ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γγ του ΚΚΕ στις «Ειδήσεις»

Κουτσούμπας: Νέο μνημόνιο, τα βαριά μέτρα και μετά το 2019

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» είπε ότι προτεραιότητες του κόμματος είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος από τη φάση της υποχώρησης που βρίσκεται σήμερα, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας μέσα στους αγώνες, σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Ερωτηθείς αν η υλοποίηση των μνημονίων θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της ΕΕ, είπε ότι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ «δεν εξαρτάται από το αν ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι οποίες στη χώρα μας βρήκαν την έκφρασή τους απότομα και βίαια με τα μνημόνια, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν σταδιακά».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΕΕ είπε ότι η συνοχή της δοκιμάζεται λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της και λόγω των ανταγωνισμών με άλλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, εκτίμησε ως πιθανό το σενάριο για «ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων» ή και για «απόσυρση» κάποιων κρατών από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα: «Κι επειδή το κεφάλαιο στη χώρα μας πάλι θα βρει τρόπο να την βγάλει καθαρή και να φορτώσει τις ζημιές του στο λαό, το κρίσιμο είναι ο λαός έγκαιρα να συνειδητοποιήσει αυτό και να χαράξει την πάλη του και την κατεύθυνσή της, με βάση τα δικά του συμφέροντα, κάτι που σήμερα ανταποκρίνεται μόνο στην εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ως νέο, 4ο Μνημόνιο τα βαριά μέτρα και μετά το 2019- η νέα μείωση στο αφορολόγητο, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, οι ομαδικές απολύσεις, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις, είπε.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις ότι το ΚΚΕ νοθεύει τη στάση του για την ΕΕ, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλει εξαρχής με συνέπεια την κρυστάλλινη θέση για συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, δεμένη με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία και με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

«Ορισμένοι, που έδωσαν "γην και ύδωρ" και με πολλούς τρόπους επέδειξαν στήριξη, ανοχή και εγκληματική σιωπή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες πάνω από 20 χρόνια τώρα και μέχρι πρόσφατα, συνεχίζουν να "ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη" και να παραπλανούν την εργατική τάξη και το κίνημά της. Προτείνουν να αποδεχτεί το κίνημα ότι "η ΕΕ είναι το σπίτι μας", ότι "μπορεί να γίνει φιλολαϊκή", ανακαλύπτοντας ως δήθεν θαυματουργό λύση, τη μετάβαση στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής ακόμα και εντός της ΕΕ. Μόνο που αυτή σήμερα είναι και καραμπινάτη επιλογή τμημάτων του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ δοκιμάζεται στην πράξη σε άλλες καπιταλιστικές χώρες εκτός ευρώ, όπου και εκεί ματώνουν οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ προτείνει στο λαό να αποδεχτεί και να παλέψει για ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους, κοινωνικοποίησης του πλούτου, κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ ζητά εκλογές και αν «χωρά» σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο», ο κ. Κουτσούμπας απάντησε χαρακτηριστικά «όπως τραγουδά και στη "Βαβέλ" η Νατάσσα Μποφίλιου "στις ειδήσεις είπαν πάλι εκλογές, και γελάνε με μας, δώδεκα φυλές", και σωστά καταλήγει "το εμπέδωσα το πράγμα: η σιωπή μας είναι τραύμα, πια". Γι' αυτό χρειάζεται μόνο αγώνας, πάλη του λαού ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, τις αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται και τα κόμματά τους».

Ως προς την επαναδραστηριοποίηση της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς, είπε ότι η ΧΑ συνεχίζει να δίνει αποδείξεις για τον δολοφονικό ναζιστικό χαρακτήρα της, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσει η δίκη της, όχι μόνο όσον αφορά κάποιους εκτελεστές-μέλη της, αλλά την ίδια την εγκληματική ηγεσία αυτού του μορφώματος» και υπογραμμίζοντας ότι το «κύριο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός να απομονώσουν τη ΧΑ, ακόμα περισσότερο» και στις εκλογές να τη στείλουν στον «πάτο», εκεί που τα τσιράκια του συστήματος, «η σαπίλα του ντουνιά», δεν θα βρίσκουν ούτε την ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.