ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

Σφάλλουν όσοι νομίζουν πως το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι αυτό για το οποίο αγωνιούν περισσότερο στην κυβέρνηση. Δεν είναι ο Σόϊμπλε και η Λαγκάρντ αυτοί που τους φοβίζουν, αλλά οι πυροσβέστες. Και τους φοβούνται γιατί θεωρούν πως οι πυροσβέστες ενδεχομένως είναι η αρχή έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και κυρίως για όσα αντιδημοφιλή πρόκειται να νομοθετηθούν, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα οικονομοπολιτική περιδίνηση ανάλογη με αυτή της "βαρουφάκειας περιόδου" της κυβέρνησης, το 2015.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και στα μέτρα περιλαμβάνονται περικοπή αφορολογήτου και περαιτέρω μείωση συντάξεων -έστω και με ρήτρα αναιρεσιμότητας στην (ήκιστα πιθανή) περίπτωση που πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018- τότε οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να βιώσουν καταστάσεις όμοιες με αυτές των συναδέλφων τους από τη Ν.Δ. και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2010-2014. Και δεν θα είναι μόνον τα συνδικάτα, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα πρωτοστατήσουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. "Και μην ξεχνάς τη Ζωή, τον Λαφαζάνη, τον Αλαβάνο και τους μπαχαλάκηδες. Θα μας ...γδάρουν" μας λέει βουλευτής, ο οποίος πριν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο είχε έντονη δράση στα κοινωνικά κινήματα.

"Τα μπλοκάκια είναι ο ΕΝΦΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ", μας λέει πρώην υπουργός που δεν μασάει τα λόγια του και ο οποίος, όπως και αρκετοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα μέτρα έλθουν προς έγκριση στη Βουλή, θα τα ψηφίσουν μεν "για να μην πέσει η κυβέρνηση", αλλά ταυτόχρονα θα εκφράσουν τη διαφωνία τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόϊκα, ενώ ορισμένοι θα ασκήσουν και κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Την πιθανότητα "ατυχήματος" στην ψηφοφορία που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβερνήσεως και εκλογές δεν (θέλουν ούτε να) τη σκέπτονται στου Μαξίμου, ενώ θεωρούν "δεδομένη την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα όποιου τυχόν έχει συνειδησιακό πρόβλημα να ψηφίσει νέα μέτρα".

Το ερώτημα βέβαια είναι πότε θα επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόϊκα, καθώς εκτός από τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς υπάρχει και η διελκυστίνδα της διαμάχης του ΔΝΤ με τον Σόϊμπλε; Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο να κλείσει η αξιολόγηση στο Γιούρογκρουπ της 20ης Φεβρουαρίου οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου είναι περιορισμένες αν και τις τελευταίες ώρες έχουν αναπτερωθεί λόγω της κινητικότητας που αναπτύσσεται να κλείσει η αξιολόγηση πριν τις ολλανδικές εκλογές. Το σίγουρο πάντως είναι πως πρόθεση του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του είναι να κλείσει οπωσδήποτε η αξιολόγηση. "Οτιδήποτε μας δοθεί που δεν θα έχει υπέρμετρο πολιτικό κόστος θα το ψηφίσουμε. Είναι πολιτική απόφαση" ομολογεί προβεβλημένο κοινοβουλευτικό και κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνουμε πάντως ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ισχυρή και η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν την πρόταση Γιούνκερ να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε δύο φάσεις. Να μην κλείσει δηλαδή όλο το πακέτο τώρα, αλλά να γίνει ότι και τον Μάϊο του 2016. Να αφεθούν δηλαδή ορισμένα μέτρα, τα πιό επαχθή και καυτά, για αργότερα. Και πιο συγκεκριμένα για μετά τον Σεπτέμβρη ώστε να έχουν γίνει και οι γερμανικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτό μπορεί, λένε, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για να πληρωθούν τα 6 δις τον Ιούλιο. Όμως, ο αντίλογος είναι, ότι η ΕΚΤ το πιθανότερο είναι να αρνηθεί να σε βάλει στο Πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης. Σε κάθε όμως περίπτωση η "σαλαμοποίηση" της αξιολόγησης διατηρεί την πολιτική αβεβαιότητα και συνεχίζει την αιχμαλωσία της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως πως η αποδοχή της πρότασης Γιούνκερ έχει το πλεονέκτημα ότι αφήνει ανοικτό το δρόμο για προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο. "Εάν διαπιστωθεί ότι για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε έκρηξη, εξυπακούεται πως οι εκλογές θα καταστούν μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθεί η ολοσχερής πολιτική καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ" συμπεραίνει έμπειρο και μετριοπαθές κοινοβουλευτικό στέλεχος της συμπολίτευσης. "Εάν η τρόϊκα μπορούσε να δεχθεί να κλείσει η αξιολόγηση σε δύο φάσεις θα ήταν το ιδανικό για μας" υποστηρίζει υπουργός, ο οποίος έχει τη γνώμη ότι μετά τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, και με δεδομένη την πίεση από την εκλογή Τραμπ και το Brexit, η ενότητα της ΕΕ και η βιωσιμότητα της ευρωζώνης θα κλυδωνιστούν επικίνδυνα. "Γιατί εμείς να δεσμευτούμε τώρα για πράγματα που αύριο μπορεί να μην ισχύουν. Όσο κερδίζουμε χρόνο τόσο το καλύτερο για μας", λέει. "Το "για μας" αναφέρεται προφανώς στην κυβέρνηση και όχι στην χώρα, η οποία ζημιώνεται πολλαπλώς από την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων" μας λέει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το οποίο ζητήσαμε να μας σχολιάσει την άποψη του συναδέλφου του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το "για μας" αναφέρεται εκτός από την κυβέρνηση και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να κάνει Κεντρική Επιτροπή για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των στελεχών του κόμματός του, η οποία ενδεχομένως θα ήταν πιο δύσκολο να του δοθεί εάν ήταν γνωστά τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν. Τώρα υπάρχει μια γενική ασάφεια και η Κ.Ε είναι λογικό, για να μην υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση, να δόσει την έγκρισή της στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εξάλλου, οι κομματικές οργανώσεις το επόμενο διάστημα θα έχουν να ασχοληθούν με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που θα οργανωθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας. Μέσω αυτών των 13 συνεδρίων ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ελπίζουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κάποιο αντίβαρο στις πιέσεις της κοινωνίας, οι οποίες το επόμενο διάστημα, κλείσει δεν κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να ενταθούν...

