ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καραμανλής. Ο Κωνσταντίνος, όχι ο Κώστας. Πριν τέσσερα χρόνια, το 2013, στο Μέγαρο Μουσικής, έγινε πολιτική εκδήλωση σε μνήμη του. Αφορμή η συμπλήρωση 106 χρόνων από τη γέννηση του «Εθνάρχου» της συντηρητικής παράταξης. Θυμάμαι πως, σε σχετικό με την εκδήλωση άρθρο μου, έλεγα ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, που θυμούνται και τιμούν αυτόν τον σημαντικό, για τη Ν.Δ. και τη χώρα, πολιτικό.

Επίσης, στο άρθρο έγραφα ότι εκείνη την ημέρα είχαμε και μια άλλη επέτειο. Συμπληρώνονταν 19 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Της «παγκόσμιας Ελληνίδας» της αντιδικτατορικής πάλης, της προοδευτικής παράταξης και του Πολιτισμού. Κανένας όμως, από αυτούς που έπρεπε να το θυμηθούν και ανάλογα να πράξουν, δηλαδή η πολιτική της οικογένεια, δεν το θυμήθηκε. Τόση αμνησία ή τόση γαϊδουριά; Κρίμα!

Πάντως, αντί να γράψω, εν είδει πολιτικού μνημοσύνου, για τη Μελίνα ή τον Καραμανλή, σκέφτηκα να μνημονεύσω, ποιητικώ τω τρόπω, τα πάθη των Ελλήνων. Νομίζω μεγαλύτερη και πιότερη αξία έχει από το να σχολιάσω, αναδρομικά, τις ανούσιες σκιαμαχίες που υπήρξαν και τις πολιτικές σαχλαμάρες που ακούστηκαν για το λόγο που είχε πάει και μιλήσει τότε ο Τσίπρας στην εκδήλωση για τον Καραμανλή.

Βεβαίως, με την απόσταση του χρόνου και όσα ακολούθησαν μάλλον εξηγείται γιατί τότε σε μια επέτειο για τον Καραμανλή διάλεξε η ηγεσία των καραμανλικών να μιλήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον, από τότε οι Μολυβιάτης, Παυλόπουλος και Κώστας Καραμανλής έφτιαχναν τη γέφυρα με τον διάδοχο του Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Και μάλλον γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είχε γίνει και η εκδήλωση. Για να μιλήσει ο Τσίπρας και να γίνει αποδεκτός από τον αστικό και συντηρητικό κόσμο.

Και λέω μάλλον, χωρίς να παίρνω και όρκο, επειδή είθισται τα μνημόσυνα να γίνονται στα 100 χρόνια ή τα 110, τα 120 από τη γέννηση κάποιου ή στον ένα χρόνο, στα 10, τα 20, τα 30 και ούτω καθ' εξής από το θάνατό του. Και όχι στα 106, όπως έγινε το 2013. Εκείνη η εκδήλωση, ως χρονοεπέτειος, δεν έβγαζε νόημα. Σήμερα, που έχουν συμπληρωθεί 110, βγάζει νόημα. Όπως βγάζει νόημα και του χρόνου που κλείνουν 20 χρόνια από το θάνατό του. Τέλος πάντων, των Καραμανλήδων είναι το μνημόσυνο όποτε θέλουν το κάνουν. Και σε κάθε περίπτωση, σήμερα, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Είναι, όπως προείπα, να μνημονεύσω, ποιητικώ τω τρόπω, τα πάθη των Ελλήνων. Ξεκινάμε λοιπόν:

Έλληνα λαέ βασιλιά λαέ απελπισμένε

Να χάσεις άλλο πιά δεν έχεις πάρεξ τη λευτεριά Τον έρωτά σου για τη λευτεριά και για τη δικαιοσύνη Και τον άπειρο σεβασμό του ίδιου του εαυτού σου

Βασιλιά λαέ δε σ' απειλεί ο θάνατος

Στον έρωτά σου είσ' όμοιος είσαι αγαθός

Και το κορμί σου κι η καρδιά σου πεινούν για αιωνιότητα Βασιλιά λαέ που πίστεψες πως σου χρωστούσαν το ψωμί

