ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος μία λύση που να βολεύει… όλους στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Η «χρυσή τομή» για χρέος - πλεονάσματα στην Ουάσινγκτον

BELGIUM-EU-EUROGROUP

Μία διευθέτηση για το ελληνικό χρέος και τα πλεονάσματα που να… βολεύει όλες τις πλευρές αναζητείται στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, καθώς «ανάβει» η διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία και να τελειώσει… αναίμακτα το ελληνικό δράμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, με τα απανωτά ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ ήδη από χθες, κεντρικοί «παίκτες» της διαπραγμάτευσης έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους: ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει… πιο ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις της Αθήνας από τις αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε… εφικτά πλεονάσματα, στέλνοντας το δικό της μήνυμα στο Βερολίνο.

Χρυσή τομή

Σε κάθε περίπτωση, όπως συνομολογούν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα επιδιώκει μία συμφωνία η οποία να οδηγεί σε λύση και ταυτόχρονα να μην διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των δανειστών: μ’ άλλα λόγια, θα πρέπει το μεν Βερολίνο να μην αποκτήσει πολιτικό πρόβλημα μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από την άλλη, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να «αρκούν» στο ΔΝΤ για να μην παρουσιάσει νέα εμπόδια στην διαπραγμάτευση. Και, το πλέον σημαντικό: θα πρέπει η συμφωνία για το ελληνικό χρέος να αποκαθιστά την διαχειρισιμότητά του προκειμένου να… ταιριάζει στα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΚΤ, ώστε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πέραν αυτών, θα πρέπει, όπως τονίζουν συνομιλητές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να πρόκειται για αποφάσεις και για μία «λύση» που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την ασφυξία της λιτότητας: μ’ άλλα λόγια, ΔΝΤ, Βερολίνο αλλά και Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να αναδεικνύει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για περισσότερα από 2-3 χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.