ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί …δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, εξήγησε ο Βενιζέλος

Δεν ψηφίζει τα μέτρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους δανειστές να ψηφίσει και η αντιπολίτευση τα νέα μέτρα που επίκεινται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει.
«Το καλοκαίρι του 2015, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε οδηγήσει τη χώρα και τον λαό η παιδαριώδης διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε καλέσει τον κύριο Τσίπρα να αφήσει στην άκρη την εξυπηρέτηση του κοντόφθαλμου προσωπικού και μικροκομματικού του συμφέροντος και να συμβάλει με τη στάση του στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα καλείτο να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου στη βάση του ρεαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως προς την κατανομή των βαρών. Αντ’ αυτού ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί με μόνο σύμμαχο τον κύριο Καμμένο και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με το διχαστικό, ατυχές σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”», θύμισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, καταλήγοντας πως ό,τι βιώνουμε σήμερα, τόσο τα αδιέξοδα στην οικονομία όσο και εκείνα στην κοινωνία, φέρουν τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Ως εκ τούτου η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μέτρα που ενισχύουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης στην οικονομία και της διαχείρισης της μιζέριας στην κοινωνία», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι «εμείς δεν θα υπογράφαμε με τίποτα αυτά που ζητά ο κ. Σόιμπλε, όπως και δεν πρόκειται να υπογράψουμε αυτά που θα φέρει ο κ. Τσίπρας που είναι ουσιαστικά η συνθηκολόγηση του ηττημένου», υποστήριξε στον Σκάι ο Γιάννης Μανιάτης, υποστηρίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας με δική του ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος των πολύ σκληρών δανειστών μας, αφού αυτοί ζητούν υπερβολικά πράγματα, πολλές φορές απάνθρωπα, και ο κ. Τσίπρας κάνει ένα παιχνίδι, ένα Θέατρο Σκιών. «Είναι σαν το θεατρικό του Σάμιουελ Μπέκετ “Περιμένοντας τον Γκοντό”. Περιμένει την μια φορά να έρθουν οι Podemos, μετά το Brexit, μετά o Trump, τώρα περιμένει τον κ. Schulz. Η χώρα όμως χάνει χρόνο, χάνει αντοχές, περιμένει κάτι που δεν ξέρει τι είναι κι αυτό το κάτι δεν έρχεται ποτέ», είπε, επιμένοντας πως αν είχαμε στην Ελλάδα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, κανένας Σόιμπλε δεν θα επέβαλε υπερταμείο ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια. Άλλωστε, αυτό το είχαν ζητήσει και παλιά και είχε απορριφθεί.
«Τα μέτρα που έρχονται, αποτελούν κατ’ ουσίαν το τέταρτο μνημόνιο, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση και δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε», δήλωσε και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, θυμίζοντας πως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή συντάξεων μέσω του «κόφτη» δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2016, αλλά τέθηκαν εκ των υστέρων, εξαιτίας της επιβάρυνσης του οικονομικού κλίματος από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτό το τέταρτο μνημόνιο. Ο κ.Τσίπρας επιδιώκει συναίνεση όποτε και όπως τον βολεύει, αλλά συναίνεση αλά καρτ δεν υπάρχει», είπε.
Και ενώ είναι παραπάνω από ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ψήφιση των μέτρων, ένα βήμα παραπέρα πήγε με συνέντευξή του στον Σκάι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξήγησε γιατί η αξιολόγηση …δεν θα κλείσει ποτέ. «Η ίδια η υπόσταση και πολιτική ύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η νομή της εξουσίας προϋποθέτει την διατήρηση της εκκρεμότητας», είπε, εκτιμώντας ότι «η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ» αλλιώς, αν «λύσουν» την εκκρεμότητα, «θα χάσουν το αφήγημά τους, θα χάσουν το ακροατήριό τους». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου, υποστήριξε πως ακόμα και αν έκλεινε τυπικά η αξιολόγηση και υπήρχε μια συμφωνία, με την παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία, η περιδίνηση θα συνεχιζόταν. «Αν υπήρχε συμφωνία τυπική, αυτή θα υπήρχε μόνο για την εκταμίευση μιας δόσης και εν συνεχεία θα άνοιγε» είπε, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «δεν έχουν πρόβλημα να δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις». Όσο για τα σενάρια ρήξης, ο κ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι κυβερνώντες «δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη με τους δανειστές, για να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μετά θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερο» και προέβλεψε ότι «αν υπάρξει ρήξη, αυτή θα υπάρξει λίγο πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με όποιον τρόπο γίνει αυτό».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εσύ δεν έλεγς ότι ο Σόϊμπλε είναι ο μόνος που θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.