ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται «αντιπροτάσεις»

«Στα χέρια Τσίπρα» η συμφωνία, ενώ ο χρόνος τελειώνει

dnt

Την ώρα που οι δανειστές στέλνουν αντιφατικά μηνύματα ως προς τον ρόλο και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η μπάλα έχει περάσει και πάλι στα χέρια της ελληνικής πλευράς, καθώς ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κόμισε χθες μία νέα συμβιβαστική πρόταση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι τώρα είναι η σειρά της Αθήνας να πάρει θέση.

Με άλλα λόγια, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Κομισιόν να έχει αναλάβει έναν διττό κυρίαρχο ρόλο: αφενός, να συμβιβάσει τις αντιτιθέμενες μεταξύ των δανειστών απόψεις με μία δέσμη μέτρων που να ικανοποιεί ΔΝΤ-Βερολίνο και να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση. Αφετέρου, να συνεχίζει να αποτελεί το βασικό «φρένο» για τις «απαισιόδοξες προβλέψεις» του ΔΝΤ, επί των οποίων βασίζονται και οι υπερβολικές απαιτήσεις του.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την χθεσινή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, καθώς ο γάλλος κοινοτικός επίτροπος μίλησε κατά της λιτότητας, έδειξε να στηρίζει τα αιτήματα Τσίπρα κατά των «παράλογων απαιτήσεων» και, ταυτόχρονα, φέρεται να κόμισε στον Αλέξη Τσίπρα και το Ευκλείδη Τσακαλώτο μία συμβιβαστική δέσμη μέτρων, επί της οποίας θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης. Στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο ήδη εξετάζουν την συμβιβαστική πρόταση Μοσκοβισί, την ώρα που ο ίδιος ο επίτροπος διεμήνυσε ότι πλέον, αναμένει από την Αθήνα να κάνει το επόμενο βήμα. «Τώρα εξαρτάται από εκείνον», είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ο Πιερ Μοσκοβισί χθες το βράδυ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν οι θεσμοί αναμένουν κάποιο βήμα από την κυβέρνηση ο γάλλος επίτροπος απάντησε: «Ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα». Με άλλα λόγια, το έργο της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται και στα 24ωρα που μας χωρίζουν ως το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τα τηλέφωνα και η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων στη συζήτηση αναμένεται να… «πάρουν φωτιά».

«Όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί. Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί. Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι όλες οι πλευρές βρίσκονται κοντά στην εξεύρεση μίας «χρυσής τομής». «Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα. Χρειαζόμαστε ευημερία. Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την απασχόληση. Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά. Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup. Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε», κατέληξε ο γάλλος επίτροπος.

Μέτρα και… αντίμετρα

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της μία δέσμη μέτρων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει κάποιες –αλλά όχι όλες- από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και προβλέπει «προνομοθέτηση μέτρων». Δεν είναι σαφές, πάντως, αν πέραν του αφορολόγητου η Κομισιόν ζητεί και προνομοθέτηση της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, καθώς κάτι τέτοιο θα «κολλούσε» ξανά τη συζήτηση. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι το συνταξιοδοτικό έχει αφεθεί γι’ αργότερα, καθώς η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να «αγγίξει» εκ νέου τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, μένει να φανεί πόσα από τα ζητούμενα «αντίβαρα» έχει ενσωματώσει η Κομισιόν στην συμβιβαστική πρότασή της. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους πιστωτές ότι χρειάζεται ορισμένα θετικά «αντίμετρα», προκειμένου η συμφωνία να καταστεί πολιτικά διαχειρίσιμη. Πρόκειται για «ρήτρες» που οδηγούν σε μείωση φορολογίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ενίσχυση των φοροαπαλλαγών, αλλά και στην πρόβλεψη για μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως και να ‘χει, στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι κατατεθειμένη η συμβιβαστική πρόταση και πλέον, η κυβέρνηση καταρτίζει την δική της αντιπρόταση επί του κειμένου Μοσκοβισί, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας ως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που θέλουν όλες οι πλευρές, ώστε να μην «ξεχειλώσει» η διαπραγμάτευση και να προκύψει μία «θετική είδηση» για το ελληνικό πρόγραμμα πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 13:25 16/02/2017

  Είναι τόσο άχρηστοι ή προετοιμάζουν ξανά εκλογές?

  Είναι άχρηστοι ή βιάζονται για εκλογές;

