ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Τον Δεκέμβριο η πρώτη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

ekt

Οι προσδοκίες για τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ανάκαμψη του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει ισχύ έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Για τον τελευταίο μήνα του έτους, επομένως, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων ανέρχονται στο 80% έναντι 60% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη κίνηση της ΕΚΤ θα αφορά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το -0,40% στο -0,30%. Την ίδια ώρα, η πιθανότητα σύσφιγξης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής αποτιμάται στο 90% για τον Ιανουάριο και στο 100% για τον Μάρτιο.

Σήμα από Νοβότνι

Στο μεταξύ χθες ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξή του στην Handelsblatt είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να απομακρυνθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της Fed.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει την αμοιβή της για τις καταθέσεις των τραπεζών –που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από το μηδέν– πριν από τα επιτόκια των δανειακών χορηγήσεών της προς τις τράπεζες.

Οι δηλώσεις του εγείρουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την προαναγγελία της πολιτικής της ΕΚΤ, προ ολίγων εβδομάδων, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια θα μείνουν στο σημερινό επίπεδο, ή θα μειωθούν, ώσπου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και αξιόγραφων το οποίο εφαρμόζει, συνολικού ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τερματιστεί.

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να αυξάνεται, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις, ειδικά από τη Γερμανία, να τερματίσει την πολιτική ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και τυπώματος χρήματος. Ορισμένοι από τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ έθεσαν θέμα αύξησης των επιτοκίων πριν από τον τερματισμό της αγοράς αξιόγραφων στη συνεδρίαση της την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ιδέα δεν έτυχε ευρείας υποστήριξης.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ πρώτα θα σταματήσει να αγοράζει αξιόγραφα ή θα αυξήσει τα επιτόκιά της στην περίπτωση που οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχιστούν, ο Νοβότνι δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «θα αποφασίσουμε όταν έλθει η ώρα».

«Υπάρχει το αμερικανικό μοντέλο, που είναι να τερματίζονται πρώτα οι αγορές αξιόγραφων. Το αν αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο (...) θα χρειαστεί να συζητηθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Νοβότνι σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο να αυξηθούν όλα τα επιτόκια ταυτόχρονα και εξίσου. «Η ΕΚΤ θα μπορούσε μα αυξήσει την αποζημίωσή της για τις καταθέσεις των τραπεζών πριν από το βασικό της επιτόκιο», είπε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.