ΥΓΕΙΑ

Ιός τύπου Β

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τους 81 έφτασαν οι θάνατοι από τη γρίπη

νοσοκομειο

Με διαφορετικό «πρόσωπο» και κάνοντας λιγότερες «εμφανίσεις» κυκλοφορεί πλέον η γρίπη στην χώρα. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός που κυκλοφορεί τώρα είναι ο ιός τύπου Β και όχι ο Α(Η3Ν2) που ήταν ο λεγόμενος κυρίαρχος ιός από τον περασμένο Δεκέμβριο που άρχισε η περίοδος της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι και του τύπου Β, όπως και η λήψη αντι-ιικών φαρμάκων μετά την εκδήλωση της νόσου.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως μειώνεται σταθερά  η δραστηριότητα της γρίπης. Οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή συνεχίζουν να είναι μειωμένες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Η πτωτική τάση της γρίπης αποτυπώνεται και στα σοβαρά κρούσματα της νόσου: την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης  και επτά κρούσματα σοβαρής μορφής της νόσου που χρειάζονταν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 247 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 232 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από τους ασθενείς που εμφάνισαν βαριά μορφή της γρίπης ήταν εμβολιασμένοι οι 54 (ποσοστό 23,2%).

Επίσης, έχουν καταγραφεί 81 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 67 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 14 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.  Από το σύνολο των 81 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο το 22,2% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν την ανάγκη  της έγκαιρης χορήγησης αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού και της εργαστηριακής επιβεβαίωσης της γρίπης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.