LIFESTYLE

Αυστρία: Το πορτρέτο της Σίσι, "δώρο αρραβώνων" στον Φρανς, πωλήθηκε 1,54 εκατομμύριο ευρώ

Ένα έφιππο πορτρέτο της Σίσι, το οποίο αυτή που έμελλε να γίνει αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας πρόσφερε προσωπικά στον Φραγκίσκο Ιωσήφ ως "δώρο αρραβώνων", πωλήθηκε 1,5 και πλέον εκατομμύριο ευρώ στη Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Dorotheum.
O πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1853, απεικονίζει τη δούκισσα Σίσι, τότε 15 ετών, που ποζάρει καθισμένη αμαζόνα σε άλογο έξω από τον πύργο του Ποσενχόφεν και λίμνη τη Στάρνμπεργκ στη Βαυαρία, τη θερινή κατοικία των γονιών της.
Ο δούκας Μαξιμιλιανός Ιωσήφ της Βαυαρίας, ο πατέρας της Σίσι, παρήγγειλε σε δύο σπουδαίους ζωγράφους της Αυλής τον πίνακα αυτό: στον Καρλ Τέοντορ φον Πιλότι που φημιζόταν για τους πίνακες ιστορικών θεμάτων και τον Φραντς 'Ανταμ που ήταν πασίγνωστος για τις απεικονίσεις αλόγων.
Στις 24 Δεκεμβρίου, ημέρα των 16ων γενεθλίων της, η Σίσι πρόσφερε το πορτρέτο αυτό στον αυστριακό μονάρχη, επτά χρόνια μεγαλύτερο της, ως δώρο Χριστουγέννων και "δώρο αρραβώνων". Είχαν γιορτάσει τους αρραβώνες τους την προηγούμενη χρονιά.
Απαρηγόρητος μετά τον θάνατο της συζύγου του, που δολοφονήθηκε από έναν διαταραγμένο στη Γενεύη το 1898, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ θα διατηρήσει τον πίνακα στο υπνοδωμάτιό του μέχρι τον θάνατό του το 1916. 'Εκτοτε ο πίνακας έμεινε στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών. Ένα μεταγενέστερο αντίγραφο του έργου εκτίθεται στο Χόφμπουργκ, τα πρώην αυτοκρατορικά ανάκτορα της Βιένης.
Ο μεγάλης ιστορικής σημασίας πίνακας, του οποίου η αξία εκτιμάτο μεταξύ 300.000 και 350.000 ευρώ, πωλήθηκε 1,54 εκατομμύριο ευρώ χθες βράδυ, πολύ υψηλή τιμή, πόσο μάλλον που το έργο υπόκειτο στην απαγόρευση να βγει από το αυστριακό έδαφος, αποκάλυψε ο οίκος Dorotheum.
Παρά το δώρο της για τους αρραβώνες, η νεαρή Βαυαρή, λάτρης της ιππασίας και της ελευθερίας, δεν είχε ευτυχισμένο γάμο: ολοένα και περισσότερο έφευγε σε ταξίδια για να δραπετεύει από το βάρος της Αυλής της Αυστροουγγαρίας, πριν χάσει τη ζωή της στις όχθες της λίμνης Λεμάν σε ηλικία 44 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.