ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοριστικές για το ελληνικό πρόγραμμα οι συναντήσεις Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ

Τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο

Την ώρα που η κυβέρνηση τελεί σε αγωνία για το κατά πόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διευκολύνουν ή θα δυσχεράνουν την επίτευξη της τελικής συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, τα βλέμματα όλων στο Μαξίμου στρέφονται στην καθοριστική σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

Παρότι η επίσημη ατζέντα της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είναι «επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20», είναι προφανές ότι οι δύο «σιδηρές κυρίες» θα συζητήσουν διεξοδικά για το ελληνικό πρόγραμμα, για την εκκρεμή αξιολόγηση, αλλά και για τον εφεξής ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχθεί στην έδρα της την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ το απόγευμα, ενώ αργότερα θα παραθέσει δείπνο τόσο στην κ. Λαγκάρντ, όσο και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λύση ή… παράταση;

Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την αποψινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ αφορά στο κατά πόσον οι δύο κυρίες θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή. Ως γνωστόν, ο βασικός λόγος για τον οποίο η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή είναι οι επιπρόσθετες αξιώσεις που προβάλλει το ΔΝΤ για μη πολιτικά διαχειρίσιμα μέτρα, εξαιτίας των απαισιόδοξων προβλέψεων του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το χρέος της Ελλάδας ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και, βάσει καταστατικού, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην συνέχιση του τρίτου Μνημονίου όσο η διαχειρισιμότητα του χρέους είναι στον αέρα. Στον αντίποδα, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει «απειλήσει» με κατάρρευση του προγράμματος συνολικά, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην μετάσχει σ’ αυτό.
Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό το κατά πόσον σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα συναινέσει στο αίτημα της Άνγκελα Μέρκελ να «πάει πάσο» το ΔΝΤ στις απαισιόδοξες προβλέψεις του και να… δώσει χρόνο στον χρόνο. Τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, αφού η γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να προσέλθει στις ομοσπονδιακές κάλπες με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό και την Ελλάδα σε κρίση.
Ενόψει της συνάντησης, τα δημοσιεύματα στον γερμανικό –και όχι μόνο- Τύπο είναι πολλά και τα περισσότερα προδικάζουν ότι οι δύο «σιδηρές κυρίες» θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Και εκεί ακριβώς εδράζεται η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου: κατά πόσον, δηλαδή, θα είναι ένας συμβιβασμός που θα οδηγήσει σε κλείσιμο την αξιολόγηση με απόσυρση ορισμένων από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή αν θα πρόκειται για μία συμφωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ να… κλοτσήσουν παρακάτω το τενεκεδάκι της κρίσης. Στην δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές ότι τα αιτήματα του ΔΝΤ θα παραμείνουν στο τραπέζι, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Χίλτον θα εξελιχθούν με εξαιρετικά δύσκολο τρόπο και το σενάριο της «αέναης διαπραγμάτευσης» ως το φθινόπωρο θα πάρει σάρκα και οστά. Αυτό είναι ένα σενάριο που απεύχεται το Μέγαρο Μαξίμου, υπό την έννοια ότι η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία θα εμπεδωθεί και θα χαθεί η ευκαιρία ανάκαμψης για το 2017, που ήδη αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ

Το καλύτερο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν να συμφωνήσει η κ. Λαγκάρντ να δείξει το ΔΝΤ μία «ελαστική στάση» ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, να το εξετάσει σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) ούτως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο –έστω ως τεχνικός σύμβουλος- συμβάλλοντας στην επίτευξη συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρηθεί η «πολιτική προσυμφωνία» του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και να μη κολλήσει το πράγμα σε τεχνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, ο πρωθυπουργός είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κυβερνητικές πηγές κρατούσαν στάση… «Σφίγγας» ως προς το τι ελέχθη μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης». Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να πιέσει το Ταμείο να βάλει στην άκρη ορισμένες από τις αξιώσεις του –πολλώ δε μάλλον αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων, τόσο για το αφορολόγητο, όσο και για την περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω παρεμβάσεων στη «προσωπική διαφορά» από το 2019 και μετά.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η Μέρκελ… δικαίωσε τον Γιώργο Παπανδρέου!
    18 Μαϊου 2012,

    « Η Μέρκελ… δικαίωσε τον Γιώργο Παπανδρέου! »
    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Όταν το περασμένο Νοέμβριο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, και κυρίως το δίπολο Μέρκελ – Σαρκοζί, έσπευσαν να ξεσκίσουν! Τώρα η ίδια η Μέρκελ έρχεται να τον δικαιώσει!….

    Σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου πάντως σημειώνεται πως είναι πρόδηλο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης .
    Στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρεται ακόμη πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Λίγο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της ανακοίνωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε τέτοια πρόταση. Όμως, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμειναν πως η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα.

    Αντ. Σαμαράς: Τουλάχιστον ατυχής η δήλωση Μέρκελ
    =========================================
    Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ, επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου “Αγκελα Μέρκελ για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ παράλλημα με τις νέες εκλογές.
    Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως ο ελληνικός λαός δικαιούται το σεβασμό των εταίρων του και προσθέτει: Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα .

    Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ θα πάρει την απάντησή της στις 17/6
    ===========================================
    Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο και αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους, παρτήρησε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε βέβαιος πως την απάντηση στη Γερμανίδα καγκελάριο θα τη δώσει ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου .

    Π. Καμμένος: Αν θέλει, να κάνει η Γερμανία δημοψήφισμα
    ==============================================
    Αμεση ήταν απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στην προτροπή της Αγγελας Μέρκελ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές. Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα , ήταν το σχόλιό του μέσω twitter.

    ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός
    ==================
    Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» . Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ .

    Η τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον κ. Παπούλια
    ================================================
    είχε γίνει γνωστή από το μεσημέρι, μέσω του του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Βερολίνο, η κ. Μέρκελ είχε εκφράσει την ελπίδα να συγκροτηθεί μια λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα: Η καγκελάριος πράγματι μίλησε μαζί του. Δεν μπορώ να σας πω πολλά για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας. Επανέλαβε την θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως περιμένουμε τις νέες εκλογές και πως επιθυμούμε εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δούμε μια νέα, λειτουργική κυβέρνηση .

    Επισήμανε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες έχουν και κατά το παρελθόν συνομιλήσει και πως θα το επαναλάβουν σίγουρα και στο μέλλον. Παράλληλα, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το οποίο χαρακτήρισε εμπιστευτικό .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου.

    Ανάλογο τηλεφώνημα έγινε και από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο κ. Βεστερβέλε κινήθηκε στη γραμμή της καγκελαρίου και επανέλαβε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα .
    Σχολιάζοντας την αναφορά της κ. Μέρκελ περί αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.