Neo

H «ξεκάθαρη εξήγηση» μεταξύ Τσίπρα-Τσακαλώτου

Ο Neo έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες του για τις… «παρεξηγήσιμες» εκφράσεις που υιοθέτησε χθες, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερχόμενος σε προφανή διάσταση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα» και χαρακτήρισε το πλαίσιο «υφεσιακό και ασφυκτικό», σε αντίθεση με την κεντρική κυβερνητική γραμμή που συνοψίζεται στην φράση «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Μάλιστα, για τους πλέον προσεκτικούς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να διαφοροποιηθεί από τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Προ δύο εβδομάδων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η φράση «ούτε ένα ευρώ μέτρα» ελέχθη από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της… διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, για να τον διαψεύσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», όταν τόνισε ότι ο ίδιος λέει την αλήθεια και πως δεν προβαίνει σε δηλώσεις για διαπραγματευτικούς λόγους.
Τούτων δοθέντων, πολλοί διερωτώνται μήπως υπάρχει «ρήγμα» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι, όπως πληροφορείται ο Neo, ότι μία τριβή στις σχέσεις τους υπήρξε. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή στην έκδοση του περίφημου non paper που κυκλοφόρησε πριν καν… τελειώσει το περασμένο Eurogroup, γεγονός που θεωρήθηκε άκομψο και εκνεύρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως, οι δύο άνδρες παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή και ουδόλως βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Απλώς, ο μεν Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι οι πολιτικοί χειρισμοί και το «επικοινωνιακό» αμπαλάζ της υπό συζήτηση συμφωνίας είναι αποκλειστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να έχει την «ανεξαρτησία» να μιλά περισσότερο καθαρά και «τεχνοκρατικά». Εξ ου και οι διαφορετικές «αποχρώσεις» που παρατηρούνται μεταξύ τους…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ζωή Ξεφτιλισμένος ο Τσίπρας!

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
    Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε εξευτελισμένο τον πρωθυπουργό.
    «Εγώ ξέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν τιμή και αξιοπρέπεια δεν λένε άλλα και πιστεύουν άλλα.
    Άκουγα τις προάλλες τον λόγο του κ.Τσίπρα όταν πήγε στην ΕΥΔΑΠ που έλεγε θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αυτοί που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ.
    Όταν το έχεις πει αυτό, ε, πρέπει πραγματικά, να είσαι εντελώς ξεφτιλισμένος. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη για να φτάνεις να υπογράφεις την ιδιωτικοποίηση αυτή. Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
    «Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, ούτε τώρα αποδέχομαι βέβαια το παραμύθι που λέει: «το καημένο το παιδί, τόσο μπορούσε. Δεν μπόραγε, όπως λέμε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

  2. ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

    Με νόμο Σαμαρά και Βενιζέλου ξεπούλησαν τις τράπεζες οι Συριζανέλ.

    Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:

  3. Η κυβέρνηση δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα

    Ο Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπογράφουμε την ευθανασία της χώρας
    Εμμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση η Ελλάδα ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα, ενώ πρέπει να γίνει σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν υπογράφει την πράξη ευθανασίας της χώρας: το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Γραμματείας.

    Η Ελλάδα διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος και όχι με τελεσίγραφα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός
    Και με τα λόγια του Αλ. Τσίπρα «τη λύση στο αδιέξοδο του Eurogroup δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες, θα την δώσουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο παρελθόν της υποτέλειας, της κατάθλιψης, της μιζέριας, της αναξιοπρέπειας, για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
    «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν θέτει αλλά και δεν αποδέχεται όρους. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

    ΣΧΟΛΙΟ. Ευθανασία είπε…?

  4. ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΥΨΙΣΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΧΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΟΛΙ-
    ΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ?
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ?
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ Ή ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ?
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ, ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ?
    ——- ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΜΦΑΝΕΣΤΕΡΗ Η
    ——- ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΔΗΛ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ <>

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.