ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA

Kαλλιέργησαν πατάτες σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον Άρη

Πατάτες τηγανιτές από τον Άρη; Ίσως να γίνει μια ημέρα, καθώς η πατάτα φαίνεται να μπορεί να φυτρώσει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με τα πρώτα πειράματα που έγιναν στο Περού.  

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Κέντρο Πατάτας μετά το πείραμα που διεξήχθη από τις 14 Φεβρουαρίου ως τις 5 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του στη Λίμα.

«Αν οι πατάτες μπορούν να υποστούν τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες στις οποίες τις υποβάλαμε εδώ, αυτό μας προσφέρει καλές πιθανότητες να φυτρώσουν στον Άρη», εκτίμησε ο Χούλιο Βαλδίβια Σίλβα αστροβιολόγος που συνεργάζεται με τη NASA.

«Το γεγονός ότι υπήρξε ανάπτυξη σε συνθήκες όπως αυτές του Άρη είναι μια σημαντική φάση του πειράματος αυτού», πρόσθεσε.

Οι πατάτες αυτές, που επιλέχθηκαν από περίπου 100 είδη που φύονται στο Περού, καλλιεργήθηκαν κάτω από έναν θόλο όπου δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα η οποία έμοιαζε με τις συνθήκες που επικρατούν στον Άρη.

Το χώμα στο οποίο καλλιεργήθηκαν οι πατάτες προήλθε από την έρημα Πάλμς ντε λα Χόγια, στο νότιο Περού, όπου το χώμα μοιάζει με αυτό που υπάρχει στον Άρη.

Πατάτες φύονται στο Περού ακόμη και σε υψόμετρο 4.000 μέτρων.

Το πείραμα αυτό του Παγκόσμιου Κέντρου Πατάτας αναμένεται να διαρκέσει μια πενταετία.

Τα επόμενα χρόνια η NASA σκοπεύει να κατασκευάσει στην Πάλμα ντε λα Χόγια ένα κέντρο πειραμάτων που θα αφορούν τον Άρη, όπως αυτά που υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ, την Ανταρκτική και τη Ρωσία.

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.