ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για κλείσιμο της αξιολόγησης

«Γκάζια» για συμφωνία ως την Κυριακή

Κλίμα… προχωρημένης αισιοδοξίας μεταδίδει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον, καθώς όπως όλα δείχνουν η συνομολόγηση της τεχνικής συμφωνίας είναι θέμα ημερών –αν όχι ωρών.

Όλα τα εκκρεμή θέματα εξετάστηκαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με την συμμετοχή σύσσωμης της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που διαπιστώθηκε στη σύσκεψη είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν διάθεση για… νέες καθυστερήσεις –κάτι που με πολλή ικανοποίηση λένε κυβερνητικά στελέχη ακόμη και για τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Καθαρογράφεται η συμφωνία

Τούτων δοθέντων, ανώτατες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι εντός του σαββατοκύριακου –το αργότερο ως την Κυριακή- θα έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, είτε αυτά αφορούν στα μέτρα και τα «αντίμετρα», είτε στο «υπερ-ταμείο» αποκρατικοποιήσεων, είτε στα ενεργειακά και δη στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για να «διευκολυνθεί» η ελληνική κυβέρνηση: κι αυτό διότι, όπως όλα δείχνουν δε θα χρειαστεί νομοθέτηση της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων, αλλά η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει την σχετική δέσμευσή της καταθέτοντας ένα «επιχειρησιακό πλάνο» στην Κομισιόν, δίχως να χρειάζεται σχετικός νόμος.

Τα επόμενα βήματα

Την ίδια ώρα, θετικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της συμφωνίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η τεχνική συμφωνία θα κλείσει ως την Κυριακή, στη συνέχεια ως τις 10 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή οι συνεπαγόμενοι εφαρμοστικοί νόμοι και αμέσως μετά, οι δανειστές θα καταλήξουν στα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στην συγκεκριμενοποίηση του περιγράμματος σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η τελική συμφωνία-πακέτο μπορεί να εγκριθεί ακόμη και νωρίτερα από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάτι που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της δόσης και την επαναβεβαίωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πυροδοτώντας την απόφαση της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.