ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

H SpaceX ανέβαλε ιστορική εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

H SpaceX ανέβαλε την τελευταία στιγμή την εκτόξευση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα του Σαββάτου από την ιστορική εξέδρα του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, στη Φλόριντα, από όπου ξεκίνησαν σχεδόν όλες οι αποστολές του προγράμματος Apollo.

H εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για τις 17:01 το απόγευμα του Σαββάτου, όμως οι υπεύθυνοι της SpaceX αποφάσισαν να την ακυρώσουν μόλις 13 δευτερόλεπτα πριν, λόγω «ανωμαλίας» που εντοπίστηκε στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9.

Το επόμενο «παράθυρο» για την εκτόξευση είναι την Κυριακή στις 16:38.

Ο Falcon 9 πρόκειται να μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μία διαστημική κάψουλα Dragon γεμάτη με εφόδια και επιστημονικό εξοπλισμό. Η αποστολή έχει την κωδική ονομασία CRS-10.

«Ιστορική αποστολή»

Η NASA είχε κατασκευάσει δύο εξέδρες εκτόξευσης για το πρόγραμμα Apollo: την 39Α και την 39Β. Η πρώτη χρησιμοποιήθηκε σχεδόν για όλες τις προσεδαφίσεις στη Σελήνη (εκτός του Apollo 10), καθώς στις περισσότερες αποστολές των διαστημικών λεωφορείων.

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, το 2011, η NASA αποφάσισε ότι χρειάζεται μόνο μία από τις δύο εξέδρες. Έτσι, μίσθωσε την 39Α στην SpaceX.

Η εταιρία του Έλον Μασκ είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει την ιστορική εξέδρα αργότερα, για τις εκτοξεύσεις του επερχόμενου πανίσχυρου πυραύλου Falcon Heavy, καθώς και για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Παρόλα αυτά, μετά το ατύχημα της 1ης Σεπτεμβρίου 2016, η εξέδρα εκτόξευσης της SpaceX στη Φλόριντα υπέστη σοβαρές ζημιές. Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να ξαναθέσει σε ενεργό υπηρεσία την 39Α, συντομότερα από ό,τι προγραμμάτιζε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.