ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιες σχολές ΑΕΙ θα εισάγονται από φέτος απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

Mια ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά και πολλές επιλογές σπουδών θα έχουν φέτος οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για πρώτη φορά οι μαθητές των ΕΠΑΛ παύουν να είναι «τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», αφού θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν και σε πρωτοκλασάτες πανεπιστημιακές σχολές, όπως Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Αρχιτεκτόνων (ΕΜΠ), Φυσικής Αγωγής, Πολιτικών Μηχανικών, Πληροφορικής, Φυσικής κ.ά.

Με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις παρέχεται στους αποφοίτους η δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές ευρύτερου ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο έχουν σπουδάσει.

Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 545) η απόφαση για την πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στην οποία περιέχονται όλες οι λεπτομέρειες για τις δυνατότητες που θα έχουν φέτος οι μαθητές ανάλογα με τον τομέα που ακολούθησαν και οτιδήποτε αφορά στις φετινές εξετάσεις, το μηχανογραφικό δελτίο, τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων κ.ά.

Οπως τονίζει στο «Εθνος» και ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, «από το τρέχον σχολικό έτος διευρύνουμε τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των αποφοίτων Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ παρέχοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες σχολές των ΤΕΙ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα που αντιστοιχούν στους τομείς τους, σε ποσοστό 1% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων.

Η δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον ν. 4186/13. Εμείς όχι μόνο επαναφέραμε αυτή τη δυνατότητα, αλλά αποδώσαμε 1% επιπλέον θέσεων αποκλειστικά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ετσι στην πράξη ο αριθμός των αποφοίτων ΕΠΑΛ που θα εισαχθεί στα Πανεπιστήμια θα αυξηθεί κατά 4 με 5 φορές σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης για πρώτη φορά με τα ίδια μαθήματα στα οποία οι μαθητές διαγωνίζονται για τα ΤΕΙ θα διαγωνίζονται και για τα Πανεπιστήμια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα υποψηφίων (ομάδα Β'), όπως παλαιότερα, τα οποία λειτουργούσαν μόνο σε λίγα, κεντρικά ΕΠΑΛ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μαθητής και στο πιο απομακρυσμένο ΕΠΑΛ της χώρας θα έχει ίσες δυνατότητες πρόσβασης».
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.