Και που σου δίναν τίμια τ´ άρματα να σηκώσεις Τιμή δικιά σου σώζοντας βάζοντας το δικό σου νόμο Λαέ απελπισμένε στα δικά σου μόνο τ' άρματα εμπιστέψου Ελεημοσύνη σαν τα δώσανε κάνε τα εσύ ελπίδα

Και την ελπίδα τούτη όρθωσε στο μαύρο φως αντίκρυ Στον ανέλπιστο Χάροντα που δίπλα σου δεν βολεύεται Λαέ απελπισμένε ήρωα λαέ Λαέ πεινασμένων λαίμαργων της πατρίδας

Μικρέ και μεγάλε στα μέτρα του καιρού σου Έλληνα λαέ αφέντη παντοτινέ των πόθων σου Συνταιριασμένα το ιδανικό της σάρκας κι η σάρκα η ίδια Η φυσική λαχτάρα το ψωμί κι η λευτεριά

Η λευτεριά όμοια με τη λιόλουστη θάλασσα Το ψωμί όμοιο με τους θεούς το ψωμί που σμίγει τους ανθρώπους Το αληθινό ολόφωτο αγαθό πιό δυνατό απ´ όλα Πιό δυνατό απ´ τον πόνο και τους εχθρούς μας όλους

Τα λόγια δεν είναι δικά μου. Δεν γράφτηκαν, όπως ίσως νομίσατε, για να περιγράψουν την Ελλάδα του μνημονίου. Γράφτηκαν πριν 69 χρόνια. Το 1944. Αμέσως μετά την Κατοχή. Το ματωμένο Δεκέμβρη του εμφυλίου. Και δεν γράφτηκαν από Έλληνα. Αφιερώθηκε, το ποίημα, στους Έλληνες. Με τίτλο «Αθήνα». Το 'γράψε ο ποιητής της πρωτεύουσας της οδύνης. Ο Πωλ Ελυάρ.

Αυτός που είπε πως τη μνήμη και την ελπίδα δεν τις ορίζουν τα μυστήρια. Αυτός που κραύγαζε την οδύνη του για να ουρλιάζουν μαζί του κι οι κουφοί και οι φυλακωμένοι που τους βρίζει το φως. Αυτός που έβλεπε τους φτωχούς να μαζεύουν το ξεροκόμματο στο χαντάκι και τους άκουγε γλυκά να λένε για κάποια παλιά ελπίδα μεγάλη σαν χέρι.

Αυτός που μ' έκανε να πω, πως, για να βρω λόγους για να ζήσω, δοκίμασα να καταστρέψω τους λόγους να σ' αγαπώ. Για να βρω λόγους για να σ' αγαπώ, δεν έζησα σωστά.

Κάτι που, μεταφερόμενο στην πολιτική, θα μπορούσε να ειπωθεί και με τα λόγια του Καραμανλή: «Στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω» ή με τα λόγια της Μελίνας για τον έρωτα: «Από τη στιγμή που σταμάτησα να φλερτάρω δεν βγαίνω πια έξω».

Ο Πωλ Ελυάρ, που αν μπορούσε να ήταν προσκεκλημένος εχθές στο Μέγαρο Μουσικής, θα έλεγε σε όσους συναθροίστηκαν εκεί, με τα καρφιτσωμένα χαμόγελα της αστικής ευγένειας και τις συναρμολογημένες λέξεις της πολιτικής συναίνεσης:

Το παραλήρημα δεν διαθέτει πια φωτεινές διαφημίσεις. Η βλακεία δεν έχει πια γλώσσα για να εκφρασθεί. Δεν υπάρχουν πια εβραιόπουλα να κάψουμε στα κρεματόρια -έχουμε όμως τους μετανάστες. Ούτε πουτάνες που να μας προκαλούν θλίψη -πήραν τη θέση τους οι αδελφές μας και οι μανάδες μας. Ούτε στρατιώτες για να σκοτωθούν -τους αντικατέστησαν όμως, επάξια, οι άνεργοι. Ούτε παλιοτόμαρα να χοντραίνουν -τέτοιους, δυστυχώς, έχουμε ακόμη.

