ΚΟΣΜΟΣ

Στο 6,5% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Κίνα: Ενίσχυση των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δεσμεύθηκε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα ενισχυθούν, ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, καθώς το Πεκίνο διαμηνύει ότι θα προασπίσει την εδαφική του κυριαρχία, όμως απέφυγε –κάτι μάλλον ασυνήθιστο– να αναφερθεί στο ποσό που θα δαπανηθεί το 2017 συγκεκριμένα, παρά τις πάγιες κινεζικές δεσμεύσεις περί διαφάνειας.

Η εκπρόσωπος της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Φου Γινγκ δήλωσε χθες ότι η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φέτος αναμένεται ότι θα είναι περί το 7% και οι αμυντικές δαπάνες θα αντιστοιχούν στο 1,3% του ΑΕΠ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Αλλά το ποσό δεν συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ δεν έχει ακόμη μεταδοθεί ούτε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Δεν είναι σαφές το γιατί.

Πέρυσι, με την οικονομία να επιβραδύνεται, η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων έξι ετών, 7,6%, μένοντας για πρώτη φορά κάτω από το 10% μετά το 2010.

«Θα ενισχύσουμε τη ναυτική και την αεροπορική μας άμυνα, καθώς και τους ελέγχους στα σύνορα, και θα διασφαλίσουμε ότι οι σημαντικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της σταθερότητας, τη διατήρηση της ειρήνης στο πλαίσιο διεθνών αποστολών, ή η συνοδεία πλοίων σε διεθνή ύδατα θα είναι καλά οργανωμένες», ανέφερε ο Λι.

Μια αύξηση 7% θα σήμαινε πως ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα ανερχόταν φέτος σε 1,02 τρισεκ. γιούαν, ένα επίπεδο που δεν ξεπερνά το 25% του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος πρότεινε οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν κατά 10% στα 603 δισεκατομμύρια ευρώ –παρότι οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά πάψει να διεξάγουν μόνες επιχειρήσεις σε πεδία συγκρούσεων όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν– και υπήρξαν εκκλήσεις στην Κίνα για μια ανάλογη αύξηση φέτος.

Ο Κετσιάνγκ επισήμανε εξάλλου στη σημερινή ομιλία του στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας τους κινδύνους για το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα, ιδίως τις κερδοσκοπικές φούσκες και την απογείωση του χρέους, κρίνοντας πάντως ότι είναι «διαχειρίσιμοι», κι υποσχόμενος περισσότερη ελευθερία δράσης στον ιδιωτικό τομέα και στην «πραγματική οικονομία».

Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να «συνεχίσει να επαγρυπνεί ενώπιον της επισώρευσης κινδύνων», ειδικά των επισφαλειών για τράπεζες και επιχειρήσεις, τις πιστώσεις που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου ή εκτός κανονιστικού πλαισίου, όπως αναγνώρισε ο Λι.

Πάντως τα θεμελιώδη στοιχεία της κινεζικής οικονομίας «παραμένουν ρωμαλέα, ο λόγος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει υψηλός (...) έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τους συστημικούς κινδύνους» διαβεβαίωσε ο Λι Κετσιάνγκ.

Η τεράστια ρευστότητα που φρόντισε να δημιουργηθεί η κινεζική κυβέρνηση στην αγορά τα τελευταία χρόνια είχε ως παρενέργεια να δημιουργηθούν κερδοσκοπικές φούσκες, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, ενώ το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) απογειώθηκε και πλέον ξεπερνά το 270% του ΑΕΠ.

«Το να μειωθεί το επίπεδο του χρέους των επιχειρήσεων θα είναι μια μείζων προτεραιότητα το 2017», υποσχέθηκε ο Κετσιάνγκ. Η Κίνα έχει ορίσει ως στόχο η οικονομική της ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 6,5% του ΑΕΠ το 2017, καθώς θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική και μια συνετή νομισματική πολιτική, είπε ο Κετσιάνγκ.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 επιβραδύνθηκε στο 6,7%, τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων 26 ετών, αλλά εντός του φάσματος-στόχου του Πεκίνου (6,5-7%).

Ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα είναι «περί το 3%», κατά τον Λι.
Η Κίνα θα προωθήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και διαρθρωτικές, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.