ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες

«Βόμβα» Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό υπουργό, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Πάντως ο Σόιμπλε τόνισε ότι μετά τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup «οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

«Δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος», εξήγησε ο ίδιος. «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις.

Eurogroup: Ποια είναι τα νέα μέτρα που βάφτισαν μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για το 2019, πέραν αυτών που προβλέπει η 2η αξιολόγηση. Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να μιλάνε για «μεταρρυθμίσεις» αντί για «μέτρα λιτότητας».

Ωστόσο με non paper το Μαξίμου υποστηρίζει πως η «συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"».

Αντιθέτως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν λένε πουθενά κάτι τέτοιο! Αν δεν υπήρχε το «non paper», από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες προκύπτει ξεκάθαρα πως τα μέτρα αυτά θα γίνουν από φέτος νόμος του Κράτους και θα ληφθούν στα σίγουρα -και όχι προληπτικά εαν χρειαστεί.

Αντιθέτως «υπό αίρεση» (αν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι) θα τελούν, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μόνον τα όποια θετικά «αντίμετρα» τυχόν θέλει να φέρει η κυβέρνηση και, άρα, θα παραμένει αμφίβολο ως το 2020 εάν θα εφαρμοστούν ποτέ τελικά. Άλλωστε στην κυβέρνηση απέκλειαν συνεχώς την ψήφιση μέτρων «υπό αίρεση» ως αδύνατη επειδή δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν διευκρινίζεται καν για πόσα χρόνια θα διαρκέσουν οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές (αναφέρονται αόριστα σαν «μεσοπρόθεσμες» για το 2018 και μετά).

Τα «σίγουρα» νέα μέτρα

Το Μαξίμου λέει πως «για κάθε 1 ευρώ νέο φόρο θα υπάρχει 1 ευρώ ελάφρυνσης» και αποφεύγει επιμελώς τις λέξεις «φόροι» και «συντάξεις». Όπως περιέγραψε όμως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τη συμφωνία για την νομοθέτηση των «μεταρρυθμίσεων», αυτές θα περιλαμβάνουν κα το αφορολόγητο και τις συντάξεις, στα πρότυπα του ΔΝΤ ("IMF like").

Άρα το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι ζουν με λιγότερα και από 500 μήνα «καθαρά» και θα πληρώσουν φόρους που πριν δεν πλήρωναν, με αφορολόγητο κάτω από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι λεπτομέρειες (κλίμακα, συντελεστές κλπ) θα συμφωνηθούν στην Αθήνα με την Τρόικα τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ανοίγει ξανά και το Ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση έλεγε πως έκλεισε οριστικά. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτομάτως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

«Παζάρι» για τους φόρους

Δεδομένες θεωρούνται η δραστική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες, επιδόματα, έκπτωση προκαταβολής φόρου κ.ά.) και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που θα προκαλέσει απώλειες 20%-30% από το 2019.

Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου
    Αυτή η κυβέρνηση θα είχε πέσει εδώ και καιρό αν δεν απολάμβανε της στήριξης ενός ισχυρού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Μέχρι χτες είχαν το άλλοθι ότι με αυτό τον τρόπο «ελέγχουν» τον Αριστερό Αλέξη και βοηθούν στην ομαλοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Με τα όσα συμβαίνουν έχουν καταρρεύσει όλες αυτές οι θεωρίες του καναπέ. Είναι καιρός να καταλάβουν ότι η κοινωνία έξω βράζει και ότι αυτός είναι ο λόγος που οποιοδήποτε σχέδιο των σαλονιών θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία.
    Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιους εθνικούς κινδύνους και το ατύχημα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Μία υπεύθυνη κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη και να αντιστρέψει την κατάσταση. Αυτή η κυβέρνηση είναι πιθανό να επιδείξει στοιχεία τυχοδιωκτισμού για να κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία.
    Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα ή μία άλλη κυβέρνηση συνεργασίας συμφωνήσει σε όλα με τους δανειστές, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει κάτι ουσιαστικό. Το πρόβλημα δεν λύνεται αν ψηφιστούν όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Χρειάζεται και κάποιος για να εφαρμόσει εκείνα που θα συμφωνηθούν. Ποιος θα το κάνει; Εκείνοι που ακόμη και σήμερα και με τους Τούρκους στην αυλή μας να έχουν αποθρασυνθεί, αναλώνουν όλο τον χρόνο τους ψάχνοντας να βρουν τον Αγαμέμνονα για να τον… φονεύσουν;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.