, δεν διστάζουν να πουν τον «πόνο τους», που δεν είναι άλλος από τα “δεινά” της διετίας 2010-2011. Κατανοητή η στρατηγική τους.

    Αλλά δυστυχώς, μαζί αυξάνεται και το μέγεθος της γελοιότητας στην οποία υποπίπτουν, τόσο για να δικαιολογήσουν δικά τους λάθη, όσο και για να εμφανιστούν άμωμοι και άσπιλοι, ενόψει εκλογών.
    Γιατί είναι οι ίδιοι που ενώ σήμερα ομιλούν περί της επιτυχίας του πρωτογενούς πλεονάσματος, από την άλλη τους φταίει η διετία 2010 – 2011.

    Λες και θα ήμασταν σήμερα σε πρωτογενές πλεόνασμα, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες, οι επιλογές και οι αποφάσεις της τότε κυβέρνησης.
    Λες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώθηκαν μόνα τους, με μαγικές συνταγές Ζαππείου.

    Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, για να πάμε κατευθείαν στην ουσία.

    Μήπως θυμούνται πόσο μειώθηκε το έλλειμμα το 2010 και το 2011;
    Μήπως θυμούνται επί ποιας κυβέρνησης επετεύχθη αυτό;
    Μήπως θυμούνται τι έλεγαν τότε;
    Μήπως θυμούνται ποιες είναι οι προβλέψεις και ποια τα μέτρα του πρώτου μνημονίου και ποια είναι τα μέτρα που πήραν αυτοί μετά το δεύτερο μνημόνιο;
    Μήπως θυμούνται σε πόσα δις Ευρώ υπολογίζονταν τα μέτρα που απαιτούνταν τον Νοέμβριο του 2011 και σε πόσα τελικά ανήλθαν;
    Μήπως θυμούνται πόσες εκλογές μεσολάβησαν και πόσος χρόνος χάθηκε στον βωμό μικροκομματικών ή και προσωπικών σκοπιμοτήτων;
    Μήπως θυμούνται ότι, μια εκλεγμένη κυβέρνηση έπεσε να για ικανοποιηθούν αυτές οι σκοπιμότητες;
    Μήπως θυμούνται τι άλλο είχε να αντιμετωπίσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με αυτές τις σκοπιμότητες;
    Μήπως θυμούνται ότι, αυτές οι σκοπιμότητες δεν σταματούσαν ούτε καν στα όρια της παράταξης μας, αλλά τα διεμβόλιζαν;

    Και κάτι ακόμη, συναφές, μήπως θυμούνται πόσες από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδόμησαν ή επιχείρησαν να αποδομήσουν στο όνομα διευθετήσεων που σε κάθε περίπτωση παραπέμπουν ευθέως στα δεινά του πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής;

    Και προσθέτως, μήπως θυμούνται την περίοδο 2010 – 2011, ποια χώρα ήταν πρώτη σε μεταρρυθμίσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, και επί ποιας κυβέρνησης; Πρωτιά για την οποία επίσης πανηγυρίζουν σήμερα ενώ τότε αντιμάχονταν κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας;

    Αν όχι, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από μια κυβέρνηση που θυσιάστηκε για να παίζουν ανερυθρίαστα τα παιχνίδια τους, θα τους το θυμίσουμε εμείς.
    Για την ώρα, αρκεί να τους θυμίσουμε μόνο τα εξής:

    Το έλλειμμα, από το 15,6%, που το άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, στα τέλη του 2010 έπεσε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και στα τέλη του 2011 έφθασε περίπου στο 9%.
    Το δε πρωτογενές έλλειμμα, από το 10,5% στα τέλη του 2009, στο 4,9% στα τέλη του 2010 και στο 2,4% στα τέλη του 2011!

    Το 80% της προσπάθειας μείωσης του θηριώδους πρωτογενούς ελλείμματος του 2009, έγινε τη διετία 2010-2011. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά έγιναν την διετία για την οποία κάποιοι έχουν σήμερα την πολυτέλεια να εκφράζουν τον «πόνο τους».

