ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακούφιση στη Γερμανία από τη νίκη Ρούτε

Με ανακούφιση έγινε δεκτό στη Γερμανία από τον πολιτικό κόσμο αλλά και τα ΜΜΕ το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών με τη νίκη του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του λαϊκιστή Γκερτ Βίλντερς

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νικητή των εκλογών. Σε twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μεταφέρει μήνυμα της καγκελαρίου στο οποίο τονίζει: «Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας ως φίλοι, γείτονες και ευρωπαίοι». Για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η έκβαση των ολλανδικών εκλογών είναι μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουτλς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η πλειοψηφία των Ολλανδών απέρριψε τις θέσεις του Γκερτ Βίλντερς και την στάση του έναντι ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού».

«Ευχαριστούμε Ολλανδία!»

Tα γερμανικά MME χαιρετίζουν την νίκη του Μαρκ Ρούτε. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι τους. Η εφημερίδα Bild γράφει: «Ευχαριστούμε Ολλανδία!». Το περιοδικό Spiegel: «Νίκησε η λογική». Η εφημερίδα Süddetusche Zeitung: «Ο λαϊκιστής Βίλντερς ο μεγάλος χαμένος των εκλογών» και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μεγάλη η διαφορά Ρούτερ και λαϊκιστών»
Αναλυτικότερα το δημοσίευμα της Bild.de αναφέρει: «Μεγάλοι χαμένοι είναι εκείνοι που μισούν το Ισλάμ και την Ευρώπη. Συγχαρητήρια Ολλανδία! Η Γερμανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα πρέπει να πει ευχαριστώ στους Ολλανδούς»
Το Spiegel Online γράφει: «Ήδη οι εκλογές στην Αυστρία έδειξαν πως δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ντόμινο. Παρόλα αυτά η Λε Πεν έχει πραγματικές πιθανότητες να γίνει Πρόεδρος. Το Εθνικό της Μέτωπο είναι πολύ πιο βαθιά ριζωμένο στη γαλλική κοινωνία και ικανότερο από το εξεζητημένο κόμμα του Βίλντερς. Ωστόσο το αποτέλεσμα στη Χάγη είναι ένα ράπισμα για την Λε Πεν. Εάν ο Βίλντερς είχε πάρει την πρώτη θέση τότε θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν πως οι θέσεις των δεξιών λαϊκιστών έχουν θέση στα σαλόνια της Ευρώπης.»

Δώρο εξ' ουρανού η διαμάχη Ολλανδίας-Τουρκίας

Η Süddeutsche.de γράφει για το ίδιο θέμα: «Εκτός από τον Βίλτερς απογοητευμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι και άλλοι λαϊκιστές στην Ευρώπη. Εάν κέρδιζε ο Βίλντερς ή εάν είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα θα ενισχυόταν η πεποίθησή τους ότι βρίσκονται σε τροχιά νίκης στην Ευρώπη». H Welt.de σχολιάζει: «Σαν δώρο από τον ουρανό ήρθε η σκληρή αντιπαράθεση με την Τουρκία, στην οποία ο Ρούτε αντέδρασε σκληρά, με αποφασιστικότητα αλλά και ως ηγέτης. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία γεννά ελπίδες στη φιλελεύθερη Ευρώπη του κέντρου. Οι Ολλανδοί μέσω του Ρούτε έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα».

Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.