ΕΛΛΑΔΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Παχαίνουν τα σαρακοστιανά φαγητά;

Όλα με μέτρο λένε οι διαιτολόγοι και αυτό ισχύει και για τη νηστεία της σαρακοστής.

Παχαίνουν τα σαρακοστιανά φαγητά;

Μπορεί η λέξη νηστεία να φέρνει συνειρμικά στο μυαλό τη δίαιτα, το αδυνάτισμα, ωστόσο αν πέσετε με τα μούτρα στα σαρακοστιανά, όχι μόνο δεν θα δείτε τα κιλά σας να μειώνονται, αλλά μπορεί να αυξηθεί το βάρος σας.

Λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ελιές, μαλάκια μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες από κρέατα, ζυμαρικά, γλυκά, ωστόσο παίζει ρόλο η ποσότητα που θα καταναλώσετε. Πάντως πρόκειται για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Χαλβάς: ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επιπλέον σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal).

Λαγάνα, πατάτες βραστές, ντολμαδάκια γιαλαντζί: μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό.

Ταραμάς (δηλαδή τα αυγά ψαριού): ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας (30γρ) αφού είναι πλούσιος σε θερμίδες (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

Θαλασσινά: είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, Ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη). Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

Τουρσί: μας εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. Θερμιδική αξία: Τα 100 γρ. τουρσί ισούνται 120 θερμίδες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.