ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για 10.000 ανέργους

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Από σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, από την πλευρά επιχειρήσεων και εργοδοτών, για τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» του ΟΑΕ∆ για την απασχόληση 10.000 ανέργων. Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9" η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, πρόκειται για πρόγραμμα "επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 ανέργων, οι οποίοι σήμερα επιδοτούνται και παίρνουν είτε το επίδομα τακτικής επιδότησης είτε το επίδομα μακροχρονίως ανέργων".

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διατηρηθούν στην απασχόληση δέκα χιλιάδες άνεργοι που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες και οι οποίοι με την προαναφερθείσα διαδικασία και εφόσον το επιθυμούν μπορούν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε μια επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας "για όσο διάστημα υπολείπεται στη λήψη του επιδόματος ανεργίας". Στο πλαίσιο του προγράμματος ο ΟΑΕΔ "επιχορηγεί έως και 12 καθαρούς μήνες για να διατηρηθεί (ο εργαζόμενος) στη θέση απασχόλησης".

Μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, που ημερολογιακά έχει κατώτατο όριο διάρκειας για την επιχείρηση τους 17 μήνες, εκ των οποίων οι 12 -κατά το μέγιστο- δύνανται να επιχορηγηθούν, οι πιθανές επιλογές για τον δικαιούχο θα είναι δύο: είτε οι επιχειρήσεις "θα μπορούν να κρατήσουν τον άνεργο" είτε -όπως τονίζει η κ.Καραμεσίνη και εφόσον δεν υπάρξει η ανάγκη από την επιχείρηση- ο εκ νέου άνεργος θα δικαιούται "εφόσον απολυθεί, να λαμβάνει τουλάχιστον 12 καθαρούς μήνες επιδόματος ανεργίας" τονίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Στο πρόγραμμα δύνανται να συμμετέχουν επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από δέκα ατόμων, οι οποίες θα πρέπει υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν αποκτήσει κλειδάριθμο από τον ΟΑΕΔ μέσω των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) τώρα ή στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, οι δυνάμει εργοδότες κάνουν την αίτηση στη σελίδα του ΟΑΕΔ και περιγράφουν ηλεκτρονικά τη διαθέσιμη θέση. Ακολουθεί η επιλογή μέσα από τις λίστες των ανέργων και "μέσα από τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι οι άνεργοι δηλώσει όσον αφορά το σε ποιες θέσεις θέλουν να απασχοληθούν". Στη συνέχεια ακολουθεί η επικοινωνία των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους οπότε και ερωτώνται εάν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, "να μετατρέψουν δηλαδή το επίδομα ανεργίας σε επιταγή επανένταξης" τονίζει η κ. Καραμεσίνη.

Η κατανομή των θέσεων εργασίας ακολουθεί την κατανομή των ανέργων και τη γεωγραφική ένταση της ανεργίας ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν "επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους τους τελευταίους τρεις μήνες". Αυτές εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα χωρίς να περιμένουν καταληκτική ημερομηνία (οπότε και) παίρνουν τους ανέργους που θέλουν". Σε ό,τι αφορά τέλος τα χρονικά όρια, "το πρόγραμμα κλείνει όταν εξαντληθούν οι θέσεις εργασίας" όπως διευκρινίζει η κ. Καραμεσίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.