  2. NMan. 18:52 12/02/2017

    ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

    Προσφορά και ενημέρωση από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ
    ================================
    1. Έτσι θα αλλάξουμε την Ελλάδα μας ! Τι ψηφίσαμε και είναι ΝΟΜΟΙ!
    Από την πρώτη ημέρα, μετά τις εκλογές του 2009, βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με την διεφθαρμένη παραπολιτική αντίληψη.
    Η χώρα ζούσε στη σκιά της διαφθοράς, των σκανδάλων, των δικαστικών των παραδικαστικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων, στα τοξικά ομόλογα, στη ΜΠΟΧΑ της Ζήμενς, στη δυσοσμία των κουμπάρων και στην έντονη προσφορά τοξικών… αποβλήτων μιας κυβέρνησης που δεν ΥΠΗΡΞΕ!!!
    Έτσι , το έλλειμμα άρχισε να τρέχει τόσο γρήγορα και τόσο επικίνδυνα.
    2. Στο τιμόνι της χώρας υπήρχαν… καλόγεροι και… καλόγριες που έδιναν …ευχές και «ευλογίες» .
    Το ένα σκάνδαλο διαδέχονταν το άλλο, μέχρι που ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ!!!
    3. Η δικαιοσύνη απουσίαζε επιδεικτικά και πολλές φορές και ..προκλητικά.
    Ένα μικρό …δείγμα, αποτελεί η μέχρι σήμερα φωνητική ΑΚΑΜΨΙΑ ! του πρωτεργάτη του… σύγχρονου ελληνικού οικονομικού ….θαύματος κ. Κ. Καραμανλή.
    200.000 χιλιάδες προσλήψεις «παραθυρικές» στιγμάτιζαν τα μελλούμενα.
    Η κατάσταση επέβαλε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών.
    Ενημερώνουμε λοιπόν με γεγονότα και πράξεις αδιαμφισβήτητες για την πάταξη της παρανομίας, της διαφθοράς και για την αποκατάσταση της ευνομίας και της ισονομίας που ελήφθησαν από τον Οκτώβριο του 2009 !
    4. Η μη παραγραφή της κακουργηματικής πράξης «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ» οφείλεται στην τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης
    Καστανίδης,το 2010 και βάση της οποίας, ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ! ΔΕΝ καλύπτεται από παραγραφή !!!
    • Ο Ηλεκτρονικός έλεγχος στο ΔΗΜΟΣΙΟ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα του τότε Υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση!
    Η διαφάνεια σε όλες τις ενέργειες και πράξεις των υπηρεσιών του Δημοσίου, των Δέκο και των Οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν ο πρώτος σπόρος για την εύρυθμη και ευνομούμενη λειτουργία του κράτους
    5. Πρώτος χώρος η υγεία με τα τεράστια ελλείμματα και φακελάκια.
    • Η έρευνα και τιμωρία στο χώρο του Ποδοσφαίρου είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά «κάποιοι» βρίσκονται στη φυλακή!
    • Η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος είναι έργο του ΠΑΣΟΚ ! Τα αποτελέσματα με….»χειροπέδες» είναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!
    =================
    • Η εφαρμογή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η έρευνα και αποκάλυψη όλων των παράνομων συντάξεων είναι έργο του ΠΑΣΟΚ!
    • Η προσπάθεια για την αποκάλυψη ,ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τού μαύρου χρήματος στο εξωτερικό και το «Πόθεν έσχες » είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !

    6 • Η ανάρτηση και εφαρμογή όλων των εγγράφων και δαπανών σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» !!! είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !

    • Η Ελεύθερη ενημέρωση στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! είναι έργο του ΠΑΣΟΚ ! έστω και αν το …επίπεδο ορισμένων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
    • Η εφαρμογή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η έρευνα και αποκάλυψη όλων των παράνομων συντάξεων είναι έργο του ΠΑΣΟΚ!
    • Η προσπάθεια για την αποκάλυψη ,ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τού μαύρου χρήματος στο εξωτερικό και το «Πόθεν έσχες » είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    7..Στο τιμόνι της χώρας υπήρχαν… καλόγεροι και… καλόγριες που έδιναν …ευχές και «ευλογίες» .
    Το ένα σκάνδαλο διαδέχονταν το άλλο, μέχρι που ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ!!!
    8 • Η εφαρμογή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    • Η έρευνα και αποκάλυψη όλων των παράνομων συντάξεων είναι έργο του ΠΑΣΟΚ!
    • Η προσπάθεια για την αποκάλυψη ,ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τού μαύρου χρήματος στο εξωτερικό και το «Πόθεν έσχες » είναι έργο του ΠΑΣΟΚ !
    9 • Η ΜΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και η προσπάθεια δημιουργίας Διακομματικής κυβέρνησης
    για τη σωτηρία της Ελλάδας ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !
    • ΤΕΛΟΣ η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και Η! με το ΖΟΡΙ αποδοχή του και υποστήριξη ΚΑΙ από τον μεγαλύτερο πολέμιο του..Αντώνη Σαμαρά , είναι έργο του Γιώργου Παπανδρέου !!
    • Η ΕΛΠΙΔΑ που υπάρχει να σωθεί η Ελλάδα είναι ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !
    • Η απέλπιδα προσπάθεια ΟΛΩΝ των άκρων για την αποδομή και διάλυση του κινήματος αποδεικνύει ότι ΣΩΣΤΑ βαδίσαμε !
    • Η σωτηρία της χώρας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ !
    10. Η δυνατότητα μη παραγραφής και τιμωρίας των ενόχων σε ΟΠΟΙΟ κομματικό χώρο και αν ανήκουν, είναι απόδειξη της Ευνομίας και της Ισονομίας που ζητά ο πολίτης !
    Η πρωτοφανής στα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ! από την ενεργό Θέση, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ένωναν όλα τα κόμματα, οπως απαίτησαν, ώστε να θέσουν σε ΕΦΑΡΜΟΓΗ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, είναι μία πράξη μοναδική, είναι ένα στεφάνι τιμής και δόξας στον πρωτεργάτη της προσπάθειας για την Σωτηρία της Ελλάδας, Γεώργιο Α. Παπανδρέου.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!

  3. N Bράχος 18:46 12/02/2017

    ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ?

    Σε τι διαφέρουν οι πολιτικές δεξιάς και σύριζα, αφου όπως δηλώνουν και οι δύο, έχουν ταυτόσημες απόψεις?
    »Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους»
    Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.
    Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.

    Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
    ===========================
    Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού!
    Αντώνης Σαμαράς .22-12-2012

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.