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Το ΣΥΡΙΖΑ,ο Καμμενος , η ΝΔ του Σαμαρά και οι υπόλοιπου λασπολόγοι της Ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας τοτε, αντι να τα βάλουν με τους εμπρειστες´ της οικονομίας μας ,της κοινονικής Δικαιοσύνης και της ίδιας της Δημοκρατίας μας που από κεινη την εποχή του φευγάτου της Ραφήνας χωλένει, τα έβαλαν και εξακολουθουν νλασπολογοντας ασύστολα , με τους πυροσβέστες του εμπρεισμού εκείνου.
    Τετοια συνήθεια εχει επακόλουθο να τα βάζουν ακόμη σήμερα με τους πραγματικούς και
    κατ´ επαγγελμα πυροσβέστες ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ Λειτουργούς ενώ στους δικαστικούς να δίνουν @@@@@ ( τα παντα ) !

    • P no:1 23:29 13/02/2017

      Τό κόμμα πάντως δεν σας ενόχλησε. Αλλά οτι και να πάθετε το κεφάλι του Γιώργου φταίει. Πάει ερωτεύθηκε ( γκόμενιάρης κι’ατυτός χειρότερος από τόν πατέρα του) ξανά τό κόμμα τής Φωφης και του Βενιζέλου. Η Ελλάδα γιά τους Έλληνες ΜΑΗ Αμερική γιά τούς Αμερικάνους. Αλλά ποιος έχασε τόν «πατρωτισμο» για νά τόν βρητε…?

  2. N Bράχος 14:19 13/02/2017

    Ένας ΕΛΛΗΝΑΣ εισαγγελέας δεν υπάρχει???

    Σήμερα ο λαός, είναι τρομοκρατημένος και τόσο οργισμένος που όταν αποφασίσει να ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ την πολιτική και την Ελλάδα, κανείς δεν θα μπορεί να τον σταματήσει.
    1.500.000 άνεργοι κοιτούν τους προδότες συγκυβερνήτες και ετοιμάζονται για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από το ζυγό των προδοτών και των ξεπουλημένων.
    *ΤΩΡΑ, τι λέει και τι μπορεί να υποσχεθεί ο εσωτερικός πολιτικός ‘’τρομοκράτης’’ Αλέξης του σήμερα και τρομοκράτης εμπρηστής του χθές ?

    *Υπάρχει έστω και ..ΕΝΑΣ έλληνας που του έχει εμπιστοσύνη, ή, πιστεύει στα λόγια και στις υποσχέσεις του ΧΟΥΝΤΟ-Τσίπρα?

    *Είναι δυνατός δύο αποστάτες και προδότες τόσο της προσωπικής τους διαδρομής
    και πορείας, όσο και των προσωπικών τους δεσμεύσεων και προγραμμάτων , να υποσχεθούν κάτι σωστό για το λαό και να γίνουν πιστευτοί ότι έστω και κάτι θα καταφέρουν?

    ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ !!! δικαιοσύνη και ΕΛΛΗΝΕΣ δικαστές,
    =========================================
    αυτοί οι αποστάτες και προδότες της ΕΘΝΙΚΗΣ μας συνείδησης και ύπαρξης, θα έπρεπε να είναι ΗΔΗ !!! πίσω από τα σίδερα και μάλιστα στα ΙΔΙΑ κελιά των Απριλιανών καθαρμάτων.

    Τι να πείς όμως, όταν πρωθυπουργός της Χούντας έγινε ο προδότης και επίορκος δικαστής?

    Ποιος θα νουθετήσει σήμερα, τους χουντικούς δικαστικούς απόγονους, που ΖΟΥΝ και μεγάλωσαν, μέσα στο ‘’όραμα’’ του προσωπικού τους ‘’κοινοβουλευτικού’’ μανδύα, αγνοώντας και προσβάλλοντας την ρομφαία της δικαιοσύνης, που την κρύβουν κάτω από την διάτρητη τήβεννο της ‘’πολιτικής’’ τους ..τροφοδοσίας?
    Περιμένει η Δικαιοσύνη την ολική καταστροφή, για να βάλει ΦΥΛΑΚΗ τους εθνικούς μειοδότες ???????

    Δεν αντιλαμβάνονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ δικαστές (όσοι κι αν είναι), ότι την ώρα των εκλογών που ΕΡΧΕΤΑΙ τρέχοντας, θα φέρουν και οι ίδιοι το ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό προσωπικής τους ευθύνης για την καταστροφή?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.