ΕΛΛΑΔΑ

Ενδείξεις για 8 ύποπτες αποστολές

Αγωνία και για άλλα «τρομο-δέματα» από τους «Πυρήνες»

demata

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί από χθες ιδιαίτερα, μετά την έκρηξη του τρομοδέματος στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύτερηο σχέδιο των τρομοκρατών, με αποστολή και άλλων φακέλων.

Μετά τον εντοπισμό του τρομοδέματος στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη, ευτυχώς εγκαίρως με αποτέλεσμα να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη και να μην υπάρξουν τραυματίες, αλλά και τη χθεσινή έκρηξη του φακέλου που έφθασε στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι τραυματίζοντας στο πρόσωπο και στα χέρια τη βοηθό του επικεφαλής του γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο οποίος ήταν και ο παραλήπτης, οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η αποκάλυψη «παγιδευμένων δεμάτων» δεν αποκλείεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι σε μια επανάληψη των όσων είχαν συμβεί το 2010, όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν στείλει μαζικά τρομοδέματα, τα τελευταία μπορεί να αποκαλύπτονται ένα ένα καθώς δεν φτάνουν στον παραλήπτη ταυτόχρονα.

Από χθες έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στα ΕΛΤΑ μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε το δέμα, σκανάρωντας κάθε αρχείο που τηρείται για την εύρεση πιθανών άλλων τρομοδεμάτων. Οι ελληνικές αρχές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο, θεωρούν βέβαιο ότι ως αποστολείς θα εμφανίζονται Έλληνες πολιτικοί και ότι στόχοι θα είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή κάποιου άλλου θεσμού) και για αυτό μελετούν το ηλεκτρονικό αρχείο από το σύστημα ακτινογράφησης των δεμάτων από τα νέα μηχανήματα των ΕΛΤΑ, καθώς αυτό έχει τη δυνατότητα τήρησης ηλεκτρονικού αρχείου φωτογραφιών δεκάδων χιλιάδων δεμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο εντοπίστηκε ο εκρηκτικός φάκελος που στάλθηκε στην Γερμανία, ο οποίος φαίνεται να είχε μόλις… 31 γραμμάρια πυρίτιδας. Από το ηλεκτρονικό αρχείο των δεμάτων επιχειρείται ο εντοπισμός των ύποπτων και τους αποδέκτες τους.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ενδείξεις και στοιχεία που παραπέμπουν σε 8 ακόμη ύποπτες αποστολές, τις οποίες εξετάζουν λεπτομερώς προκειμένου να ειδοποιήσουν εγκαίρως τους παραλήπτες.

Επίσης, σε εσωτερικό επίπεδο, πρεσβείες, οικονομικοί οργανισμοί, υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και υπουργεία έχουν τεθεί σε συναγερμό λαμβάνοντας εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους στα δέματα, αφού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στα σχέδια των «Πυρήνων» και ελληνικοί στόχοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας διέψευσε ότι υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα τρομοδέματα τονίζοντας ωστόσο ότι οι έρευνες που γίνονται συνεχίζονται και είναι ενδελεχής.

Η διαδρομή του τρομοπακέτου στο ΔΝΤ

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αντιτρομοκρατική, ο παγιδευμένος φάκελος στο ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε κιβώτιο των ΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας, ενδεχομένως στην οδό Ακαδημίας, από εκεί μεταφέρθηκε σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έπειτα στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και από εκεί κατέληξε στα Σπάτα, όπου γίνεται ο έλεγχος πριν την επιβίβαση των δεμάτων στο αεροπλάνο.

Ο φάκελος περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από 31 γραμμάρια πυρίτιδας (όμοια με αυτή που περιέχουν τα βεγγαλικά), πυροκροτητή, μπαταρία, καλώδιο και μανταλάκι που λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης για όποιον ανοίξει το φάκελο.

Ίδιος ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός στο δέμα που είχε σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με παραλήπτη τον Σόιμπλε.

Στην ΕΛ.ΑΣ. εστάλησαν δύο φωτογραφίες από το χώρο της έκρηξης, όπως και αναλυτικές πληροφορίες για τη συνδεσμολογία της βόμβας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.