ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου προσδοκά συμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου για χρέος-πλεονάσματα

Κυβέρνηση: Μάχη για λύση στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον και στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που ξεκινά αύριο, μεταφέρεται το γήπεδο της μάχης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να προσδοκά έναν «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χουλιαράκης ταξιδεύουν ήδη για την αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να δώσει το «παρών» στις διεργασίες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Συναντήσεις «στα σκαριά»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει την σύγκληση του άτυπου Washington Group, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, αλλά και οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του 2018, καθώς αυτά θα είναι τα δύο σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί κατά πόσον η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών ή όχι.

Πέραν της «ομάδας της Ουάσινγκτον», ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως με τον γερμανό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τον «τσάρο» της αμερικανικής οικονομίας. Πέραν αυτών, θεωρείται βέβαιη η «συνεννόηση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αισιοδοξία για λύση

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν για λύση, καθώς και χθες, στην έκτακτη σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι οι οιωνοί είναι καλοί: αυτό αφορά και τις αναθεωρημένες επί τα βελτίω προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, καθώς ακόμη και για το 2018, οπότε το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα δε θα πιάσει τον στόχο του 3,5% πλεόνασμα, έχει βελτιώσει τις προβλέψεις του σε σχέση με πριν 6 μήνες. Πέραν αυτών, η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με την οποία «δεν είναι εφικτά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μία δεκαετία» προφανώς και λειτουργεί ανασχετικά προς τις σχετικές απαιτήσεις του Βερολίνου. Το Μαξίμου, άλλωστε, διαπραγματεύεται ώστε ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% να επεκταθεί μόνο για 2-3 χρόνια πέραν του 2018 και όχι για 10, όπως αξιώνει η Γερμανία ή για 5, που προκρίνει η «συμβιβαστική» Κομισιόν.

«Κανένα νέο μέτρο»

Τούτων δοθέντων, εφόσον από αύριο ως την Κυριακή οι βασικοί παίκτες μεταξύ των δανειστών καταλήξουν σε συμφωνία, όλα δείχνουν ότι το σίριαλ της δεύτερης αξιολόγησης θα λάβει τέλος εντός των επόμενων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, από τις 24 Απριλίου θα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών ώστε να επισφραγιστεί η τεχνική συμφωνία στο Χίλτον και αμέσως μετά, είτε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου είτε νωρίτερα, θα λάβει χώρα το τελευταίο επεισόδιο του… σίριαλ: δηλαδή, η επικύρωση της συμφωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού θα έχει προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.