ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία-βουλευτικές εκλογές: 33 έδρες για τον Μαρκ Ρούτε, στις 20 ο Xέερτ Βίλντερς

Με 33 έδρες και ποσοστό 21,3% κερδίζει ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε τις ολλανδικές εκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την ενσωμάτωση στο 93,3%.

Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 81%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD) θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό Kοινοβούλιο, καταγράφοντας πάντως απώλεια 8 εδρών.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Xέερτ Βίλντερς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, έναντι 15 εδρών που κατείχε έως σήμερα.

Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και οι Δημοκράτες 66 συγκεντρώνουν από 19 έδρες, ενώ το Εργατικό κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έως σήμερα συγκυβερνούσαν όντας η δεύτερη πολιτική δύναμη του ολλανδικού κοινοβουλίου, καταποντίστηκαν. Με ποσοστό μόλις 5,7% εκλέγουν 9 βουλευτές, αντί των 38 που είχαν!

Με τα αποτελέσματα αυτά πάντως, το VVD του Μαρκ Ρούτε, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66 δεν είναι εφικτό να σχηματίσουν κυβέρνηση και θα χρειαστεί στον όποιο συνασπισμό να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:
VVD 33 seats
PVV 20
CDA 19
D66 19
GroenLinks, SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
Partij voor de Dieren
50PLUS 4
SGP and DENK 3
Forum for Democracy 2

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.