  Κάποιοι πιστεύουν ότι η μανία για εξουσία που διακατέχει τους κυβερνώντες, αποτελεί ταυτόχρονα και τη ντόπα τους, έτσι ώστε να σκέφτονται και να εφαρμόζουν αδιάκοπα, ευφυή σχέδια που θα τους διατηρήσουν στους θώκους τους.
  Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι πρωτοκλασάτοι Συριζαίοι, είναι κάτι αναρχοαριστεροί ανθέλληνες, που βρέθηκαν συμπτωματικά στην εξουσία και που θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν εκεί, με όπλα την πονηριά, το θράσος και την προπαγάνδα.
  Εγώ συμφωνώ με τους δεύτερους…
  Αν έχουμε εμείς δίκιο, τότε ο χρόνος που απομένει στο κωμικοτραγικό δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τελειώνει. Από τη μία, η μερίδα του λαού που χόρταινε με «σανό», μειώνεται καθημερινά.
  Από την άλλη, αν είσαι αναξιοπρεπής, αμόρφωτος και θρασύς, δεν φτάνει μόνο η πονηριά για να διατηρηθείς στην κορυφή. Κάποια στιγμή, θα κάνεις λάθη!
  Λάθη σαν αυτά που έκαναν οι πολιτικοί «συναυτουργοί» του Καλογρίτσα, οι οποίοι μες στη βιασύνη τους να αδειοδοτήσουν άμεσα τον αγαπημένο δανειολήπτη της Τράπεζας Αττικής, πίστεψαν ότι τα δανεικά βοσκοτόπια θα περνούσαν απαρατήρητα κατά τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» του εκλεκτού τους.
  Ήθελαν πάσει θυσία να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία -προτού καν αποφασίσει επί του ζητήματος το ΣτΕ- και πιθανώς θεώρησαν ότι εφόσον οι ίδιοι ήταν οι θεματοφύλακες της δημοπρασίας, η ακρίβεια (ή η αληθοφάνεια) των φακέλων ήταν κάτι που θα κρινόταν… υποκειμενικά.
  Δεν φαντάστηκαν όπως αποδείχθηκε, ότι το «Μίκυ Μάους» «Πόθεν Έσχες» του Καλογρίτσα θα μπορούσε εύκολα να διαρρεύσει στον Τύπο από εκείνους που έχοντας πρόσβαση στους φακέλους της Τράπεζας Αττικής (ή της Τραπέζης Ελλάδος!) γνώριζαν από πρώτο χέρι τι είχε -αλλά κυρίως τι ΔΕΝ είχε- ο συμπαθής υπερθεματιστής.
  Ομολογώ πάντως ότι έμεινα έκπληκτος από τη διεκπεραίωση του σχεδίου! Οι κυβερνώντες, δεν μας έχουν συνηθίσει σε οργανωτικά ολισθήματα κατά την ολοκλήρωση καθεστωτικών πρακτικών. Έγιναν ξαφνικά απρόσεκτοι, ανόητοι ή απλά βιάζονταν πολύ;
  Ένα λογικό σενάριο που μπορεί να δικαιολογήσει την παταγώδη τελικά αποτυχία του διαγωνισμού (που πιθανώς να ακυρωθεί) είναι η βιασύνη τους να στήσουν «βοθροκάναλο» που να προπαγανδίζει τα ψέματα του Τσίπρα και του Παππά ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για εκλογές.
  Κανένα άλλο λογικό σενάριο δεν μπορεί να εξηγήσει το σκάνδαλο Καλογρίτσα, δεδομένου ότι η βλακεία τους είναι αδύνατο να ξεπερνά το θράσος τους!

 2. Επειδή στην πολιτική όλα είναι business

  δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος γιατί οι φίλοι μας οι Γάλλοι εμφανίζονται ως… από μηχανής θεοί τώρα που βγήκαν από τη μέση οι υπόλοιποι έμποροι όπλων (Ρώσοι και Αμερικανοί).
  Για να μπούμε όμως στην ουσία της υπόθεσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ξεψαχνίσει όλους τους φακέλους των ρωσικών εταιρειών που πουλούσαν οπλικά συστήματα και έχει στείλει στη δικαιοσύνη τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Μόσχας.

  Παράλληλα, έστειλε στη φυλακή και τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Αμερικανών, αλλά δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει την πιο καυτή υπόθεση.
  Η υπόθεση αυτή ακούει στο όνομα «Λουκάς Ρωμανός».
  Άραγε στην κυβέρνηση δεν γνωρίζουν τίποτα για τον φάκελο «Ρωμανός»;
  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που ευαγγελίζεται ότι θα τους στείλει όλους φυλακή δεν γνωρίζει κάτι για τον κ. Λουκά Ρωμανό και πώς σχετίζεται με την υπόθεση της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας Thales, την οποία και φέρεται να εκπροσωπεί;

  Συγκεκριμένα, ο κ. Ρωμανός
  εμφανίζεται ως σύμβουλος της εταιρείας, η οποία κατέχει όλα τα γαλλικά αμυντικά συστήματα, τις γαλλικές φρεγάτες και τα όπλα Scalp και Exocet των γαλλικών αεροσκαφών, τα ηλεκτρονικά της Thomson και της Signia, ενώ έχει συνεργαστεί πολλάκις με το ελληνικό Δημόσιο κ αι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φροντίζοντας για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών.
  Ένα από τα πολλά γνωστά deal της εν λόγω εταιρείας είναι η σύμβαση εκσυγχρονισμού 6 φρεγατών τύπου Standard αξίας 381 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2002 και είχε υπογραφεί επί Γιάννου Παπαντωνίου το 2003.

 3. Πού πηγαίνουμε τώρα; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά = Ρωσία, από το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. (Δανιήλ 11:27)] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει». (Δανιήλ 11:28, 29α) Η επάνοδος της Ρωσίας στο πλαίσιο αυτό σημαίνει η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.