ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα σενάρια

UBS: Επώδυνος συμβιβασμός η πιο πιθανή λύση για την Ελλάδα

Ubs

To "ξεπάγωμα" της δεύτερης αξιολόγησης για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία τον Ιούλιο έχει επιστρέψει ως ανησυχία για τις αγορές εν όψει και των μεγάλων πληρωμών με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της. Επιπλέον, η δεύτερη αξιολόγηση σηματοδοτεί επίσης την στιγμή που το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όλα αυτά θα απαιτήσουν δύσκολους συμβιβασμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές της, και, ενδεχομένως, το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει αν τα ζητήματα όπως η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους, δεν αντιμετωπιστούν.Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και η ΕΕ φάνηκε πως μείωσαν τις διαφορές τους απαιτώντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα, στα οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη.

Τα σενάρια

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα οι γερμανικές και ολλανδικές κυβερνήσεις θα χρειαστούν νέα κοινοβουλευτική έγκριση για μία συμφωνία μόνο με τον ESM. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι πολιτικά ευαίσθητο πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με την UBS το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι απίθανο. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως σημειώνει, εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος, θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα.

Έτσι, το επόμενο Eurogroup, της 20ης Μαρτίου (μετά τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου), γίνεται το νέο ορόσημο για την Ελλάδα. Για να υπάρξει λύση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών και αυτό θα είναι πολιτικά δύσκολο και θεωρητικά θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, η UBS θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός είναι το πιο πιθανό σενάριο, αφού κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών. "Μία ακόμα αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος, εν μέσω σημαντικών εκλογών στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να ενισχύσει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Και για την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση έχει ένα κίνητρο να προχωρήσει στο μονοπάτι της οικονομικής κανονικότητας, τόσο για το εθνικό όσο και για το κομματικό συμφέρον", σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο συμβιβασμός είναι το πιο πιθανό σενάριο

Η UBS θεωρεί ότι τα πολιτικά κίνητρα γέρνουν περισσότερο προς έναν συμβιβασμό από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και των δανειστών. Μία νέα αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος εν μέσω των εκλογών-κλειδιά στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ενισχύσει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Και για την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση έχει ένα κίνητρο να προχωρήσει στο δρόμο της οικονομικής "κανονικότητας", τόσο από εθνικό όσο και για από κομματικό συμφέρον.
Έτσι, οι πιθανές λύσεις είναι οι εξής:

1) Συμμετοχή του ΔΝΤ: Αυτό θα απαιτήσει μια ισχυρότερη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές ( χαμηλότερα επιτόκια και πιο μακρές διάρκειες) ή πιο σαφείς διαβεβαιώσεις από την Ευρώπη ότι το ΔΝΤ αποπληρώνεται με προτεραιότητα (preferred credit or status).

2) Νέο πρόγραμμα, μόνο με τον ESM: Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, κάτι που θα είναι αποδειχθεί πολιτικά ευαίσθητο, εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία τον Ιούλιο, θα χρειαστεί χρηματοδότηση-γέφυρα, σαν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 2015.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σόιμπλε: Μονόδρομος τα μέτρα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

  Το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: «Η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
  Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε, σύμφωνα με την Καθημερινή, επίσης: «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση το παραδέχομαι- είναι μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη». Και πρόσθεσε ότι όσο «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει» υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχει προτείνει την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
  Ο Σόιμπλε αποκάλυψε μέρος του παρασκηνίου του προχθεσινού Eurogroup, λέγοντας με… υπονοούμενα: «Ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».
  Κλιμάκωσε, δε, την κριτική που ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι «κάποιοι ξένοι» φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα» και διεμήνυσε στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της Δευτέρας. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».
  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη πως «η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει μια περίοδο αβεβαιότητας» μετά το δημοψήφισμα, παρότι ο ίδιος πιστεύει πως «εκείνοι που εποπτεύουν τις ιταλικές τράπεζες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν».

  • NMan. 23:30 16/02/2017

   «Ουδείς αναμάρτητος», δήλωσε ο πολιτικός ξευτίλας !

   Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με το αντιμνημονιακό λάβαρο που είχε σηκώσει τα δυο χρόνια που αντιπολιτευόταν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός μας, Αντώνης Σαμαράς, απάντησε με το αποστομωτικό: «ουδείς αναμάρτητος».
   Τι θα πει ουδείς αναμάρτητος κ. Σαμαρά;
   Πόσο μεγάλη είναι η αμαρτία σου κ. Σαμαρά; Αρκεί μία έμμεση παραδοχή της και ξεμπέρδεψες; Τι κάνεις για να ξεχαστεί η «αμαρτία» σου και απέναντι σε ποιούς αμάρτησες; Ομολογείς ότι διέλυσες για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά την Ελλάδα;

   Είναι αυτό που λέμε «σκληρή αυτοκριτική» που συνοδεύεται πάντα βέβαια με ανάληψη του μεριδίου της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα; ΄Η είναι μια λανθάνουσα αντίληψη κάτω από την πίεση της ερώτησης; Βέβαια κανείς, ποτέ, νομίζω δεν κατάλαβε σε αυτή τη χώρα, τι πρακτικά σημαίνει, «αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», κούφια λόγια….

