ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Άλλο Ευρωβουλή, άλλο τηλεοπτικό πάνελ

Από την πρώτη ημέρα ανάδειξής του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει υποστεί την σκληρότερη, ίσως, αντιπολίτευση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ μία κυβέρνηση. «Λούζεται ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση», θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος .

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες συγκυρίες, αλλά και ορισμένοι χώροι που σχεδόν όλοι οι πολιτικοί της Ευρώπης αφήνουν την αντιπολίτευση και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις κατά μέρος και «φορούν τη φανέλα της εθνικής» ομάδας τους –κατά μία προσφιλή «γαλάζια» έκφραση.

Ένας τέτοιος χώρος παραδοσιακά ήταν και είναι η Ευρωβουλή. Και μία τέτοια συγκυρία είναι η σημερινή: πρόκειται για μία πολύ «λεπτή» και ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης, που όσοι γνωρίζουν τι διαμείβεται στις συζητήσεις Αθήνας-δανειστών, ξέρουν πολύ καλά ότι αν ο άξονας ΔΝΤ-Σόιμπλε δεν έπαιζε καθυστερήσεις και αν το Βερολίνο δεν «σφύριζε αδιάφορα» για το χρέος, τότε η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και εβδομάδες. Αυτά και άλλα πολλά εκλήθη να συζητήσει χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία συνεδρίαση για το ελληνικό πρόγραμμα και την πορεία του –για το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή.

Η συνεδρίαση, σε γενικές γραμμές, πήγε καλά για την Ελλάδα. Ακόμη και ευρωβουλευτές της Κεντροδεξιάς, παραδέχθηκαν ότι «χειρίστηκαν λάθος» το ελληνικό πρόβλημα και ομολόγησαν ότι το ΔΝΤ «ζητεί μέτρα εκτός συμφωνίας». Ο σοσιαλδημοκράτης επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων υπερασπίστηκε με σθένος τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περί «υπεραπόδοσης» της οικονομίας, κάνοντας λόγο για «ανθεκτικότητα» της ελληνικής οικονομίας και για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και η πολιτική οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών «πυροβόλησαν» το Βερολίνο και το ΔΝΤ για τις ακραίες απαιτήσεις του, ενώ ο επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Γενικώς, η συζήτηση ανέδειξε την αναγνώριση της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, της τήρησης της συμφωνίας εκ μέρους της χώρας, αλλά και των τεράστιων θυσιών των Ελλήνων πολιτών.

Παραφωνίες

Ωστόσο, στην όλη συνεδρίαση υπήρξαν ορισμένες «παραφωνίες»: και αυτές προήλθαν από Έλληνες ευρωβουλευτές, η οποίοι σε αυτή την «λεπτή» συγκυρία επέλεξαν να έρθουν σε σύγκρουση όχι μόνο με την κυβέρνηση και τα επιχειρήματα της Αθήνας, αλλά με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών που στηρίζουν την ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια. «Δεν φταίει το ΔΝΤ ή ο Σόιμπλε, φταίει η κυβέρνηση», απεφάνθη, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ο «γαλάζιος» συνάδελφός του Γιώργος Κύρτσος. Ο δε Μανόλης Κεφαλογιάννης, στέλνοντας «μήνυμα προς την κυβέρνηση» (από την Ευρωβουλή…) ενημέρωσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές ότι το Μαξίμου «ακολουθεί την τακτική του 2015» και πως «παίζει με την φωτιά».

Η Μαρία Σπυράκη προχώρησε ένα βήμα παραπάνω –ή παρακάτω, όπως το δει κανείς: ζήτησε τον… λόγο από τον επίτροπο Μοσκοβισί επειδή αναφέρθηκε σε «ανθεκτικότητα» της οικονομίας και στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ερωτώντας αν η Κομισιόν «έχει εικόνα της οικονομίας», αν «έχει εικόνα της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο ότι έχουν αυξηθεί τα ληξιοπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν αποσυρθεί 3 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες και ότι έχει συρρικνωθεί η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η ανοιχτή υπονόμευση των θέσεων κυβέρνησης-Μοσκοβισί στην διαπραγμάτευση δεν προήλθε μόνο από «γαλάζιους»: η Εύα Καϊλή, για παράδειγμα, ουσιαστικά επιτέθηκε στον γάλλο επίτροπο και του ζήτησε να… σταματήσει να «καλύπτει την εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση Τσίπρα»!

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσική και αναμενόμενη αντιπολιτευτική στάση, αν οι προαναφερθέντες μιλούσαν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ ή ακόμη και σε μία συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή. Ωστόσο, όταν Έλληνες ευρωβουλευτές υπονομεύουν ακριβώς αυτά τα επιχειρήματα που, εκτός της κυβέρνησης επικαλείται και η ίδια η Κομισιόν για να αποκρούσει τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις των ακραίων εκ των δανειστών, και, μάλιστα, το κάνουν σε διεθνές ακροατήριο, τότε αυτό ονομάζεται ανοιχτή και απροσχημάτιστη δολιοφθορά σε βάρος της χώρας.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κ.Λίγος 22:00 05/04/2017

    η προπαγάνδα που κάνεις συνέχεια σε μειώνει.
    Δηλαδή δεν ντρέπεστε με τίποτα δε κοκινίζεις. Γύρνα πίσω στα άρθρα σου
    και δες τι έγραφες και τι πολιτική έκανες. πόσο λίγος είσαι τελικά……….

  2. freeman 19:50 05/04/2017

    Είπε ο Συριζοφασίστας Κουρολακές , που το 2010-2011 ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ έσκουζε στην Πλατεία «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» και έταζε ΚΡΕΜΑΛΕΣ στον Εκλεγμένο Πρωθυπουργό και στους υπουργούς του φωνάζοντας τους ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στα πανελ και στη Βουλή Εθνοπροδότες, Γερμανοτσολιάδες, Πινοσέτ . . . δηλητηριάσατε – υποδαυλίσατε με προδοτολογία ολόκληρη την Κοινωνία ΑΥΓΟΥΛΟ-ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ και τώρα μας βγαίνεις στην Συριζοποντικομαμή Αιμίλιο κάθε βράδυ να μας το παίζεις μειλίχιος αντικειμενικός δημοσιογράφος . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.