ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν φεύγουν από το τραπέζι τα εργασιακά

Εκβιασμός ενόψει για την αξιολόγηση

tsakalotos

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραπεμφθούν τα εργασιακά για την επόμενη αξιολόγηση. Τούτου δοθέντος, το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με όλα τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και καλείται να πάρει σκληρές αποφάσεις, αφού όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας το μήνυμα των Ευρωπαίων θα είναι εξίσου σκληρό με αυτό του ΔΝΤ.

Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ, καθώς παρά την στήριξη της Κομισιόν και αρκετών Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό αίτημα για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν στο τραπέζι. Χθες, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος κατέστησε σαφές στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν αλλάζει και ότι τα εργασιακά θα πρέπει να συμφωνηθούν στο πλαίσιο της παρούσης διαπραγμάτευσης.

«Take it or leave it»

Τούτων δοθέντων, η σημερινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, να διαπιστώσει τις διαθέσεις των συναδέλφων του. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, είναι ότι και σήμερα και την Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση ότι η συμφωνία παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, με τελευταίο ορόσημο να είναι η 22α Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κύρια ανησυχία της ελληνικής πλευράς είναι ότι την Δευτέρα μπορεί να σταλεί στην Αθήνα το ίδιο μήνυμα που είχε σταλεί και στις 20 Φεβρουαρίου: δηλαδή, ότι θα χρειαστούν επώδυνες υποχωρήσεις προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τότε, στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να δεχθεί την νομοθέτηση μέτρων για το 2019 και το 2020 στο πεδίο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι και την Δευτέρα θα ζητηθούν νέες υποχωρήσεις, που θα συνιστούν άλλον έναν «εκβιασμό» των δανειστών.

Θολό τοπίο

Συγκεκριμένα, ο εκβιασμός που αναμένεται από το Μέγαρο Μαξίμου θα αφορά τα εργασιακά και την υιοθέτηση της πλήρους ατζέντας του ΔΝΤ. Βεβαίως, διαφορές δεν υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς τα «αντίμετρα» αποτελούν άλλο ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επίσης και το κατά πόσον η προσωπική διαφορά στις συντάξεις θα περικοπεί σε… δόσεις ή «μία κι έξω» το 2019. Όμως, όσο στην κυβέρνηση θεωρούν διαχειρίσιμες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, το ενδεχόμενο να κληθεί το Μαξίμου να φέρει στην Βουλή νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο απολύσεων και θα αλλάζει επί τα χείρω τον συνδικαλιστικό νόμο προκαλεί… βέρτιγκο στην κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα μπορεί να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τούτων δοθέντων, αν τα εργασιακά παραμείνουν στο τραπέζι, το πιθανότερο είναι ότι η διαπραγμάτευση θα καρκινοβατεί ως τις 22 Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Το Μαξίμου ελπίζει ότι στην Σύνοδο αυτή, το Ταμείο θα πάρει απόφαση είτε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, είτε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος. Αν, όμως, αυτό δεν γίνει, τότε και μετά τις 22 Απριλίου ο εκβιασμός θα παραμένει στο τραπέζι: «ή υποχωρείτε στα εργασιακά ή δεν έχει συμφωνία», θα είναι το μήνυμα των δανειστών προς την Αθήνα. Και, ουδείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.