ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 26.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη

Περίπου 26.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το δυτικό τμήμα της Μοσούλης, στο Ιράκ, τις δέκα πρώτες ημέρες μιας μεγάλης επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι ιρακινές δυνάμεις για να εκδιώξουν από εκεί τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι κρατικές υπηρεσίες "υποδέχθηκαν 26.000 εκτοπισμένους από τη (δυτική) Μοσούλη κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών", δήλωσε ο Γιάσεμ Μοχάμεντ αλ Τζαφ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα εκτοπισμένων και μεταναστών.

Οι άνθρωποι αυτοί που εκτοπίστηκαν δεν αποτελούν ωστόσο παρά ένα μικρό μέρος από τους 750.000 κατοίκους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη διεθνή συμμαχία δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, πραγματοποιούν από τις 19 Φεβρουαρίου επιχείρηση για να καταλάβουν την δυτική Μοσούλη.

Η μάχη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης ανακατάληψης του τελευταίου μεγάλου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ που εξαπολύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και έχει ήδη οδηγήσει στην κατάληψη στις 24 Ιανουαρίου των ανατολικών συνοικιών της πόλης αυτής την οποία χωρίζει στα δύο ο Τίγρης.

Το ΙΚ είχε καταλάβει τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 στη διάρκεια μιας επιχείρησης-αστραπή, η οποία του είχε επιτρέψει να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει έκτοτε χάσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους από τις ζώνες αυτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.