ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προσδοκίες του Μαξίμου από την σύνοδο του ΔΝΤ

Κυβέρνηση: Ανάσταση… μετά του Θωμά

maximou

Μπορεί το Πάσχα να τελείωσε, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη… κάνει Ανάσταση, καθώς η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή. Πάντως, στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι η τριήμερη εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ θα ξεκλειδώσει τις συζητήσεις και θα οδηγήσει σε τελική συμφωνία το αργότερο ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την ώρα που ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκρεμότητες είναι πλέον ελάχιστες. «Όταν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα είναι θέμα λίγων ωρών, υποστηρίζει καλά ενημερωμένος κυβερνητικός παράγοντας, για να προσθέσει ότι «το βασικό είναι να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις».

Τα βλέμματα στην Ουάσινγκτον

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προσδοκά πως στις 24 ή στις 25 του μηνός που αναμένεται η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στο Χίλτον, θα κλειδώσει σε όλα τα επίπεδα και ως την τελευταία λεπτομέρεια η συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ως τότε, όμως, ο παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, που θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 23 Απριλίου. Αύριο αναχωρούν για την έδρα του Ταμείου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν στις αποσκευές τους τις τελικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. –που αναμένονται εντός της εβδομάδας- για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα αναδείξει μία «γενναία» υπέρβαση του στόχου, καθώς το πλεόνασμα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικοί επιτελείς θα μετάσχουν στο σκληρό παζάρι που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον για το μέλλον και την προοπτική του ελληνικού προγράμματος, αν και η βασική διελκυστίνδα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ του ΔΝΤ και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Σόιμπλε φέρεται να έχει υποχωρήσει από την αξίωση για… δεκαετή υποχρέωση περί πλεονάσματος 3,5% και επιμένει όμως να παραμείνει η διάρκεια των υψηλών πλεονασμάτων στα 5 έτη. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να περιορίσει την «ασφυξία» της ελληνικής οικονομίας σε 2-3 έτη μετά το 2018, ενώ στο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι ένα πλέονασμα της τάξης του 1,5% για την Ελλάδα θα ήταν… ικανοποιητικό.

Διαπραγματευτική στρατηγική

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα αναμένουν το αποτέλεσμα της… διελκυστίνδας μεταξύ Βερολίνου-ΔΝΤ προκειμένου να «κληρώσει» για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι θα έχει όλα τα νομοσχέδια στο… συρτάρι έτοιμα προς ψήφιση έως την παραμονή του Eurogroup που θα κληθεί να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία. Πριν, λοιπόν, βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και απαραιτήτως μετά την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η ελληνική Βουλή θα κυρώσει τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα έχουν συμφωνηθεί, ώστε είτε σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, είτε στο προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου να έχουν τελειώσει όλα. Αρκεί, πάντως, να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που οδηγούν στην ποσοτική χαλάρωση: γιατί αν δεν γίνει αυτό το βήμα από τους δανειστές, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι ισχύει απολύτως η φράση που περιγράφει την ως τώρα διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας: «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα…»

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.