ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων για τη σύνδεση των συντάξεων με ανύπαρκτο δείκτη

«Απέλπιδα» προσπάθεια να κτιστεί νέο πελατειακό κράτος

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή το αίτημα για οικονομική ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα χωρίς συγκεκριμένο ποσό, αλλά και τη σύνδεση των συντάξεων με δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που …δεν υπάρχει. 

«Πληροφορούμαστε πως η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα δάνεια - και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια - από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να χρηματοδοτήσει δεκάδες χιλιάδες ολιγόμηνης διάρκειας προσλήψεις στο Δημόσιο!! Δηλαδή οδηγεί σε νέα αύξηση στο δημόσιο χρέος την ώρα που διεκδικούμε την μείωσή του», λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταγγέλλοντας τις ‘ιδεοληψίες’ της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν επενδύσεις που θα δημιουργούσαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενώ δεν έχουν αξιοποιηθεί και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χώρα. Υποστηρίζοντας παγίως την ανάγκη επενδύσεων και ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, στην Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για ‘απέλπιδα προσπάθεια’ των κυβερνώντων να κτίσουν νέο πελατειακό κράτος, που όμως «μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει».

Στο μεταξύ, με αφορμή την σύνδεση των συντάξεων, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, με δείκτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δεν υπάρχει, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θυμίζουν ότι πριν ακόμα από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, προειδοποιούσαν ότι είναι ανεφάρμοστος και σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ τους δικαιώνει. «Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στον αέρα και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός στην κυβέρνηση. Με τροπολογίες-μπαλώματα δεν λύνεται το πρόβλημα», λένε, ζητώντας από τους κυβερνώντες να πάρουν τώρα πίσω τον νόμο. «Χρειάζεται κοινωνικός διάλογος, με ευρεία εθνική συνεννόηση, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει», λένε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «λίγους μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών με βάση τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέες συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου», παρατηρούν στην Σεβαστουπόλεως, εμμένοντας κυρίως στην επισήμανσή της ότι η σχετική διάταξη περιελήφθη στο νόμο «χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει». Παρατηρώντας ακόμα ότι τώρα σπεύδει η νέα υπουργός Εργασίας να αλλάξει με τροπολογία τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μελετηθούν τα συστήματα άλλων χωρών, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, καταλήγουν λέγοντας ότι «δυστυχώς για την χώρα δεν περνάει μέρα που να μην αποδεικνύεται η ανικανότητα και η προχειρότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για ‘έπος’ του ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό, το οποίο και συνεχίζεται, μιλά από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. «Η κυβέρνηση που φαντασιώνεται και προπαγανδίζει πως δεν έκοψε ποτέ συντάξεις, τρέχει να καλύψει την αδικαιολόγητη αλλά και τόσο αναμενόμενη ανεπάρκειά της. Εφηύρε έναν ανύπαρκτο συντελεστή υπολογισμού των συντάξεων και βάσισε σε αυτόν τη συμφωνία της με τους θεσμούς. Δε διαβουλεύθηκε-ως όφειλε- με την κατεξοχήν αρμόδια αρχή -την ΕΛΣΤΑΤ- για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου συντελεστή. Αδιαφόρησε για εννέα μήνες χρονοτριβώντας και αγνοώντας τις θεσμικές διαδικασίες, όπως μας έχει συνηθίσει τα δύο χρόνια που κυβερνά», λέει, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι πως οι νέες συντάξεις δεν μπορούν να υπολογιστούν και πως θα χαθούν 860 εκ. ευρώ για την πληρωμή περίπου 100.000 συντάξεων. Όσο για την τροπολογία Αχτσιόγλου, την χαρακτηρίζει ‘μπάλωμα’, προκειμένου να καλυφθεί το ‘μνημείο’ κακής νομοθέτησης. «Αυτή τη φορά οι συνταξιούχοι δεν πληρώνουν το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Πληρώνουν το κόστος της ανικανότητας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.