Neo

Περιμένοντας τις «αμοιβαίες μετατοπίσεις»

Όσο πλησιάζει ο χρόνος ως το Eurogroup της Δευτέρας, τόσο θολώνει το τοπίο αναφορικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στη δική της διαπραγματευτική τακτική, διαμηνύοντας ότι «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», αλλά και ζητώντας «αντίβαρα» στη συμφωνία που θα την καταστήσουν πολιτικά διαχειρίσιμη και, κυρίως, οικονομικά βιώσιμη. Κι όμως, ενώ η κατάσταση φαίνεται στάσιμη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κι αυτό διότι η Αθήνα έχει δείγματα πως μεταξύ των δανειστών βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες οι οποίες οδηγούν σε μετατοπίσεις και μπορούν να ανοίξουν μία χαραμάδα ελπίδας. Προς τούτο προϊδέασε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, αν μη τι άλλο, προσέχει τα λόγια του. «Μπαίνουμε σε λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων στη διαπραγμάτευση» υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση περιμένει θετικά νέα από τους δανειστές. «Αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από την κυβέρνηση, τότε η διαπραγμάτευση θα έκλεινε τη Δευτέρα στο Eurogroup», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα και αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών -όπως για παράδειγμα η ελάφρυνση του χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την Αθήνα να περιμένει κάποια σήματα υποχώρησης είτε από το Βερολίνο όσον αφορά στα πλεονάσματα, είτε από το ΔΝΤ όσον αφορά στα μέτρα πέραν του 2018…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΔΗΛ. ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ, ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ
    ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 70% ΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙ-
    ΤΟΥΜΕΝΩΝ.
    ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΓΚΑΦΑ ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ
    ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΣΥΜΠΛΗ-
    ΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.
    ΔΥΟ ΓΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ, ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ !
    Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ.

  2. NMan. 14:33 17/02/2017

    Τσακαλώτος: Δεν έχουμε κάνει το 70% όσων δεσμευθήκαμε

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτει η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, την οποία φέρνει στο φως το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
    Σε αυτήν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει προς το Eurogroup ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτουμένων, για να κλείσει η αξιολόγηση.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει ότι:
    – Το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί
    – Άλλο 1/3 των προαπαιτούμενω είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες»
    – Το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία», όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος.
    Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την τρίτη υπόσχεση Τσακαλώτου, η Αθήνα παίζει καθυστερήσεις, «κρατάει την μπάλα στα πόδια της» για το 30% των πιο σκληρών -όπως εκτιμάται- μέτρων και υπόσχεται να τα εφαρμόσει όλα, αν και εφόσον κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα, όπως τα πλεονάσματα μετά το 2018, αν θα μπει ή θα φύγει το ΔΝΤ, κλπ.
    Με τα δεδομένα αυτά, εξηγείται και γιατί δεν υπήρχε λόγος να επιστρέψουν καν στην Αθήνα οι θεσμοί -ούτε καν για το θεαθήναι- όπως επιχειρήθηκε τον Δεκέμβριο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.