ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς επιδεινώθηκε από το 2014 η σχέση Αλέξη Τσίπρα-Ζαν Λικ Μελανσόν

Από φίλοι και σύντροφοι… εχθροί

melansontsipras

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του υποψηφίου της γαλλικής Αριστεράς για την προεδρία της Γαλλίας να εκφραστεί δημοσίως με προσβλητικό τρόπο σε βάρος του Eλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, για όσους ξέρουν το παρασκήνιο μεταξύ των δύο ανδρών, η δημόσια ρήξη ήταν… προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια, αφού από το 2014 η σχέση τους ήταν διαρκώς επιδεινούμενη και αυτό ήταν κοινό μυστικό τους κόλπους της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Εγώ δεν είμαι Τσίπρας. Δε θα διαπραγματευόμουν 17 ώρες με κάποιους που με προσβάλλουν», επισήμανε χθες ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς, «παγώνοντας» τους πάντες στην Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου για την… αναίτια επίθεση. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσουν στον Ζαν Λικ Μελανσόν, ωστόσο η δήλωσή του ήταν η επισφράγιση της ρήξης μεταξύ των δύο. Μια ρήξη η οποία εδώ και καιρό ήταν κοινό μυστικό για όσους παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στον χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Δύο φίλοι

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Λικ Μελανσόν είχαν οικοδομήσει μία εξαιρετική και φιλική σχέση ήδη από το 2008, αφού ο γάλλος πολιτικός ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη που υποδέχθηκαν με χαρά και ενδιαφέρον την ανάδειξη του 33χρονου, τότε, Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία ενός αριστερού κόμματος. Έκτοτε, ο σημερινός πρωθυπουργός μετέβη πολλές φορές στο Παρίσι για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το «παρών» έδωσε στην Αθήνα επίσης πολλές φορές και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που μιλούσε με χαρά σε εκδηλώσεις και συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού.

Τα πρώτα ρήγματα

Έκτοτε, ο Μελανσόν παρέμεινε σταθερός στα γαλλικά πολιτικά πράγματα, ως ο επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, ενώ το άστρο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ανατέλλει για τα καλά. Ειδικά μετά τις διπλές εκλογές του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπιζόταν στους κόλπους της ευρωπαϊκής Αριστεράς ως το νέο «άστρο» στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να γίνει ο νεαρότερος πρωθυπουργός στην Ένωση, αλλά και ένας από τους πρώτους πρωθυπουργούς που θα προέρχονταν από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πέρασαν, λοιπόν, δύο χρόνια και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την απλόχερη στήριξη του ΚΕΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ευλόγως, το ΚΕΑ τον επέλεξε ώστε, τον Μάιο του 2014, να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν απέναντι στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Γκι Φερχόφσταντ. Αυτή η επιλογή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς αποτέλεσε το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις Τσίπρα-Μελανσόν: άλλωστε, η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν ήταν διακαής πόθος του γάλλου πολιτικού, αλλά το ΚΕΑ είχε άλλη άποψη…

Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα

Έκτοτε, τίποτα δεν ήταν ίδιο στη σχέση των δύο ανδρών. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, ο Ζαν Λικ Μελανσόν παρέμεινε… στάσιμος, ενώ η γαλλική Αριστερά ουδέποτε είδε με καλό μάτι την «συνθηκολόγηση» του έλληνα πρωθυπουργού το καλοκαίρι του 2015 για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Συν τοις άλλοις, ο Μελανσόν είχε σχέσεις με άλλους πολιτικούς της Αριστεράς στην Ελλάδα, οι οποίοι φρόντισαν να επιδεινώσουν έτι περαιτέρω την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η… επιδείνωση συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την διαρκή σύσφιγξη των σχέσεων του έλληνα πρωθυπουργού με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και δη με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Στις συγκεντρώσεις των αρχηγών του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τα παράπονα του Μελανσόν για τις προνομιακές σχέσεις που είχε καλλιεργήσει με τους σοσιαλδημοκράτες, αφού ο γάλλος πολιτικός είναι από τους πλέον φανατικούς πολεμίους του ανοίγματος της Αριστεράς στην Σοσιαλδημοκρατία.

Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει τον ακριβώς… αντίθετο δρόμο, μετέχοντας στις συνόδους του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έχοντας δημιουργήσει την «Ευρωμεσογειακή συνεργασία» μεταξύ των χωρών του Νότου, δημιούργησε ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς και ένα ποτήρι γεμάτο πίκρα του ενός για τον άλλο. Ένα ποτήρι το οποίο ξεχείλισε στις 11Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καλέσει την γαλλική Αριστερά να… συνεργαστεί με την γαλλική Σοσιαλδημοκρατία και τον υποψήφιό της, Μπενουά Αμόν. Αυτό ήταν το τελευταίο καρφί στο… φέρετρο της σχέσης Τσίπρα-Μελανσόν, αφού ο Μελανσόν πιεζόταν τότε και εντός της Γαλλίας να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίξει τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, οπότε η έκκληση Τσίπρα εξελήφθη ως… χτύπημα κάτω από την μέση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.