ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου

Η Πόλη των πόλεων στο μεταίχμιο των αλλαγών του 20ου αιώνα

Με εξαίσιους ήχους και νοσταλγικές αναμνήσεις γέμισε η νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, στα εγκαίνια μιας ιδιαίτερης φωτογραφικής έκθεσης που αποτυπώνει μοναδικά την εικόνα της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό δυο σημαντικών Ρωμιών φωτογράφων, του Αχιλλέα Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου.

Η μοναδική αυτή έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με τίτλο: "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ, η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέως Σαμαντζή και του Ευγενίου Δαλεζίου" διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου και την Αγιορείτικη Εστία, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αποτελεί, άλλωστε, κτήμα του Πατριαρχείου που παραχωρήθηκε στην Αγιορείτικη Εστία ως παρακαταθήκη προκειμένου να ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να θαυμάσει την πρωτεύουσα του Βυζαντίου μέσα από τη ματιά δυο καλλιτεχνών.

ekthesi

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, ανοίγοντας την εκδήλωση υπογράμμισε ότι η έκθεση παρουσιάζει πλευρές της μητρόπολης της Ανατολικής Μεσογείου, της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του 20ού αιώνα. "Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία, η καθημερινή ζωή των κατοίκων της, πρόσωπα και όψεις της σύγχρονης πόλης συγκροτούν τη ματιά των φωτογράφων σε μια πόλη, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε αλλάξει λιγότερο από τα χρόνια των Παλαιολόγων και του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, απ' ό,τι στις τελευταίες δεκαετίες της φρενήρους αναπτυξιακής παραμόρφωσής της", σημείωσε η κ. Δαδάκη.

ekthesi1

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι με την έκθεση αυτή εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η έκθεση, μετά την πρώτη παρουσία της στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία στην Αγιορείτικη Εστία στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει με πρώτο σταθμό την Καβάλα, σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτές οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα.

ekthesi2 ekthesi3 ekthesi4 ekthesi5

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε το κείμενο που καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νικόλαου Ουζούνογλου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί στα εγκαίνια. Στο κείμενο, που ανάγνωσε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας, δίνονται σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο των δυο φωτογράφων όπως επίσης και στοιχεία για την πορεία της Κωνσταντινούπολης στον χώρο και τον χρόνο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο φωτογράφος Ευγένιος Δαλέζιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρξε ένας αυτοδίδακτος αλλά διαπρεπής ιστορικός. Το δημοσιευμένο έργο του αποτελείται από πενήντα πρωτότυπες εργασίες, που οι περισσότερες δημοσιεύτηκαν στη γαλλική γλώσσα. Υπήρξε μέλος του αρχαιολογικού τμήματος του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνή βυζαντινολογικά συνέδρια πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1931 παντρεύτηκε τη Βιργινία Σαμαντζή, κόρη του Αχιλλέα Σαμαντζή, πολύ γνωστού φωτογράφου της Κωνσταντινούπολης. Οι δυο άντρες είχαν συνεργαστεί πριν τον αναφερόμενο γάμο, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της έκθεσης.

Ο γιος του Ευγένιου Δαλέζιου, Μάριος, γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης το 1932. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο πατέρας του βλέποντας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, τα μέτρα κατά των μη μουσουλμάνων πολιτών, αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα μαζί με τον πεθερό του Αχιλλέα Σαμαντζή μεταφέροντας μαζί του το πλούσιο αρχείο με φωτογραφίες και κείμενα.

"Οι φωτογραφίες αυτές οπτικοποιούν μια πόλη που αποτελεί την κοιτίδα του Οικουμενικού Ελληνισμού ως μοναδικού πολιτισμού του πλανήτη μας. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την Κοσμόπολη που ονομάζεται Κωνσταντινούπολη", καταλήγει ο καθηγητής Νικόλαος Ουζούνογλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώθηκαν από τη χορωδία της Θρακικής Εστίας Καβάλας και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Καβάλας που μετέφεραν νοερά το κοινό, με ήχους και μελωδίες, στην εικόνα της Κωνσταντινούπολης.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου 2017 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.