ΕΛΛΑΔΑ

Χθες ήταν σκάνδαλο, σήμερα… «λάσπη» και «σκευωρία»

«Γαλάζια» υποκρισία Καραμανλή-Ντόρας για το Βατοπέδι

Να ξεπλύνει τις βαριές ευθύνες της για την υπόθεση του Βατοπεδίου επιχείρησε χθες η ΝΔ, μετά την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εμπλεκόμενους στην δυσώδη υπόθεση. Ωστόσο, καίτοι χθες οι «γαλάζιοι», προεξάρχοντος φυσικά του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, μίλησαν για «λάσπη» και «σκευωρία», τόσο ο ίδιος όσο και άλλα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη είχαν παραδεχθεί στο παρελθόν ότι η υπόθεση Βατοπεδίου είχε σκανδαλώδη χαρακτήρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που «έσπασε τη σιωπή του» χθες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης. Αν και δεν μιλάει συχνά –και εκκρεμεί να απολογηθεί για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας επί των ημερών του- ο Κώστας Καραμανλής μίλησε χθες για «σκευωρία», για «άθλια μεθόδευση» και απεφάνθη πως «στο τέλος το φως νικάει πάντα το σκοτάδι».

Άλλα έλεγε…

Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να εμφανιστεί δικαιωμένος και να στηρίξει την θεωρία πως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν μία «εφεύρεση» κύκλων που ήθελαν να ρίξουν την τότε κυβέρνηση. Μόνο που τον Δεκέμβριο του 2008, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όχι μόνο παραδεχόταν τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά ταυτοχρόνως προεξοφλούσε ότι έγιναν μεθοδεύσεις «σε βάρος του Δημοσίου» και αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί. « Γνωρίζω ότι από τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «μία θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε εδώ και μία δεκαετία». «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάποιοι, παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου», συνέχιζε τότε ο πρώην πρωθυπουργός, για να καταλήξει απολογητικά ως εξής: «Σε πολιτικό επίπεδο (…) σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες απ' ότι αρχικά εκτιμήσαμε. Οφείλω να πω ότι υποτίμησα κι εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του... Και το λάθος αυτό δικό μου ήταν».

Υποκρισία, μέρος δεύτερον

Η «γαλάζια» υποκρισία, όμως, αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση αναδείχθηκε και από ένα «τιτίβισμα» της Ντόρας Μπακογιάννη, που μίλησε για «λάσπη». «Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτή την υπόθεση», έγραψε χθες η τότε υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, με συνέντευξή της στον «Αδέσμευτο Τύπο» τον Ιούνιο του 2010, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήριζε το Βατοπέδι «σκάνδαλο» και προεξοφλούσε ότι… «κάποιοι έβγαλαν χρήματα». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου (Νίκη Ζορμπά) αν «τελικά ήταν σκάνδαλο το Βατοπέδι», η επί λέξει απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν η εξής: «Κατά τη γνώμη μου, ήταν. Όχι αναφορικά με την πολιτική απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει τις ανταλλαγές, αυτή κρίνεται αν ήταν σωστή ή λάθος. Από αυτές τις ανταλλαγές όμως κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα».

Τι κρίθηκε στην χθεσινή δίκη

Σημειωτέον πως η χθεσινή δικαστική απόφαση δεν αφορά καθόλου τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης. Χθες, αντιθέτως, αθωώθηκαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση από την κατηγορία του δόλου, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι οι μοναχοί έκαναν ό,τι έκαναν χωρίς δόλο, απλώς επειδή πίστευαν όντως ότι τα 75.000 στρέμματα της Βιστωνίδας ανήκουν στη μονή Βατοπεδίου. Συν τοις άλλοις, από την χθεσινή δίκη απουσίαζαν κρίσιμες παράμετροι της υπόθεσης: η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να εξετάσει τους κατηγορηθέντες ως «φυσικούς αυτουργούς» -δηλαδή τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν βάλει τις υπογραφές τους για τις ανταλλαγές- επειδή… οι τότε υπουργοί και υφυπουργοί είχαν «προστατευθεί» από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τα ενδεχόμενα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί από το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Άρα, λόγω παραγραφής, οι κατηγορηθέντες ως «φυσικοί αυτουργοί» δεν μπορούσαν να μετάσχουν στην δίκη, καθώς καλύπτονταν από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τέλος, από την δίκη απουσίαζε και μία κρίσιμη μάρτυρας, η οποία έχει αποβιώσει: ο λόγος για την πρώην διευθύντρια του τμήματος Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, η οποία είχε καταγγείλει δημοσίως με συνεντεύξεις της πολιτικές παρεμβάσεις για να γίνουν οι ανταλλαγές των παρόχθιων εκτάσεων με… φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.