ΕΛΛΑΔΑ

Νέο σύστημα από τον Οκτώβριο

Με πανελλαδικές οι ειδικότητες στους γιατρούς

Το υπουργείο Υγείας έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις για ειδικότητα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι εξετάσεις θα γίνονται τρεις φορές τον χρόνο και θα είναι και γραπτές και προφορικές. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να πιάνουν τη βάση, «5», για να προχωρήσουν στα προφορικά. Το τελικό αποτέλεσμα, μετά την προφορική εξέταση θα είναι δομημένο. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητα με βαθμό (Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ.

Σχετικά με τους εξεταστές, κάθε εξεταστική υποομάδα θα απαρτίζεται από τρεις εξεταστές. Η επιλογή θα είναι από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.

Ακόμη, θεσμοθετούνται νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως η Κλινική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως η Επειγοντολογία και νέες ειδικότητες της Οδοντιατρικής όπως η Χειρουργική Στόματος, ενώ θα δίνεται έμφαση στην ποιοτική και την ποσοτική βελτίωση των γενικών γιατρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την υπό ανάπτυξη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την πλευρά του, το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τη διαφωνία του με τις εξετάσεις, καθώς εκτιμά πως καθίσταται πιο εύκολος ο έλεγχος του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας είναι σχετική.

Παράλληλα, εξαπολύει τα «πυρά» του για τις κυβερνητικές προθέσεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για κατάργηση των αποδοχών στους ειδικευόμενους γιατρούς.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέας Ξανθού, ο οποίος την χαρακτήρισε προσβλητική.

«Είναι πραγματικά προσβλητική για τη νοημοσύνη του κάθε ανθρώπου αυτού του τύπου η φιλολογία», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.