   Τι θα πει «αναμάρτητος» κύριε Σαμαρά;

   *Θα πει, ότι ζητάς συγγνώμη από τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο υπονόμευσες με
   νύχια , δόντια και ..λιπόσαρκους παμφάγους συνυπονομευτές ;
   *Θα πει, ότι αναγνωρίζεις την λιποταξία σου και τη ζημιά που προκάλεσες στον τόπο;
   *Θα πει, ότι αναγνωρίζεις ΤΩΡΑ ! ότι ο αγώνας του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την αποφυγή της πτώχευσης ήταν ο ενδεδειγμένος, και ότι επί δύο χρόνια ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τον υπονόμευες μόνο και μόνο για τον «ρίξεις» από την κυβέρνηση, αγνοώντας την καταστροφή και διάλυση της οικονομίας;
   *Θα πει , ότι μπροστά στην προσωπική σου ιδιοτέλεια, και στον κίνδυνο να χάσεις και πάλι το τραίνο, έδωσες τα ρέστα της προσωπικής πολιτικής ανυποληψίας σου;
   *Θα πει, ότι είσαι τόσο επικίνδυνος ώστε να φοβόμαστε τα χειρότερα, δηλαδή το ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της Ελλάδας μας;
   *Θα πει ότι απέδειξες ότι είσαι ότι χειρότερο πολιτικά, φύτρωσε σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο;
   *Θα πει, ότι οδήγησες την Ελλάδα στην καταστροφή για να σωθείς πολιτικά εσύ και το απερίγραπτο μικροκομματικό σου «άγημα», ενώ ταυτόχρονα κήρυξες άτυπη ανακωχή και ζήτησες ενίσχυση από τους καταληψίες του Πασόκ ώστε να ..κερδίσετε τον εκλεγμένο με 43% πρωθυπουργό της Ελλάδας, ποσοστό που ΟΛΟΙ μαζί δεν συγκεντρώσατε;

   *Που γεννήθηκες και που μεγάλωσες κύριε Σαμαρά.
   *Που είναι η ‘’Ελληνική σου παιδεία’’, αυτήν που στοιχειωδώς κατέχουμε όλοι, ανεξαρτήτως ‘’ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ’’!!!
   *Υπονόμευσες την Ελληνική κυβέρνηση, υπονόμευσες τον Έλληνα πρωθυπουργό την πιο κρίσιμη εθνική στιγμή.
   *Οδήγησες χιλιάδες κόσμο στην ανεργία και στην αυτοκτονία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις μία ‘’τρελή’’ προσωπική σου φιλοδοξία;
   *Γνωρίζεις κύριε Σαμαρά ότι ΜΟΝΑΔΙΚΗ προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξης είναι το ήρεμο κλίμα και η σταθερότητα των κυβερνητικών αποφάσεων.
   *Εσείς , διαλύσατε την Ελλάδα, την οικονομία, την Εθνική ομοψυχία, την δημοκρατία και συνθέσατε κυβέρνηση από όλους τους αποτυχημένους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
   Και το σπουδαιότερο από όλα κύριε Σαμαρά είναι ότι ‘’ξεχνάτε’’(;) την επομένη όλα λέγατε και υποσχεθήκατε την προηγουμένη, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο εντός , όσο και εκτός της Ελλάδας.
   Είναι άραγε εκούσια επιλογή σας, οπότε και το ..συζητάμε, ή , είναι ακούσια, οπότε ‘’το γοργόν και χάριν έχει’’;
   Φύγετε κύριε Σαμαρά,
   είναι ίσως η μοναδική προσφορά σας που θυμάται ο λαός μας.
   Φύγετε,
   γιατί υπάρχει κίνδυνος να φέρετε τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ, εις το πρωθυπουργικό μέγαρο και «έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».

   Ζητήστε δημόσια συγγνώμη κύριε Σαμαρά από τον Ελληνικό λαό και αποχωρήστε επί τέλους.
   Ζητήστε συγγνώμη, από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο προδώσατε και υπονομεύσατε τόσο αισχρά , ώστε ο αυτοσεβασμός μου, να μη μου επιτρέπει να δώσω το χαρακτηρισμό που σας ανήκει.

   Τέλος διαπράξατε ένα ακόμη ΕΓΚΛΗΜΑ, ένα ακόμη κακούργημα.
   Παραπέμψατε τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επιδεικνύοντας μία μοναδική ανευθυνότητα, μπροστά στο πλήθος των σκευωριών και των άθλιων μεθοδεύσεων, ώστε να ‘’επιτύχετε’’ στοιχειωδώς να κρατηθείτε στην επιφάνεια του πολιτικού βούρκου, μέγα μέρος του οποίου είστε δημιουργός.

   ΝΤΡΟΠΗ !!!!! κύριε Σαμαρά για το ..επίτευγμα

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.