Κανείς δεν χρειάζεται να κρύβεται, κανείς δεν έχει ανάγκη να λέει ψέματα, δεν υπάρχει πια τίποτα να κλέψουμε, δεν υπάρχει πια τίποτα να απαρνηθούμε. Δεν υπάρχουν πια διανοούμενοι, ούτε εγχειρίδια για να αυτοεκτιμηθούμε ή να αυτοπεριφρονηθούμε ανάλογα αν οι τσέπες μας είναι τρύπιες ή γεμάτες μέχρι σκασμού. Το παρελθόν είναι ένα σπασμένο αυγό, το μέλλον ένα αυγό που επωάζεται. Το παρόν, είναι η καρδιά μου. Ο ρυθμός της καρδιάς μου, ολονών μας, είναι ένας ρυθμός αιώνιος...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ELLHNAS. 20:30 08/03/2017

    Κύριε Φελέκη.Ό Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πολλές σκοτεινές σκιές στην πολιτική του ιστορία.Έζησε πολλά χρόνια πλουσιοπάροχα στο πιό ακριβό προάστειο του Παρισού.
    Το σκάνδαλο με τα βραχώδη της Φιλοθέης ήταν δικό του.Ή άθλια φράση του η Κύπρος κείται μακριά είναι δική του, όπως δικός του και ο άθλιος νόμος του πόθεν έσχες όχι για τους Έλληνες πολιτικούς αλλά για τους Έλληνες πολίτες.Για τους Έλληνες Εθνικιστές δεν ήταν ηγέτης αλλά ψευτοηγέτης.Το ίδιο και η Νέα Δημοκρατία.Δεν είναι δεξιό κόμμα όπως πίστεψαν πολλοί.Ένα πολιτικό συνοθύλευμα είναι, από πολιτικούς αποτυχημένους με δίψα για εξουσία.Για αυτό και βλέπουμε να αγκαλιάζουν με πρώτη ευκαιρία την ομιλία του ολετήρα Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής, ένα ανθελληνικό πολιτικό μόρφωμα, το ΣΥΡΙΖΑ.
    Αυτό για να είμαστε δίκαιοι το κάνει η Καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.Δεν έχουν βάλει μυαλό από τα καψίματα, τα σπασίματα, τους βανδαλισμούς, το ξύλο και τους τραμπουκισμούς από τα ρεμάλια,τους αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ πρός την Ελληνική αστική τάξη.
    Υπάρχει συμπάθεια Καραμανλικών και Συριζαίων.Για αυτό και ο ολετήρας Τσίπρας πρότεινε πρώτα για ΠτΔ τον Καραμανλή και όταν εκείνος αρνήθηκε ψήφισε για Πρόεδρο αυτόν που ευχαριστούσε τους λαθρομετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα για να την βρωμίσουν και να την λεηλατήσουν.Το ίδιο και η Μελίνα που έγινε αναφορά παραπάνω.Δεν ήταν ούτε αριστερή, ούτε προοδευτική, μεταφράστρια των Γερμανών κατακτητών ήταν στην κατοχή.Συνεργάτες των Γερμανών ήταν και οι γονείς άλλων Ελλήνων πολιτικών στην Ναζιστική κατοχή και κατόπιν μετά την απελευθέρωση το έπαιξαν έξυπνα αριστεροί για να έχουν και πάλι το πάνω χέρι.Το ίδιο σήμερα και με τον ΣΥΡΙΖΑ.Οι πρακτικές του δεν δείχνουν αριστερό κόμμα, αλλά χούντα.Κάποιες πουτάνες του δρόμου έχουν περισσότερη δόση αλήθειας από τους σάπιους Έλληνες πολιτικούς.

