ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Υπάρχει σχέδιο για το περιβάλλον;

Από τον Τομέα Περιβάλλοντος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών παρακολουθεί με ανησυχία την αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας και οικονομίας, με πλήρη έλλειψη της απαραίτητης προσοχής και προετοιμασίας σε σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές η προστασία του περιβάλλοντος δεν αντιπαλεύει την οικονομική ανάπτυξη, αντίθετα την προωθεί όταν γίνεται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.  Δυστυχώς όμως, ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης έχει αποσταθεροποιήσει πλήρως τις σχέσεις του τριγώνου Πολιτεία – Πολίτης – Περιβάλλον.

Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά της προχειρότητας που διακρίνει την κυβερνητική προσπάθεια και της αδυναμίας της να δουλέψει σε βάθος:

Η έκδοση των δασικών χαρτών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε υφιστάμενες αγροτικές και άλλες επιχειρήσεις και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίδραση αυτής της σωστής προσπάθειας στις τοπικές οικονομίες.

Οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητοι για την θωράκιση του περιβάλλοντός μας (που αποτελεί και από μόνο του ένα σημαντικότατο οικονομικό πόρο μέσω του οικολογικοί τουρισμού).

Από την άλλη υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον, των οποίων η συνέχιση τίθεται σε αμφισβήτηση από την δυσαρμονία και ασάφεια της χρήσης γης. Μετά την συνειδητοποίηση του προβλήματος που δημιούργησε η νομοθετική παρέμβασή της, η Κυβέρνηση προβαίνει σε κινήσεις που αποδεικνύουν την ελλιπή κατανόηση του θέματος.

Επίσης ανησυχητικό είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα το Άρθρο 94 «Εγκατάσταση και λειτουργία προσωρινών μονάδων αφαλάτωσης», που περιέχει επικίνδυνες για το περιβάλλον διατάξεις με αδειοδοτήσεις εξπρές κατά πλήρη παρέκκλιση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τέλος, η πλήρης αναρχία στο θέμα της διαχείρισης αστικών και μη απορριμάτων, που οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις και επισύρει σε συνεχείς βαριές ποινές της χώρας από την ΕΕ, επιβεβαιώνει την απουσία ή/και αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει τα βασικά θέματα περιβάλλοντος.

Σαν αποτέλεσμα παρατηρούμε ότι οι πολίτες είναι όμηροι της παραπληροφόρησης και οδηγούνται σε βλαπτικές για τους ίδιους και το περιβάλλον κατευθύνσεις, όπως αυτής των κινητοποιήσεων στην Πάρο, ενάντια στις ΑΠΕ. Το «κίνημα» των πολιτικών δυνάμεων του Λαϊκισμού σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για την ενεργειακή απεξάρτηση των Εθνών από το πετρέλαιο, το κάρβουνο και τις επιβλαβείς συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.