Neo

Οι βεβαιότητες του ’80 δεν είχαν το βάθος που νομίζαμε…

Την έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» επισκέφθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για να διαπιστώσει μεταξύ πολλών άλλων ότι μπορεί να ζήσαμε εκείνη την εποχή ως ‘χρυσή’, αλλά μάλλον ήταν …’επίχρυση’.
«Αυτό που είδα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία ‘έκθεση’. Είναι το αναπεπταμένο πεδίο μίας άσκησης αυτογνωσίας της σημερινής ελληνικής κοινωνίας», γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση μετατρέπει τη δεκαετία του ’80 σε καθρέφτη και πως συνοψίζει με επιστημονικά ισορροπημένο τρόπο, μία εποχή που λειτουργεί ως μήτρα για την εποχή της κρίσης.
«Η δεκαετία του '80 δείχνει τώρα γεμάτη βεβαιότητες που δεν είχαν το βάθος που νομίζαμε. Δείχνει επίχρυση, ενώ την είχαμε βιώσει ως χρυσή. Είναι παρόλα αυτά η κορυφαία φάση της μεταπολίτευσης. Η δεκαετία της μετάβασης από το αίτημα της αλλαγής, στο αίτημα του εκσυγχρονισμού, παρότι μεσολαβεί η σύντομη συντηρητική παλινόρθωση», σχολιάζει μεταξύ πολλών άλλων, θέτοντας ως ‘ζήτημα’ να γίνουν κάποτε εκθέσεις και για τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «ως εκθέσεις αυτογνωσίας και συνέχειας και όχι ως εκθέσεις αρχαιολογικές επί ερειπίων», όπως λέει, δεδομένου ότι πρόκειται για τις δεκαετίες που συνδέονται περισσότερο με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, σε επίπεδο οικονομικό, θεσμικό, πολιτιστικό και νομισματικό…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΑΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΑ;

    «Επίχρυση» και όχι «χρυσή» ήταν η δεκαετία του 80 μας είπε με στόμφο ο πολιτικά ΜΕΤΕΩΡΟΣ. Ναι γι αυτή την δεκαετία μιλάει που άλλαξε συθέμελα τη χώρα και έβαλε στο προσκήνιο το 70% των Ελλήνων που ήταν αόρατοι και σημαδεμένοι με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

    Ναι γι αυτή την δεκαετία μιλάει ο μονίμως ασχημονών προς την ιστορία και την αλήθεια. Ψιλοκάλπικη την αποκαλεί.

    Δεν επαληθεύτηκαν οι βεβαιότητες της δεκαετίας του 80 μας λέει. Με την λογική του και ο «Χρυσός Αιώνας» του Περικλή ψιλοαπάτη ήταν γιατί αμέσως μετά έγινε το σώσε στην Αθήνα με τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

    «Να δεις που αυτοί σε λίγο θα απαιτήσουν να ζητήσουμε συγγνώμη για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ» σκεπτόμουνα προ ημερών και εννοούσα τον Τσίπρα. Που να πάει το μυαλό μου ότι στο Club θα μπει με τόσο θράσος και ο μετέωρος…

    Προσπαθώ να είμαι καλό παιδί, να συμπεριφέρομαι «πολιτικώς ορθά». Νομίζω ότι τα πάω σχετικά καλά μέχρι τώρα.
    Αλλά αν συνεχίσουν οι μετέωροι και κάλπικοι να ασχημονούν προς την ιστορία και την αλήθεια γλείφοντας τις πιο καθυστερημένες δεξιές αντιλήψεις, δεν ξέρω αν θα αντέξω μέχρι τέλους.
    Για να είμαστε καθαροί δηλαδή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.