ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαρκείς υποχωρήσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη έναντι της Ιεραρχίας

Εκκλησία-πολιτικό σύστημα, σημειώσατε 1…

Την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προωθήσει ένα ώριμο και πλειοψηφικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, ανέδειξε η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις υποχωρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έναντι της Ιεραρχίας, όπως αυτές προσωποποιήθηκαν με την αποχώρηση του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση.

Παρότι το υπουργείο Παιδείας και ο διάδοχος του κ. Φίλη, Κώστας Γαβρόγλου, ουδέποτε πήρε πίσω τις εγκυκλίους για το νέο τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, η αποχώρηση του τέως υπουργού Παιδείας από το κυβερνητικό σχήμα κατέδειξε την απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία, αλλά και την εύθραυστη συνοχή της κυβέρνησης, όταν ανακύπτουν θέματα που αφορούν στο προοδευτικό προφίλ που οφείλει να έχει μία αριστερή κυβέρνηση. Εξάλλου, το Μαξίμου ουδέποτε διέψευσε την συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, με την οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αποκαλύψει ότι στην περίφημη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του Νίκου Φίλη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε πει στον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας ότι… αν του το ζητήσει, θα ρίξει την κυβέρνηση!

Η έξοδος

Της συγκεκριμένης σύσκεψης είχε ακολουθήσει ο ανασχηματισμός, ο οποίος σημαδεύθηκε από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο τέως υπουργός Παιδείας δεν αποδέχθηκε πολλαπλές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει άλλα κορυφαία υπουργεία, αφού επέμενε πως ήθελε να ολοκληρώσει την διπλή μεταρρύθμιση που είχε ξεκινήσει: αφενός για το νέο σύστημα εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια, αφετέρου για την επαναρρύθμιση της σχέσης Εκκλησίας-Πολιτείας και για την αφαίρεση του άτυπου «δικαιώματος» της Εκκλησίας να… συναποφασίζει τι θα διδάσκεται στα σχολεία και με ποιον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, η αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα να μην ανοίξει μέτωπο με την Εκκλησία φάνηκε με την επιμονή του για την αποχώρηση Φίλη από το υπουργείο Παιδείας –απόφαση που προκάλεσε γκρίνιες, αλλά και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

«Μεταρρυθμιστής»… στα λόγια

Ωστόσο, η ατολμία του πολιτικού συστήματος να συγκρουστεί με την Εκκλησία και να βάλει τέλος στον θεσμικό και οικονομικό εναγκαλισμό της Πολιτείας με την Ιεραρχία δεν φάνηκε μόνο από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Επιπροσθέτως και ο έτερος βασικός πόλος του πολιτικού συστήματος, ήτοι η αξιωματική αντιπολίτευση, ανακρούει πρύμναν και επιλέγει να προσελκύσει την στήριξη της… «Δεξιάς του Κυρίου». Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις υποστηρίξει την ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, χθες απέδειξε ότι οι πολιτικές και κομματικές του προτεραιότητες τίθενται υπεράνω του «μεταρρυθμιστικού» προφίλ που επί χρόνια έχτιζε. Επισκεπτόμενος, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής, την «Αποστολή», ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε την αρνητική ψήφο του κόμματός του κατά την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. «Ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλη μία χαμένη ευκαιρία;

Τούτων δοθέντων, δεν αποκλείεται και η παρούσα συνταγματική αναθεώρηση, της οποίας η διαδικασία θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί –όπως ορίζει το Σύνταγμα- από την επόμενη Βουλή, να αποτελέσει άλλη μία «χαμένη ευκαιρία» για τον ανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Βεβαίως, χθες, ο Νίκος Φίλης, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακινήσει το θέμα, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να προτείνει τη διαμόρφωση διακριτών ρόλων στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, με σεβασμό στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, στην ιστορική πορεία και στο έργο της εκκλησίας και με ευθύνη για την ενότητα του λαού. Σε αυτόν τον δρόμο θα επιμείνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας ως «μια υπερώριμη δημοκρατική αλλαγή που συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας».
Πάντως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι χθες, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε προσωπικά ο Νίκος Φίλης και όχι η Κουμουνδούρου συνολικά. Άλλωστε, όσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί στις κυβερνητικές επιδιώξεις για την συνταγματική αναθεώρηση, έχει μεν μιλήσει για «αλλαγή» των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, ωστόσο έχει αποφύγει την φράση «διαχωρισμό». Όπως ο διάβολος το λιβάνι, που θα έλεγαν και στο εκκλησίασμα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.