ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Ο αληθινός Ράμπο ζει στη Νεβάδα, περιτριγυρισμένος από όπλα

H ζωή μιμείται τον κινηματογράφο ή ο κινηματογράφος την ζωή; Ρητορικό το ερώτημα καθώς δεν είναι λίγες οι φορές όπου φανταστικοί κινηματογραφικοί ήρωες, ενδεχομένως και χωρίς να το γνωρίζουν οι σκηνοθέτες είναι «πραγματικοί». Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον Ράμπο, βετεράνο στρατιώτη του Βιετνάμ που υποδύθηκε ο Συλβέστερ Σταλόνε, να όμως που 35 χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι ο Ράμπο είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Δέκα χρόνια χρειάστηκε η Andrea Luka Zimmerman για να αποτυπώσει σε ντοκιμαντέρ, τον πραγματικό Ράμπο. Ο λόγος για τον James Gordon «Bo» Gritz από τους πλέον σκληρούς στρατιώτες, αντιμέτωπος με την βία και την καταστροφή στην μακρά δράση του, αναφέρεται ότι σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους, σε επιχειρήσεις από τον Κόλπο των Χοίρων έως το Αφγανιστάν.

Η Andrea Luka Zimmerman στο ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, έχει ως στόχο να μην προβάλει μόνο την μυθιστορηματική ζωή του James Gordon «Bo» Gritz αλλά και τους βαθείς δεσμούς που έχουν πολλές οι ταινίες του Χόλιγουντ με την πραγματικότητα και κυρίως τους κρυφούς πολέμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια που χρειάστηκε η σκηνοθέτις για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ, έχει χρησιμοποιήσει αρχειακό υλικό, αποκλειστικές συνεντεύξεις, ενώ για μια σκηνή προσέλαβε έναν «ρώσο Ράμπο», σκηνή στην οποία ο Gritz επιδικνύει τις τεχνικές της ανάκρισής του.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το στρατό το 1979, Gritz έγινε δεκτός στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ήρωας, αλλά ο ίδιος ήταν απογοητευμένος με τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η χώρα του, παρόλο που ότι έκανε το έκανε για εκείνη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, έκανε μια σειρά από ταξίδια στη Βιρμανία - που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τον William Shatner και Clint Eastwood - για να εντοπίσει, όπως πίστευαν, αιχμαλώτους πολέμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μία από τις εξομολογήσεις του πραγματικού Ράμπο, ότι κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στον Παναμά, αυτός και οι στρατιώτες του είχαν ντυθεί με τα ρούχα της πολιτοφυλακής της χώρας και δρούσαν ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα μεταξύ του τοπικού στρατού και των πολιτών.

Πριν καμιά 25αριά χρόνια πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία για πρόεδρος των ΗΠΑ με το Λαϊκό Κόμμα, σήμερα ζει στη Νεβάδα περιτριγυρισμένος από πυρομαχικά και όπλα μεγάλου διαμετρήματος. Ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, θεωρείται ότι στις πρόσφατες εκλογές ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που όπως σημειώνει η Andrea Luka Zimmerman «πιστεύω ότι τον μισεί. Όπως επίσης δεν πιστεύω ότι είναι αντισημίτης ή ρατσιστής».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.