ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης από τον Αλ. Τσίπρα

Στη σκιά των εργασιακών η Σύνοδος της Ρώμης

Στη… Ρώμη και σε ανώτατο επίπεδο Eυρωπαίων ηγετών μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς οι πρώτες πληροφορίες από το «Brussels Group» αναφέρουν ότι δεν βγήκε «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, την ώρα που ο χρόνος για συμφωνία αρχίζει να… εξαντλείται. Παρότι ακόμη απομένουν 3,5 μήνες ως τις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου που θα επαναφέρουν την κατάσταση πίσω στο… εφιαλτικό 2015, η νέα υποχώρηση της οικονομίας και η αβεβαιότητα που προκαλείται από την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν φέρει την κυβέρνηση σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

«Αγκάθια»

Παρότι οι πληροφορίες εκ Βρυξελλών παραμένουν ελάχιστες λόγω της συμφωνίας «μη διαρροών» μεταξύ των διαπραγματευομένων μερών, όλα δείχνουν πως το ΔΝΤ δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις του στα εργασιακά, ενώ η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη και με ισχυρές πιέσεις για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν πως επί της ουσίας, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και οι δύο πλευρές πόρρω απέχουν από το να δώσουν τα χέρια και να καταλήξουν σε κείμενο συμφωνίας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, αφού στις 23 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και, αν δεν υπάρξει ως τότε ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας, αλλά και προσχέδιο για την διευθέτηση του χρέους και τον στόχο των πλεονασμάτων, τότε το Ταμείο δε θα μπορεί να λάβει απόφαση για το αν θα μείνει ή θα φύγει από τα πρόγραμμα.

Παζάρι στη Ρώμη

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφύγει εκ νέου στην πολιτική διαπραγμάτευση στην Σύνοδο της Ρώμης που διεξάγεται αύριο, με αφορμή την επέτειο από τα 60 χρόνια από την Διακήρυξη της Ρώμης, όταν και «γεννήθηκε» η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, χθες, από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, αφού άσκησε σκληρή κριτική στην παρούσα κατάσταση της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας την Ευρωζώνη ως έναν «χώρο λιτότητας». Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη στείλει, ενόψει της αυριανής Συνόδου, επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ρωτώντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ αν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλη την Ε.Ε. ή αν… εξαιρείται η Ελλάδα. Στόχος του πρωθυπουργού, που έχει κοινοποιήσει την επιστολή στους προεδρεύοντες της Συνόδου –δηλαδή στους πρωθυπουργούς Μάλτας και Ιταλίας- είναι να στρώσει το έδαφος προκειμένου να περιληφθεί στη νέα Διακήρυξη της Ρώμης μία σαφής πρόβλεψη για τα εργασιακά και το κοινοτικό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να τους ζητήσει να πάρουν θέση έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σκληρή γραμμή

Πάντως, η διεκδίκηση του Αλέξη Τσίπρα να περιληφθεί μία σαφής αναφορά για τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινοτικό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου έχει προκαλέσει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και έχει μετεξελιχθεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δικαίωμα βέτο δεν υπάρχει, ενώ ήδη από προχθές, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει στην Αθήνα «να μην συνδέει τη Ρώμη με την διαπραγμάτευση». Όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει, προσδοκώντας ότι θα βρει συμμάχους στην αυριανή Σύνοδο. Εντωμεταξύ, χθες, αξιωματούχος των Βρυξελλών έλεγε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι «οι ηγέτες δε θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να τους εκβιάσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αυριανή αντιπαράθεση στους κόλπους της Συνόδου για το θέμα των εργασιακών και την συμπερίληψή του στο κείμενο των συμπερασμάτων δε θα είναι μία καθόλου εύκολη υπόθεση για τον έλληνα πρωθυπουργό…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.