  2. Η Eurostat ενέκρινε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 9,6%

    Πρόσθετα μέτρα στην οικονομία είναι πιθανά μετά την απόφαση της Eurostat

    ________________________________________
    ________________________________________
    Βρυξέλλες
    Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Δευτέρα.
    «Η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%» είπε η ΕΣΥΕ σε ανακοίνωσή της.
    Η κυβέρνηση ανέμενε την έγκριση της Eurostat για να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για το διάστημα 2002-2006, ώστε να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας (λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, πορνεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), κάτι που όταν είχε δημοσιοποιηθεί είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
    Η αναθεώρηση θα βελτιώσει αυτόματα βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά θα μπορούσε τελικά και να αυξήσει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΕ.
    Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ.
    Πρόσθετα μέτρα;
    Με την απόφαση της Eurostat διαφοροποιούνται πάλι τα δεδομένα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και εκτιμάται ότι η ΕΕ θα πιέσει την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
    Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλότερα απ ότι εκτιμούσε η κυβέρνηση με το σχέδιο αναθεώρησης του ΑΕΠ.
    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι συζητήσεις με την Eurostat κάλυψαν όλα τα σημεία της αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση οφείλονται στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής η οποία χρησιμοποιήθηκε προς την προσέγγιση της δαπάνης, στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας και στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών.

    Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί πίνακες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI Committee) που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
    Αλμούνια: Ναι μεν, αλλά…
    Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες ως προς το ύψος της αναστάθμισης του ελληνικού ΑΕΠ εξέφρασε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
    Ο Ισπανός επίτροπος χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας δείγμα σωστής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκτίμησε πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα εγκριθεί στο εγγύς μέλλον και από την αρμόδια κοινοτική επιτροπή.
    Ο επίτροπος σημείωσε επίσης τις προσπάθειες τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα για να επιτύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση έως το 2010, ενώ σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2008 τον χαρακτήρισε θετικό και φιλόδοξο ως προς την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνοντας όμως ότι ελλοχεύουν και κίνδυνοι απόκλισης από τον στόχο αυτό.
    ΠΑΣΟΚ: Η Eurostat κατέρριψε τον μύθο
    Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β.Παπανδρέου δήλωσε ότι η απόφαση της Eurostat «κατέρριψε τον μύθο, που επιμελώς προσπάθησε να χτίσει ο κ. Αλογοσκούφης, περί αξιόπιστης κυβέρνησης, η οποία δίνει τα πραγματικά στοιχεία και, δήθεν, δεν κάνει αλχημείες με αυτά».
    «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενέπλεξε, για ακόμη μία φορά, την Στατιστική Υπηρεσία σε μικρομομματικά παιχνίδια» είπε η κ. Παπανδρέου και προσέθεσε ότι η «εικόνα αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης συμπληρώνεται με την άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας μετά τις εκλογές και τις «τραγελαφικές κινήσεις στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της φορολογίας ακινήτων».
    «Η αναθεώρηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9,6% αντί για 25,7% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση και η αξιοπιστία των πεπραγμένων της δοκιμάζεται, για μια ακόμη φορά. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την υποβολή των στοιχείων, που μας έκαναν κατά 25,7% πλουσιότερους στα χαρτιά, στην Eurostat και αφού η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με αιχμηρά σχόλια σε βάρος της χώρας μας, η προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης οδηγεί, και πάλι, στο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ραγκούσης.
    «Μέσα από τη σημερινή ανακοίνωση προκύπτουν σαφώς οι μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν με τα στοιχεία. Αλλά δεν υπάρχει λέξη για το λογαριασμό που έρχεται. Αποκαλύπτεται και πάλι πως οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις περί διαφάνειας και αξιοπιστίας των στοιχείων για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν κούφια λόγια», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει:
    «Μετά την «απογραφή», η ΕΣΥΕ δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Άλλωστε τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα, δημιουργούν συνεχώς εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Είναι τυχαίο ότι η ανεργία κι ο πληθωρισμός μειώθηκαν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, προεκλογικά για να αυξηθούν αμέσως μετά; Οι μεθοδεύσεις και το αλαλούμ της κυβέρνησης δεν έχουν όρια».
    ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλύφθηκε η αυθαιρεσία της ΝΔ
    «Η έγκριση της Eurostat για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 9,6%, αντί του 25,7% που είχε προτείνει η κυβέρνηση, έρχεται να αποκαλύψει την αυθαιρεσία και την προχειρότητα των κυβερνητικών προτάσεων αλλά και τις εμφανείς σκοπιμότητες, που όπως είχαμε υπογραμμίσει, υπέκρυπταν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης.
    «Το γεγονός ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ θα ανέλθει μόνο στο 9,6%, σε συνδυασμό και με τις απαράδεκτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2010, προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της ήδη σκληρής λιτότητας και της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.